Tjänster Meriharju lägercentrum

Meriharju naturhus och lägercentrum erbjuder fantastiska möjligheter för utomhusmotion och utflykter i närterrängen. Meriharju lägercentrums kunder kan också boka redskap.

För utomsbruk

  • Gruppbildningsredskap: kamratskidor, en penna som kan flyttas med en stor grupp o.d.
  • Snöskor 12 st. (justerbar storlek, lämpar sig för ca. 12-åringar och äldre)
  • Stekpannor för att steka plättar över öppen eld samt korvpinnar

Annat intressant och användbart:

Trojeborgen: En port till skogen

Trojeborgen, det vill säga en labyrint av stenar, finns i husets södra gavel vid gränsen mellan gården och skogen. Stenlabyrinten har skapats av Juurieli ry enligt en urminnes trojeborgsmodell. På finska kallas trojeborgen också ”jättiläisenpolku” (jättestigen), och man kan vandra det krokiga spåret mellan stenringarna till mitten av labyrinten och tillbaka.

Trojeborgen är ett gränsmärke, en port in i en annan sinnesstämning, och genom att metaforiskt vandra igenom den kan man ta sig in i sagolika platser. Trojeborgen är en bra start till exempel innan man tar sig ut på en skogsutflykt.

Utställningen Oivallusten näyttely (Insikternas utställning)

På husets övre våning och också lite i andra rum har vi sammanställt en utställning i syfte att låta oss förnimma mångfalden i vår närmiljö under olika årstider genom att föra naturen in i huset och väcka sinnen och tankar.

Historierummet

Ligger på husets andra våning bakom matsalen. I huset finns en kort historik om Meriharjus historia och bilder från när den var ett hemsysterinstitut.

Pallkragar

Vid Meriharju naturhus finns pallkragar på förgården och på pation. I dem odlar man bland annat grönsaker, örter, sallader och ätbara blommor. Naturhusets besökare får fritt använda pallkragens skörd. Pallkragarna har delats in enligt användning: skönhet, hälsa, smak och grönsaksgryta.. 

I pallkragen för skönhetsväxter odlas växter som lämpar sig för skönhetsvård och naturkosmetik, i pallkragen för hälsa odlas hälsoväxter, i pallkragen för smakväxter odlas ätbara växter och av ingredienserna som odlas i pallkragen för grönsaksgryta kan man göra en grönsaksgryta. I matsalen finns också tavlor som berättar mer om växterna som odlas i pallkragarna samt om näromgivningens vilda grönsaker.

Nybondas naturstig

I Nybondas finns en naturstig, invid vilken man kan bekanta sig med bland annat skogs- och beteslandskap, glosjöar, rundhällar och strandängar. Du hittar också broschyrer för naturstigen i naturhuset.

Nyckelord

Ärligt talat