Kias drömsommar i en tatueringsstudio

Tatueringskonst är Kia Syrjäläs passion. Praktikplats på årskurs nio sökte hon helt självständigt i tatueringsstudion Krunikan Leima i Kronohagen i Helsingfors, och den lyckade arbetspraktiken ledde till Sommarsedelsjobb.

Den två veckor långa praktiken i tatueringsstudion stärkte Kias karriärplaner:

Det var så fint att kunna se hurdan vardagen var i mitt drömjobb, och jag lärde mig massor och märkte hur mångsidig hela konstbranschen är!

Krunikan Leimas ägare, tatueringskonstnär Ilari Musta hörde om Sommarsedeln och ringde omedelbart sin före detta arbetspraktikant, som hade visat sig vara så utmärkt. Krunikan Leima har gärna tagit emot PRAO-praktikanter för att sprida meddelandet till unga om ansvarstagande och säkra tatueringar, men Kia blev studions första Sommarsedelsarbetare. Man hade inte ens egentligen letat efter en sommarjobbare till studion, men Ilari och hans team höll med full fart på att bygga ny verksamhet, och det skulle säkert finnas jobb för sommaren.

Efter att ha läst artikeln om Sommarsedeln blev jag inspirerad och fick idéen att göra något åt saken.

Ilari Musta

För Kia var Sommarsedeln bekant från studiehandledarens lektioner och affischer i ungdomslokaler: ”Jag tog ivrigt emot sommarjobbet, när det erbjöds mig!”

Det bästa var människorna

Kia trivdes i sitt sommarjobb och gav beröm åt den goda andan. Eftersom branschen intresserade var hon också motiverad att arbeta. Arbetstiderna passade henne och Kia fick arbetsuppgifter som krävde ansvar men som inte var för utmanande. Hennes sociala färdigheter utvecklades eftersom hon hela tiden hade att göra med människor under arbetets gång. Hon blev bättre på engelska, eftersom det användes mycket. Det bästa med jobbet enligt Kia var människorna hon träffade: både konstnärerna och hennes medarbetare var fantastiska och vänliga, och hon fick också snacka med kunderna.

Sommarens höjdpunkt var när Kia personligen gav biträdande borgmästare Nasima Razmyar en Helsingfors-skjorta hon designat för Musta Agency.

Vad händer nästa sommar?

Kia lärde sig under sitt sommarjobb att det alltid lönar sig att lita på sig själv. På hösten började hon studera i Gymnasiet Helsingin kuvataidelukio. Hon beskriver gymnasiet som en lämplig plats för hennes stil, som ger en bra grund för konststudier och där hon just nu är lycklig.

Ilari uppmuntrar de unga att dra nytta av alla möjligheter de kan. Sommarsedeln kommer också att användas i Krunikan Leima under de kommande somrarna, till nästa kanske precis genom den öppna ansökan. Ilaris råd till unga: ”Skicka modigt in ansökningar! Arbetserfarenhet man fått som ung är otroligt hjälpsamt i framtiden! Och man ska inte bli nedslagen om man inte helt genast lyckas hitta ett sommarjobb.”

Nyckelord

Ärligt talat