DIY-naturkosmetika

Allt du sätter på din hud påverkar ditt välbefinnande. Grundtanken med naturkosmetika är att den inte får innehålla kemikalier som är skadliga eller farliga för människor, natur, vattendrag eller organismer. Läs mer och börja prova!

Naturkosmetika är kosmetika som tillverkas med naturliga råvaror.

Allt fler personer lider av något slags hudproblem eller allergier. Det har uppskattats att så många som en av tre personer har känslig hud och en av tio personer lider av någon form av hudallergi orsakad av de syntetiska ämnen som vanligtvis används i hudvårdsprodukter, såsom parfymer, paraffiner, färgämnen eller parabener.

Är naturkosmetika samma som allergifritt?

Naturkosmetika betyder inte det samma som allergifritt. Men i naturkosmetika får du själv kontrollera vad du lägger i burken. Man behöver inte heller göra naturkosmetika själv, men det är väldigt enkelt med ordentliga anvisningar.

När du själv gör naturkosmetika vet du exakt vilka råvaror du använder och det finns inget extra i din produkt som du inte själv har tillsatt. Naturkosmetika säljs i välsorterade butiker och speciella ekobutiker – naturligtvis vanligtvis till ett något dyrare pris än om du gjorde det själv.

Animalia rf har en lista över kosmetikaprodukter som inte har testats på djur, dvs. så kallade “cruelty free” produkter.

Tio skäl till naturkosmetika:

  1. Allt du sätter på din hud påverkar ditt välbefinnande
  2. Endast äkta näring ger din hud näring, inte onödiga kemikalier
  3. Du får 100 % värde för dina pengar
  4. Ett tryggt alternativ utan otrevliga överraskningar
  5. Din hormonbalans tackar
  6. Det är lätt att köpa naturkosmetika
  7. Naturen tackar för ditt etiska val
  8. Du stöder en bättre och mer rättvis värld
  9. Du stöder inte djurförsök och industrin bakom djurförsök
  10. När du köper naturkosmetika gör du något gott, stöder företag som gör sitt arbete med sina hjärtan, du främjar naturens välbefinnande och du får ärligt värde för dina pengar.

Vilka tillbehör behöver jag?

Det är lätt att göra naturkosmetika. Hemma kan du vanligtvis hitta kärl där du enkelt kan göra dina produkter och sedan flytta över dem till en burk. Produkternas hållbarhet är bra om det bara finns oljor i burken och inget vatten av misstag har trängt in i den. En sådan produkt håller lätt även i ett år. Om produkten innehåller något annat, till exempel blåbär, är hållbarheten vanligtvis 1–3 veckor och det lönar sig att förvara produkten i kylskåp. Oljebaserade produkter innehåller dock inget lättfördärvligt och håller därför längre.

voit tilata purkkeja: Du kan beställa burkar från butiken Puteli:
Vi har använt raka cylinderburkar (märke CL-040) med en fyllningsvolym på 41 ml. Dessa burkar kostar cirka 0,58 euro/styck + porto. Dessutom behöver burken ett lock som säljs i tre olika färger. Pris 0,12 euro/st.

Trästickor för kaféanvändning fungerar för omblandning och finns i väl utrustade matbutiker.

Renlighet och hygien

Använd alltid en blandpinne per produkt, blanda inte blandredskapen eller andra redskap av hygieniska skäl när du gör naturkosmetika. Allt börjar dock med desinficering av redskapen.

Burkar och lock kan enkelt kokas, eller vid desinficering av större mängder kan du sätta burkarna i en ugn vid på cirka 125 grader i 15 minuter (lägg dock inte metallock i ugnen). Det lönar sig ännu att desinficeras alla skålar och kastruller även om de är rena. Detta görs lättast genom att koka vatten i en vattenkokare och blötlägga alla redskap, inklusive skedar, ännu en gång i varmt vatten.

Anvisningar för nybörjare

• Recept och anvisningar för smågrupper

Nyckelord

Ärligt talat