Få sommarjobb med en toppansökan!

För att ansöka om sommarjobb behöver du en ansökan och ett CV, och det lönar sig att göra dem ordentligt på en gång. En bra sommarjobbsansökan är högst en sida lång, så att arbetsgivaren vid första anblicken kan se vilket jobb du ansöker om och varför just du är den bästa kandidaten. Här får du några precisionstips för att piffa upp din ansökan!

1. Skriv din ansökan utgående från arbetsgivaren

Läs först omsorgsfullt igenom arbetsplatsannonsen. Bekanta dig med arbetsplatsens webbplats och sociala medier. Hurdana egenskaper letar de efter hos en som söker sommarjobbet? Leta efter nyckelord som flitig eller social som du kan återvända till när du skriver om dina styrkor.

2. Börja med det viktigaste

Börja med att berätta varför du är intresserad av just den här sommarjobbsplatsen! Sammanfatta i det första stycket på ett intressant sätt vem du är, vad du är fantastisk på, och varför du är rätt person för precis det här jobbet. Svara på de krav och frågor som ställts i arbetsplatsannonsen.

Använd klarspråk och var konsekvent. Fokusera på det väsentliga så att din ansökan förblir kort och kärnfull. Inkludera ända från början dina motiveringar och din önskan att utvecklas, inte dina brister

3. Var ditt eget ärliga och unika själv

Skriv sakligt, men låt din personlighet synas. Vad är det som gör dig speciell? Om du inte förut haft sommarjobb, oroa dig inte: du kan till exempel berätta om dina studier, var du gjort din PRAO eller vad dina hobbyn är. Du kan till exempel berätta om vilka instrument to spelar, hur duktig du är på sociala media eller andra specialfärdigheter. All erfarenhet du har och all kunskap och färdigheter som har att göra med sommarjobbsplatsen du ansöker till är viktiga.

4. Skilj dig från mängden

Om du är social och det känns svårt att skriva en ansökan kan du också göra en öppen videoansökan. Videon ger arbetsgivaren en klar bild av hurdan personen är som söker jobbet. Anvisningar för videoansökningar och exempel på ansökningsvideon.

5. Korrigera, editera och spara!

Kontrollera att allt som är väsentligt för din arbetssökning finns i din ansökan. Särskilt ansökans början och slut är något som arbetsgivaren med större sannolikhet kommer ihåg. Kontrollera det allmänna intrycket, korrigera skrivfel och spara blanketten i pdf-format. Ge ansökan ett tydligt namn, till exempel efternamn-ansökan.pdf.

Kom ihåg att du kan använda Sommarsedeln för att sommarjobba mellan 1.6.–13.8.2021.
Lycka till!

Nyckelord

Ärligt talat