FAQ / Vanliga frågor om Bengtsår


·       Finns det myggor på holmen?
·       Finns det en kiosk på holmen?
·       Finns det blågröna alger i vattnet?
·       Är det kallt i början av juni?
·       Har man sett till vattensäkerheten ?
·       Var laddar jag min mobiltelefon?
·       Har man krigat på holmen?
·       Kan man besöka holmen?
·       Hur tar jag mig till lägerholmen?
·       WC eller utedass?
·       Behöver man oroa sig för fästingar?

Ofta ställda frågor

Finns det myggor på holmen?

Ja, men de är inte längre riktigt lika stora som katter…Lägerholmens myggsituation varierar från sommar till sommar. Ibland finns det kolossala mängder av dem, och ibland alldeles passligt. Det lönar sig att ta med myggbekämpningsmedel och långärmade kläder för kvällen. I lägrens första hjälpenväskor har packats med hydrokortisonkräm, som kan lindra klådan.

Finns det en kiosk på holmen?

Det finns ingen egen kiosk på holmen. Vissa läger kan ha en egen kantin men som huvudregel är att var och en tar med sig de sötsaker eller dylikt hen behöver. Det kan också nämnas att lägerdeltagarna har lyckats väl med att städa undan allt karamellpapper och annat skräp. Det är mycket sällsynt att man stöter på skräp i naturen på lägerholmen.

Finns det blågröna alger i vattnet?

Östersjöns algsituation påverkas av många faktorer, och den varierar från år till år. Ibland har det förekommit blågröna alger mot slutet av sommaren också på lägeröns stränder, men under de senaste åren har de undvikits. De största algbältena från öppna havet verkar i de flesta fall stanna söder om Hangöudden.
Mer information om algsituationen och andra aktuella frågor om Östersjön finns på adressen: ymparisto.fi

Är det kallt i början av juni?

Isen kring lägerholmen smälter oftast i april-maj. Våren kommer lite senare till skärgården än till fastlandet. Havsvattnet värms upp långsamt. Därför kan det i början av juni fortfarande förekomma kyliga nätter. För den första lägerveckan lönar det sig att packa varma kläder, en mössa och handskar. De behövs åtminstone om kvällen blir lång framför lägerelden.

Aktuellt väder och väderprognosen finns på Meteorologiska institutets webbplats. Det närmaste marina observationsstationen är Hangö.

Lägerholmen absoluta regel nummer ett är att alla har flytväst på sig (och ordentligt fastsatt!) när vi är ute på vattnet. Det här gäller lägerdeltagare och lägerhandledare och personalen på holmen i lika stor grad. Det enda undantaget är resor med sjöbussen Benkku. Då är västarna inpackade under båtens säten.

Har man sett till vattensäkerheten?

Flytvästar ska alltid hållas på när man ror, använder vattenmotionsredskapen vid aktivitetsstranden och när man fiskar (enligt omdöme också på hala klippor när man fiskar med spinnspö). Man har till och med sett öns personal med flytvästen på mitt på ön… Handledarna ska se till att västarna är rätt fastsatta.

Vid aktivitetsstranden har varje läger en räddningsbåt utrustad med två handledare och en utombordsmotor i vattnet. Lägerholmens personal hjälper vid behov. Medan lägerdeltagarna simmar ska minst en handledare övervaka dem. Handledarna kan alla simma och de behärskar första hjälpen, och minst en av dem har avlagt en vattenräddningskurs.

Var laddar jag min mobiltelefon?

På lägerområdet finns solpaneler som kan vid behov producera el till exempel för att ladda en mobiltelefon i nödfall. Kan man möjligtvis lämna sin mobiltelefon hemma? Denna vår kära vän kan äventyras av andra saker än bara ett tomt batteri. Mobiltelefoner har trillat i havet, men de har också hittats bl.a. i gräsmattan efter att gräsklipparen kört över dem. Om du ändå bestämmer dig för att ta din mobiltelefon med, ta vara om den och ha den i din ryggsäck/tält när du inte använder den.

Har man krigat på ön?

I lägerholmens natur kan man fortfarande se sönderfallna skyttegravar och kollapsade korsun. De härstammar från början av 1940-talet då området hyrdes ut av Sovjetunionen. I utkanten av deras försvarskedja fanns Bengtsår, delvis inhägnad med taggtråd och minerad. Inga egentliga strider utkämpades, men när de sovjetiska soldaterna gav sig av sänktes stridsmaterial i närvattnen. År 1941 tog finländarna tillbaka ön i sin besittning.

Kan man besöka holmen?

En del av lägren ordnar besöksdagar för anhöriga och vänner och oftast finns information om besöksdagarna i lägerbrevet. Lägerholmen hör inte till Helsingfors stads allmänna rekreationsområden, och man ska inte självständigt göra läger där. Om du är intresserad av att komma och bekanta dig med lägerholmen och dess verksamhet, ta först kontakt med lägerholmens chef.

Hur tar jag mig till lägerholmen?

Bengtsårs lägerholme ligger norr om Hangöudden, ungefär halvvägs mellan Hangö och Ekenäs. Det tar cirka två timmar att åka dit från Helsingfors. Lägrets handledare skickar all nödvändig information i lägerbrevet. Bryggans adress är: Bengtsår 920, 10900, Hangö.

WC eller utedass?

Det finns inget vattenledningsnät på lägerholmen, och därmed inga wc:n så som du är van vid därhemma. På ön sköter man sina ärenden i en ’trä-cee’, det vill säga ett utedass. Efter varje besök släpper man ner en slev strö från säcken bredvid ner i luckan. Ströet gör att bl.a. luktolägenheter minskar vilket gör det trevligare att uträtta sina behov i dasset. Efter varje besök är det viktigt att komma ihåg att tvätta sina händer med vatten eller handdesinfektionsmedel. Tömning och avfallshantering av utedassen sköts av en utomstående entreprenör. Lägrens handledare ansvarar för sin del för den dagliga rengöringen av dasset.

Behöver man oroa sig för fästingar?

Det är sannolikt att man stöter på fästingar som lever i gräset, särskilt när man på sommaren går omkring i korta byxor och utan långskaftade stövlar. Därför har lägren ”fästingkontroller” till exempel i samband med bastubad. Om en fästing bitit sig fast, måste den genast avlägsnas för att minska på risken för sjukdom med en fästingplockare som fås från apoteket . Att ta bort en fästing går snabbt och gör inte ont. Fästingplockare finns i lägrens första hjälpenväska och kan också fås av holmens personal. Efter att fästingen har avlägsnats behövs inga ytterligare åtgärder. Vad göra om fästingen biter (på finska, Terveyskirjasto.fi) 

Nyckelord

Ärligt talat