Skolmaten

Här finns matlistorna för skolorna och läroinrättningarna där Servicecentralen Helsingfors producerar mattjänster. Webbplatsen har även upplysningar om skolmaten samt om ansvarsfullheten och respons om maten.

Arttu Wiikari

Visste du att kostnadsfri skolmat är en unik förmån i hela världen?

Skolmaten är en hälsosam och mångsidig lunch där näringsvärdena är adekvata. Den ger kraft för dagen och stödjer koncentrationen för lärande av nya saker under skoldagen och även efteråt, t.ex. under hobbyer.

När du komponerar en skollunch efter tallriksmodellen och lägger lämpligt av allt på tallriken, motsvarar den cirka en tredjedel av ditt dagliga näringsbehov.

Varje dag kan du välja dig ett önskat lunchalternativ bland två huvudrätter som serveras, där en är en lakto-ovo-vegetarisk rätt. En dag i veckan är vegetarisk och då serverar vi två smakliga vegetariska alternativ.

En lunchportion kostar staden cirka två euro per elev och för det får du en färdig och varierande varm lunch varje dag – för samma peng får du inte mycket på annat håll!

Lunchen omfattar:

  • huvudrätt
  • färska grönsaker i form av sallader och grönsaker
  • knäckebröd, två ggr i veckan mjukt bröd samt bredbart vegetabiliskt fett
  • fettfri mjölk, surmjölk eller vatten att dricka.

Servicecentralen Helsingfors tillverkar skollunchen för 70 procent av skolorna i Helsingfors. Se skolornas matlistor i länken ovan. Se skolornas matlistor i länken ovan.

Ärligt talat