Digitalt arkiv

I det ungdomskulturella digitala arkivet lagras material som har att göra med ungdomsarbetet och som producerats av unga. I arkivet samlas både gammalt bildmaterial och nytt digitalt material.

Vilket slags material finns i det digitala arkivet?

I arkivet har samlats bland annat fotografier, musikvideon, kortfilmer och inspelningar. Man kan också använda materialet senare vid behov (för utställningar, publikationer o.d.) om användningsrättigheterna är i skick.

Juniori Ääni ja Vimma 2005

Dokumentärfilm om Junnu Vimma-tävlingen 2005. Regi Sike Sillanpää

Från konstevenemang för unga till Loiste

Martti Suosalo och Satu Silvo berättar om sina minnen från konstevenemangen för unga. Suosalo deltog i Narris verksamhet 1983. Bakgrundsmaterial om konstevenemang för unga: Hohto 1994, Loiste 2002 och Loiste 2003

Supafly 3

Dokumentärfilm om hip-hop-kulturen i Östra centrum i Helsingfors. Intervju med bl.a. Uniikki. Läs mer om historien Supafly (på finska).

Får jag hjälp från arkivet med att digitalisera mitt eget material?

Digitaliseringspunkten kan bokas av ungdomar i åldern 15–29 år och av ungdomstjänsternas anställda. Man kan om man så önskar lagra det digitaliserade material i digiarkivet, där det förvaras för kommande generationer.

Man kan också digitalisera gammalt AV-material genom digiarkivet. Har du gamla videokassetter med minnen från förr? Har du pappersfoton, diabilder eller negativ som du skulle vilja förbättra digitalt? Vi hjälper gärna!

Överföring lyckas åtminstone från dessa format:

  • VHS/S-VHS
  • miniDV, DVcam
  • hi8

Det finns gott om material framme som ungdomarna själv producerat:

De ungas media har strömmats live redan sedan 2000. I digiarkivet har lagrats flera kulturevenemang där unga bl.a. uppträder med dans, musik, teater och där de målar graffiti.

Ääni ja Vimma 2014-dokumentärfilm

Hattumedias unga frivilliga genomförde under flera år massiva Ääni ja Vimma-inspelningar. Dokumentärfilmen visar stämningen från ÄV-finalen 2014.

Webbplatsen Hattutehdas på engelska

Bildarkivet

Till digiarkivet hör också ett bildarkiv med bilder från 1940-talet till idag. I bildarkivet finns också foton från ungdomstjänsternas olika verksamheter och evenemang.

Ungdomstjänsternas arbetstagare kan föra in foton de tagit i samband med sitt arbete i digiarkivet, och kan om de vill också publicera dem via bildarkivet.

Var kan jag se digiarkivets material?

Digiarkistolla on käytössään Gruppo Oy Avokkado tietokanta https://nk.gruppo.fi/

Du kan komma och bekanta dig med hela arkivet på plats och ställe.

Kontakta oss!

Låt oss veta att du kommer på förhand per e-post eller per telefon 041 512 1714 (vard. 10–16).

Risto Kurho
risto.kurho@hel.fi
puh. 041–512 1714

Koskelan nuorisotalo
Antti Korpin tie 3

Samarbetspartner

Arkivet är utvecklat inom projektet Myötätuulessa (I medvind) som finansierats av Europeiska socialfonden.

Ärligt talat