Verksamhet i parken

Läs mer om verksamheten som ordnas i parken och de aktörer som deltar!

Parkens ungdomsverksamhet

På sommaren ordnar Helsingfors stads ungdomstjänster gratis och öppen verksamhet för personer under 29 år i parken. Kärnan i verksamheten är att erbjuda naturupplevelser på parkens gårdsplan och genom att utnyttja Blåbärslandet.

I den urbana samhällsträdgården ordnas olika slags verksamhet relaterat till konst, naturkosmetik och örter. Ungdomar har möjlighet att delta i att sköta höns, odla, plantera, bygga hotell för pollinerare och slappna av i naturen. I parken finns hängmattor där vem som helst kan lägga sig och ta det lugnt och njuta av lugna sommardagar.

I parken finns också olika gårdsspel och handledarna ordnar utflykter till Blåbärslandet.

Hönsgängets verksamhet

Hönsen i parken sköts av ett gäng frivilliga privatpersoner i samarbete med ungdomstjänsterna. Hönsen sköts om varje dag, de matas, vattnet byts ut och avföringen städas bort. Hönsen går också omkring gårdsplanen, så det är viktigt att hålla hundar kopplade på området.

Vissa dagar under sommarsäsongen kan ungdomar sköta om hönsen tillsammans med parkens ungdomsledare. Om du också är intresserad av att gå med i Hönsänget kan du be parkens handledare om mer information om hur du kan gå med som frivillig.

Odlingstalko

Odlingen i parken sköts huvudsakligen av frivilliga odlare som också är privatpersoner. Odlingen görs i samarbete med ungdomstjänsterna och Slow Food Helsinki

De frivilliga odlarna ordnar talko två gånger i veckan under odlingssäsongen, onsdagar klockan 17–19 och lördagar klockan 14–16. Du behöver alltså inte anmäla dig på förhand, utan kan komma på de öppna talkodagarna och ställa frågor till de frivilliga och delta i verksamheten. Mer information om odlingsgruppen hittar du på deras egen hemsida: https://sphelsinki.wordpress.com.

Skörden delas upp mellan de som deltar i talkot. Det är inte tillåtet att självständigt plocka med sig från odlingen, av bären eller av örterna. Fråga handledarna i parken, om du vill veta mer.

Sommarkaféet

Sommarkaféet drivs av 4H-föreningens program för sommarföretag, och Helsingfors stad deltar i att stödja ungdomarnas sommarföretagande. De unga företagarna ansvarar själva för sin verksamhet i enlighet med värdena för Den ätbara parken.

Ungdomstjänsterna har tilldelats certifikatet Ekokompassen.

Ungdomsgårdar som förknippas med artikeln

Nyckelord

Ärligt talat