Var hittar jag sommarjobb 2022?

Annonser för sommarjobb publiceras genast i januari, men ansökan till största delen av jobb för 16–17-åringar öppnas under februari.

Lediga jobb med Sommarsedeln (för niondeklassister) hittar du på sidan för Sommarsedeln redan i januari och antalet jobb ökar under våren.

Till exempel år 2022 börjar ansökan till Helsingfors stads sommarjobb i mitten av januari (vecka 3). Nya jobb publiceras under våren.

Ansökningstiden för unga som fyller 16 och 17 under kalenderåret, 16–29-åriga sommarjobbare som behöver särskilt stöd för sysselsättning och sommarjobbare i projektet Siisti kesä! (En snygg sommar!) börjar den 7 februari 2022 och slutar den 28 februari 2022 kl.16. Projektet Siisti kesä! erbjuder sommarjobb inom stadens renhållning åt 16–20-åriga unga. Projektets medarbetare håller parker, öppna platser, gator samt idrotts- och simplatser rena.

Även 13-åringar som fyller 14 detta år kan få sommarjobb genom sommarpraktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna.

Hur får jag ett sommarjobb?

  • När du söker jobb lönar det sig att hålla ögonen och öronen öppna, eftersom du kan hitta tips på arbetsplatser nästan var som helst. Det lönar sig också att utnyttja vänners, bekantas och släktingars kontakter. Ju mer du hör efter och frågar, desto mer sannolikt det är att du får veta om ”någon någonstans som skulle behöva en sommarjobbare”.
  • Du kan även gå modigt till arbetsplatser och fråga direkt om de skulle ha sommarjobb för dig.
  • Följ också aktivt på sociala medier. Företag annonserar sina sommarjobb och olika projekt för drömmarnas sommarjobb ofta på sociala medier.

OBS! Det lönar sig alltid att fråga ungdomsgårdarna i ditt område om hjälp med sommarjobbansökan. Många ungdomsgårdar ordnar även Sommarjobbarinfo.

Lycka till i sommarjobbsansökan!

Leta efter sommarjobb exempelvis här:

  • Alla Helsingfors stads sommarjobb hittar du under ansökningstiden på Helsinkirekrys webbplats: https://www.hel.fi/rekry/sv/
  • Följ Helsinkirekry på Facebook, så får du veta de viktiga datumen som förknippas med sommarjobbsansökan och ser hurdana lediga uppgifter staden just nu erbjuder.
  • På webbplatsen Oikotie Kesäduuni hittar du en hel del sommarjobb Kesäduuni.org. Oikotie är också med i kampanjen Vastuullinen kesäduuni (Ett ansvarsfullt sommarjobb).

Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna är en två veckor lång sommarjobb för unga. Lönen för de två veckorna är 335 euro. Sommarpraktiken är avsedd för grundskoleelever, tiondeklassister, gymnasister och elever inom den förberedande utbildningen. Det är väsentligt att du inte studerar inom yrkesutbildning och att du inte har en examen. Om du är 13 år gammal kan du få jobb om du fyller 14 år detta år.

Rikligt med information får du på webbplatsen:

https://tat.fi/nuoret/
https://kesaduuni.org/

Det lönar sig också att gå och se Job’d ströjobb som inte kräver någon tidigare arbetserfarenhet. Job’d möjliggör tusentals första arbetsupplevelser för unga Helsingforsbor som fyllt 15 år. Arbetsuppgifter erbjuds bland annat på evenemang och i att hjälpa seniorer. Ladda ner och registrera dig även i applikationen Work Pilots där du hittar bland annat Job’d samt övriga ströjobb.

Bekanta dig med applikationen för arbetsförmedling Treamer, där du hittar många arbetsuppgifter som är lämpliga för unga och du kan få värdefull arbetserfarenhet i ströjobb.

Nyckelord

Ärligt talat