Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa kirjaston ollessa kiinni

Listasimme tähän artikkeliin erilaisia palveluita, joiden kautta sinulla on aina maksuton pääsy kirjallisuuden, äänitteiden ja elokuvien äärelle.

Alle listatuissa palveluissa ainakin osa sisällöstä on vapaasti käytettävissä, mutta jotkut palvelut vaativat rekisteröitymisen. Linkit ovat kunkin otsikon alla aakkosjärjestyksessä.

Äänikirjoja ja kuunnelmia

Audible – ilmaiset lasten- ja nuortenkirjat

Audible on normaalisti maksullinen äänikirjapalvelu, mutta koronakriisin aikana koulujen ollessa suljettuina se tarjoaa satoja lasten- ja nuortenkirjoja vapaasti kuunneltavaksi palvelunsa kautta. Kirjoja ei voi ladata, mutta niitä voi kuunnella suoratoistona. Lisätietoja saa esimerkiksi tästä iMore-sivuston artikkelista.

BBC:n radiokuunnelmat

BBC on vuosikymmeniä tuottanut laadukasta radioteatteria ja heidän arkistonsa on mahtava aarreaitta kuunnelmien ystäville. Tarjolla on mm. kulttimaineeseen noussut Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Kirjailija kotiin

Kirjailija kotiin -kanavalla tamperelaiset kirjailijat lukevat tekstejään. Live-lähetys on joka ilta klo 19, mutta lukuvideoita voi katsoa Youtube-tallenteista myöhemminkin.

LibriVox

Tekijänoikeuksista vapaita äänikirjoja vapaaehtoisten lukemana monilla kielillä. Tällä hetkellä palvelussa saatavana 27 suomenkielistä ja 27 ruotsinkielistä teosta.

Suplan äänikirjat

Nelonen Median Supla-palvelun kautta voi pääasiassa kuunnella radio-ohjelmia ja podcasteja, mutta palvelusta löytyy myös muutamia äänikirjoja.

Yle Areenan radiokuunnelmat

Radiokuunnelmat ovat Ylen pitkäaikaisia radiosuosikkeja. Niistä monia pääset kuuntelemaan Yle Areenan kautta.

Yle Areenan äänikirjat

Yle Areena tarjoaa kymmenittäin kotimaisia äänikirjoja vapaasti kuunneltavaksi. Joukossa sekä lasten- että aikuistenkirjallisuutta ja useita klassikoita. Teoksia on sekä kotimaisilta että ulkomaisilta kirjailijoilta.

Elokuvia, dokumentteja, tv-sarjoja ja teatteria

Dplay

Dplay on Discovery Networks Finlandin suoratoistopalvelu, jolla esitetään sen tv-kanavien ohjelmia. Suomessa yhtiön ilmaisiin kanaviin kuuluvat TV5KutonenFrii ja TLC. Osa ohjelmista on katsottavissa ilmaiseksi, mutta suurin osa ohjelmista on maksullisia. Ilmaisten sisältöjen katsominen ei vaadi rekisteröitymistä.

Elävä muisti ja Elonet

Elävä muisti on KAVIn audiovisuaalinen aikamatka Suomen historiaan ja Elonet on suomalainen elokuvatietokanta. Elonetissä on katsottavissa yli 200 kotimaista elokuvaa sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD –tarkkuudella.

Kirjastokaista

Kirjastokaista on Suomen kirjastojen oma alusta, jolla ohjelmien aiheina ovat kirjat, kirjailijat, lukeminen sekä kirjastot. Tutustumisen arvoisia kokonaisuuksia ovat videopuolella mm. dokumentitkirjailijahaastattelut, lukuvinkit ja lastenohjelmat. Lisäksi Kirjastokaistalta löytyy myös kirjastoradio, josta voi kuunnella mm. Kirja taajuudella -podcastia. 

Public domain movies

Palvelussa on lähinnä englanninkielisiä elokuvia, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Palvelun elokuvia löytyy myös sen Youtube-kanavalta.

MTV Katsomo

MTV Katsomo on MTV:n suoratoistopalvelu, josta voi katsella sen kanavilla esitettyjä ohjelmia ja elokuvia. Palvelussa on nähtävissä vain ilmaista sisältöä. MTV:n maksullinen sisältö on erillisessä palvelussa. Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen.

Ruutu

Ruutu on Nelonen Median suoratoistopalvelu, josta voi katsella sen kanavilla esitettyjä ohjelmia ja elokuvia. Osa ohjelmista on katsottavissa ilmaiseksi, mutta suurin osa ohjelmista on maksullisia. Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen.

Teatteriesityksiä

Paljon Melua Teatterista -blogi on kerännyt listaa erilaisista teatteriesityksistä ja muista tyypillisesti elävän yleisön edessä tapahtuvista esityksistä sekä runsaasti verkossa olevaa viihdettä, jota on mahdollista katsella nyt kotona. Osa vinkeistä on maksullisiin palveluihin, mutta joukossa on runsaasti myös ilmaisia taltiointeja ja livelähetyksiä.

Yle Areena

Yle Areena on monille tuttu palvelu, joka tarjoaa valtavan määrän elokuvia, dokumentteja ja erilaisia tv-sarjoja vapaasti kaikkien Suomessa asuvien katseltavaksi. Nyt on oiva hetki tutustua heidän valikoimaansa!

Musiikkia

Helsingin kaupunginorkesteri

HKO:n tallenteet tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvallesi.

The Metropolitan Opera

New Yorkin Metropolitan- ooppera on avannut maksuttoman striimauspalvelun, jonka kautta pääset seuraamaan laatutaltiointeja suosituista oopperoista.

Suomen kansallisooppera ja -baletti

Kansallisoopperan esitysten taltiointeja.

Wienin kansallisooppera

Wienin kansallisooppera on avannut maksuttoman striimauspalvelun, jonka kautta pääset seuraamaan laatutaltiointeja suosituista oopperoista. Palvelu vaatii rekisteröitymisen.

Yle Areena konsertit

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta.

Muuta

Coursera

Laadukkaita kursseja englanniksi. Tarjolla on opiskeltavaa aina ansioluettelon luomisesta oman applikaation rakentamiseen ja moniin muihin hyödyllisiin taitoihin.

Finna

Tiedonhakupalvelu, joka tarjoaa vapaan pääsyn noin sadan suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon digitaalisiin aineistoihin ja kokoelmaluetteloihin.

Lango

Haluatko harjoitella jonkin kielen puhumista tai auttaa muita kielen opiskelussa? Lango-palvelussa voit etsiä kielikaveria tai ryhtyä sellaiseksi.

Makupalat

Suomen yleisten kirjastojen tuottama monipuolinen linkkihakemisto, johon on koottu lukuisia verkkosivuja eri aiheista. Katso erityisesti kokoelma Katsele ja kuuntele konsertteja, esityksiä ja ohjelmia.

MOOC

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston tarjoamia avoimia ja laadukkaita verkkokursseja.

Katso myös: Kotisohvalta museoon

Lähde: Helmet

Avainsanat