Höjdpunkter från vår lokala miljöverksamhet

Du kan delta i miljöverksamheten överallt. Har du en bra idé som du skulle vilja genomföra på närmaste ungdomsgård? Det är bara att komma med förslag!

Naturstunder och utflykter

Många verksamhetsställen har åkt på äventyr till den näraliggande naturen. På utflykterna har man kopplat av i hängmattor, haft picknick och utforskat vad som exempelvis finns i den närliggande skogen.

Ungdomsgårdarnas kök och kockklubbar

Vegetarisk, vegansk och klimatmedveten mat. På Gamlas satte man hinkpotatis under coronavåren och följde med hur potatisen växte. De unga paddlade med gummibåt till en liten holme i Rutiån för att sätta gerillapotatis. På hösten fortsatte potatistemat med skörd och delikatesser tillredda av potatis.

Djurkafé och djurverksamhet

Kaféer med djurtema har ordnats i Hagas Lämpiö och miljöungdomsgård för ungdomar, där man kunnat se olika djur på besök och där man diskuterat djurskötsel. Representanter för olika organisationer har ofta varit på plats för att berätta om verksamheten i till exempel djurskyddsföreningar. Man har också ordnat tillbehörsinsamlingar för hemlösa djur.

På somrarna finns det flera ungdomskaféer i olika delar av Helsingfors, där de unga planerar och genomför verksamheten.

Maskverkstäder och Trash-evenemang

Avgiftsfria DIY-maskverkstäder har ordnats runt om i Helsingfors, där de unga har tillverkat masker åt sig själva av rena återvinningsmaterial.

Ett Trash-evenemang ordnades i Malm i syfte att förändra Malms rykte och samla skräp från området tillsammans.

Agenda Art 2030

Ett verk av unga i Hertonäs kom med i FN:s Agenda – Art 2030:s serie med verk om hållbar utveckling. Som tema valde de unga minskning av ojämlikhet och klimathandlingar. Agenda – Art 2030:s serie med verk öppnade de 17 delarna av handlingsprogrammet med målsättningar för hållbar utveckling (Agenda 2030) genom 17 konstverk. De 17 verken i serien ställdes ut kring Tölöviken i Helsingfors i oktober 2020.

Mångsidig verksamhet runt Helsingfors

Dessutom har man deltagit i verksamheten genom att odla, ordna skräplopp, samla skräp under utflykter på de 130 km stränder som ingår i projektet, göra konst av återvunnet material, fixa, delta i frivilligt arbete och ordna olika klubbar, kurser och läger.

Nyckelord

Ärligt talat