FAQ / Usein kysyttyä Bengtsårin leirisaaresta


·       Onko saarella hyttysiä?
·       Onko saarella kioskia?
·       Onko vesissä sinilevää?
·       Onko kesäkuun alussa kylmää?
·       Onko vesiturvallisuudesta huolehdittu?
·       Missä lataan kännykän?
·       Onko saaressa käyty sotaa?
·       Voiko saareen tulla vierailulle?
·       Miten löydän leirisaarelle?
·       Vesiklosetti vai kuivakäymälä?
·       Pitääkö punkkeja pelätä?

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko saarella hyttysiä?

Kyllä on, mutta enää ne eivät ole aivan kissan kokoisia… Leirisaaren hyttystilanne vaihtelee kesittäin. Joskus niitä on tuhottoman paljon ja toisinaan taas sopivasti. Mukaan kannattaakin varata hyttyskarkotetta ja illaksi pitkähihaista vaatetta.  

Onko saarella kioskia?

Leirisaarella ei ole omaa kioskia. Joillakin leireillä voi olla oma “kanttiini” mutta pääsääntönä voidaan pitää sitä, että jokainen tuo tarvitsemansa makeiset yms. tullessaan. Lisäksi on mainittava, että leiriläiset ovat onnistuneet huolehtimaan karkkipapereista ja muista roskista kiitettävästi. Roskiin törmää leirisaaren luonnossa erittäin harvoin. 

Onko vesissä sinilevää?

Itämeren levätilanteeseen vaikuttaa moni seikka ja se vaihtelee vuosittain. Joskus loppukesästä myös leirisaaren rannassa on ollut leväesiintymiä, mutta parina viime vuotena niiltä ollaan vältytty. Isoimmat ulkomereltä tulevat lautat näyttävät useimmiten jäävän Hankoniemen eteläpuolelle. 
Lisätietoa levätilanteesta ja muista Itämeren ajankohtaisista asioista saat osoitteesta: ymparisto.fi

Onko kesäkuun alussa kylmää?

Jäät lähtevät leirisaaren vesiltä useimmiten huhti-toukokuun vaihteessa. Kevät tulee saaristoon hieman myöhemmin kuin mantereelle. Merivesi lämpiää hitaasti. Siksi vielä kesäkuun alussakin voi leirisaarella olla viileitä öitä. Mukaan kannattaa ensimmäisillä leiriviikoilla pakata lämmintä vaatetta, pipo ja hanskat. Niitä tarvitaan ainakin, jos ilta venähtää pitkäksi leirinuotion ääressä. 
Nykyisen sään ja tulevan ennusteen voit tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Lähin merellinen havaintoasema on Hangossa. 

Onko vesiturvallisuudesta huolehdittu?

Leirisaaren ehdoton sääntö numero yksi on se, että pelastus- tai veneilyliivit on oltava päällä (ja kunnolla kiinnitettyinä!) aina kun olemme vesillä. Tämä koskee paitsi leiriläisiä niin myös leiriohjaajia ja saaren henkilökuntaa. Ainoa poikkeus on matkat vesibussi Benkulla. Silloin liivit ovat pakattuina veneen istuimien alle. Liivejä pidetään siis soudellessa, toimintarannan vesiliikuntavälineissä ja kalastaessa (harkinnan mukaan myös liukkailla kallioilla virvelöidessä). Onpa saaren henkilökuntaa nähty liivit päällä keskellä saartakin… Ohjaajien tulee valvoa, että liivit on oikein kiinnitetty. 
Toimintarannassa jokaisella leirillä on kahdella ohjaajalla ja perämoottorilla varustettu pelastusvene vesillä. Leirisaaren henkilökunta avustaa tarvittaessa. Leiriläisten ollessa uimassa on vähintään yksi ohjaaja valvomassa heitä. Ohjaajat ovat kaikki uima- sekä EA-taitoisia ja vähintään yksi heistä on suorittanut vesipelastuskurssin. 

Missä lataan kännykän?

Leirialueilla on aurinkopaneelit, joista saadaan tuotettua sähköä tarvittaessa mm. kännykän lataamiseen hätätapauksia varten. Olisiko mahdollista jättää kännykkä kotiin? Tätä rakasta ystäväämme voi vaania virranpuutteen lisäksi moni muukin vaara. Mereen tipahtaneiden kännyköiden lisäksi niitä on löytynyt mm. nurmikolta ruohonleikkurin ajettua niiden ylitse jne. Jos kuitenkin päätät ottaa kännykän mukaan, pidä siitä hyvää huolta ja säilytä sitä repussasi/teltassasi aina kun se ei ole käytössä. 

Onko saaressa käyty sotaa?

Leirisaaren ympäristössä näkee vielä maatuneita juoksuhautoja ja romahtaneita korsuja. Ne ovat peräisin 1940-luvun alusta jolloin alue oli vuokralla Neuvostoliitolla. Heidän puolustusketjunsa laidassa oli Bengsårin leirisaari, joka oli osittain piikkilangalla aidattu ja miinoitettu. Varsinaisia taisteluja ei käyty, mutta lähtiessään neuvostosotilaat upottivat taistelumateriaalia lähivesiin. Suomalaiset ottivat saaren takaisin haltuunsa vuonna 1941. 

Voiko saareen tulla vierailulle?

Osa leireistä järjestää omaisille ja ystäville vierailupäiviä ja niistä ilmoitetaan yleensä leirikirjeessä. Leirisaari ei ole Helsingin kaupungin yleinen virkistysalue eikä sinne ole suotavaa lähteä itsenäisesti leireilemään. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan tutustumaan leirisaareen ja sen toimintaan, ota ensin yhteys leirisaaren päällikköön.

Miten löydän leirisaarelle?

Bengtsårin leirisaari sijaitsee Hankoniemen pohjoispuolella, jotakuinkin Hangon ja Tammisaaren puolessa välissä. Ajoaika Helsingistä on vajaa kaksi tuntia. Leirin ohjaajat lähettävät leirikirjeessä kaiken tarpeellisen tiedon. Laiturin osoite on: Bengtsårinlaituri, Bengtsår 920, 10900, Hanko.

Vesiklosetti vai kuivakäymälä?

Leirisaarella ei ole vesijohtoverkostoa eikä siis kotoa tuttua “vesivessaa”. Saarella asiat hoidetaan PuuCeessä (PC) eli kuivakäymälässä. Jokaisen käynnin jälkeen PC:n luukkuun laitetaan kauhalla kariketta vieressä olevasta säkistä. Karikkeen avulla mm. hajuhaitat pienevät ja asiointi käymälässä on miellyttävämpää. Jokaisen käynnin jälkeen on muistettava huuhdella kädet vedellä tai puhdistavalla käsidesillä. Käymälöiden tyhjennyksestä ja jätehuollosta vastaa ulkopuolinen urakoitsija. Leirin ohjaajat taas vastaavat käymälän päivittäisestä siivouksesta. 

Pitääkö punkkeja pelätä?

Leirisaarella on todennäköisyys törmätä ruohikossa eläviin punkkeihin varsinkin kun kesällä ollaan lyhytlahkeisissa housuissa ja ilman pitkävartisia saappaita. Siksi leirit järjestävät “punkkitarkastuksia” esimerkiksi saunomisen yhteydessä. Mikäli punkki havaitaan, täytyy se poistaa välittömästi tautivaaran välttämiseksi apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Poisto on nopea ja kivuton toimenpide. Punkkipihtejä on leirien ensiapupakkauksissa sekä saaren henkilökunnalla. Kun punkki on irrotettu, ei jatkotoimenpiteitä tarvita. 
Kun punkki puree, mitä tehdä? (Terveyskirjasto.fi) 

Avainsanat