Samir kodade en kötjänst för mobilen

”Jag lärde mig massor nytt om att koda, PHP och JavaScript”, säger Samir Kothari. 16-år gamla Samir arbetade med hjälp av Sommarsedeln som kodare vid företaget Codemenders i Mattby.

Samir gick ut Munkkiniemen yhteiskoulus högstadium i juni, och blev antagen till Helsingfors naturvetenskapsgymnasium. Han hade planerat att använda Helsingfors stads Sommarsedel för att arbeta i en kundtjänst, liksom största delen av hans klasskompisar. Det skulle ha funnits en ledig plats i en pizzeria, men coronarisken som kundbetjäning medförde fick honom att tänka om, särskilt eftersom det finns människor i Samirs egen familj som hör till riskgruppen.

Sen fick Samir via sin pappa veta att Esbofirman Codemenders behövde en kodare. Samir hade lärt sig grunderna i branschen av sin pappa, som arbetar för Google..

Codemenders utvecklar tjänsten jonoon.fi, en distansköapp för mobila enheter. Jonoon.fi har som idé att personer som köar inte ska behöva röra vid samma enheter eller stå i samma aula och köa. Samirs uppgift var att koda registersidor för utskrift, så att företagets köbiljetter vid behov kan skrivas ut. Ibland är det nödvändigt att skriva ut en biljett, eftersom alla inte har en mobiltelefon, och vissa vill också ge sina kunder en pappersbiljett

Kodandet vid Codemender var en bra erfarenhet. ”Min chef Aseem hjälpte mig tålmodigt varje gång jag behövde hjälp. Det här är dessutom betydelsefullt arbete”, säger Samir. Hans kod blir en del av Codemenders programvara.

Sommarjobbsarbetet kan bli ett yrke. ”Jag är intresserad av att koda och av rymden, kanske jag kunde slå dem samman”, funderar Samir.

Codemenders verkställande direktör Aseem Shakunthal var nöjd med Samirs arbete och gav honom 60 timmar extraarbete: ”Samir lärde sig snabbt och var duktig på sitt arbete.” Samir var den första person i företaget som sysselsatts tack vare Sommarsedeln. Det var meningen att anställa en ungdom redan i fjol, men inga av sökandena hade just de slags färdigheter som skulle ha behövts.

Koodirivejä tietokoneen ruudulla

Sommarsedeln är ett bra sätt att låta den unga bekanta sig med arbetslivet

Marknadsföringschef Jasmin Ruokolainen, Codemenders

Nyckelord

Ärligt talat