Att läsa, lyssna och titta på medan biblioteket är stängt

I den här artikeln gjorde vi en förteckning på en mängd olika tjänster genom vilka du alltid har avgiftsfri tillgång till litteratur, inspelningar och filmer.

Av tjänsterna i förteckningen nedan är åtminstone en del av innehållet fritt tillgängligt, men vissa tjänster kräver registrering. Länkarna finns under varje rubrik i alfabetisk ordning.

Ljudböcker och hörspel

Audible – avgiftsfria barn- och ungdomsböcker

Audible är normalt en avgiftsbelagd ljudbokstjänst, men under coronakrisen och när skolorna är stängda, erbjuder den hundratals barn- och ungdomsböcker att lyssna på fritt genom sin tjänst. Böckerna kan inte laddas ner, men de kan lyssnas på som direktuppspelning. Mer information finns till exempel i den här artikeln på webbsidan iMore.

BBC radio dramas

BBC har producerat radioteater i hög kvalitet i årtionden, och deras arkiv är en stor skattkista för lyssnarvänner. T.ex. Hitchhiker’s Guide to the Galaxy som fått kultstatus finns med i utbudet.

Författare hem

kanalen Författare hem (Kirjailija kotiin) läser författare från Tammerfors upp sina texter. Det är en direktsändning varje kväll kl. 19, men läsningen av videor kan ses på Youtube-inspelningarna senare.

LibriVox

Upphovsrättsfria ljudböcker som läses av frivilliga på många språk. För närvarande finns 27 verk på finska och 27 på svenska tillgängliga på tjänsten.

Suplas ljudböcker

Via Nelonen Medias tjänst Supla kan man främst lyssna på radioprogram och poddsändningar, men några ljudböcker finns också på tjänsten.

Yle Arenans radioteater

Radioteater är Yles långvariga radiofavoriter. Du kan lyssna på många av dem via Yle Arenan.

Yle Arenans ljudböcker

Yle Arenan erbjuder tiotals inhemska ljudböcker att lyssna på fritt. Både barn- och vuxenlitteratur och flera klassiker finns med. Det finns verk av både inhemska och utländska författare.

Filmer, dokumentärer, tv-serier och teater

Dplay

Dplay är Discovery Networks Finlands direktuppspelningstjänst, som presenterar tv-kanalernas program. I Finland inkluderar bolagets avgiftsfria kanaler TV5, Kutonen, Frii och TLC. Vissa program är avgiftsfria att titta på, men de flesta programmen är avgiftsbelagda. Registrering krävs inte för att titta på avgiftsfritt innehåll.

Levande minne och Elonet

Levande minne är KAVI:s audiovisuella tidsresa i Finlands historia och Elonet är en finländsk filmdatabas. Elonet har mer än 200 inhemska filmer och nästan två tusen andra filmer. De flesta filmer finns i upplösning upp till 4K Ultra HD.

Bibliotekskanalen

Bibliotekskanalen är de finländska bibliotekens egen plattform där ämnena för programmen är böcker, författare, läsning och bibliotek. På videosidan är det värt att besöka t.ex. uppsättningen med dokumentärer, författarintervjuer, lästips och barnprogram. Dessutom finns det också en biblioteksradio på bibliotekskanalen, där man kan lyssna på bl.a. poddsändningen Kirjan taajudella.

Public domain movies

Tjänsten består huvudsakligen av filmer på engelska vars upphovsrätt har upphört att gälla. Tjänstens filmer finns också på dess Youtube-kanal.

MTV Katsomo

MTV Katsomo är MTV:s direktuppspelningstjänst, där man kan titta på program och filmer på dess kanaler. Endast avgiftsfritt innehåll är tillgängligt på tjänsten. MTV:s avgiftsbelagda innehåll finns i en separat tjänst. Användning av tjänsten kräver registrering.

Ruutu

Ruutu är Nelonen Medias direktuppspelningstjänst, där man kan titta på program och filmer på dess kanaler. Vissa program är avgiftsfria att titta på, men de flesta programmen är avgiftsbelagda. Användning av tjänsten kräver registrering.

Teaterföreställningar

Bloggen Paljon Melua Teatterista (Mycket oljud om teater) har sammanställt en lista med olika teaterföreställningar och andra föreställningar som vanligtvis äger rum framför en levande publik, samt en mängd underhållning på nätet som det nu är möjligt att titta på hemma. Några av tipsen är för avgiftsbelagda tjänster, men det finns också gott om avgiftsfria inspelningar och direktsändningar bland dem.

YLE Arenan

Yle Arenan är en bekant tjänst för många och erbjuder ett stort antal filmer, dokumentärer och olika tv-serier avgiftsfritt för alla som bor i Finland. Nu är det en utmärkt tidpunkt att bekanta sig med deras urval!

Musik

Helsingfors stadsorkester

Helsingfors stadsorkesters inspelningar hämtar orkesterns konserter till din soffa.

The Metropolitan Opera

New York Metropolitan Opera har lanserat en avgiftsfri strömningstjänst där du kan titta på kvalitetsinspelningar av populära operor.

Finlands nationalopera och -balett

Inspelningar av nationaloperans föreställningar.

Wiens nationalopera

Wiens nationalopera har lanserat en avgiftsfri strömningstjänst där du kan titta på kvalitetsinspelningar av populära operor. Tjänsten kräver registrering.

Yle Arenans konserter

Direktsändningar och konsertinspelningar från Finland och världen.

Annat

Coursera

Kvalitetskurser på engelska. Det finns allt du kan lära dig från att skapa ett CV till att bygga din egen applikation och många andra användbara färdigheter.

Finna

En datasökningstjänst som ger fri tillgång till digitalt material och samlingskataloger från cirka hundra finländska arkiv, bibliotek och museer.

Lango

Vill du öva dig på att tala ett språk eller hjälpa andra med att studera språk? I tjänsten Lango kan du söka efter eller bli en språkkompis.

Länkbiblioteket

En mångsidig länkkatalog producerad av offentliga bibliotek i Finland, som har samlat många webbplatser om olika ämnen. Se i synnerhet samlingen Titta och lyssna på konserter, föreställningar, filmer och inspelade program.

MOOC

Öppna och högkvalitativa webbkurser som erbjuds av institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet.

Se även: Kotisohvalta museoon (från soffan till museet)

Källa: Helmet

Nyckelord

Ärligt talat