Ruponen, Julia

94
Ruponen, Julia
Födelseår: 2005 Postnummer: 00960

It's all or nothing.

Presentation

Jag är en 16-årig unge från Helsingfors. Vid tillfället studerar jag på Helsingfors Naturvetenskapsgymnasium. Jag är intresserad av samhälle, politik, idrott och djur. Jag ansökte mig till ungdomsrådet eftersom jag tycker att de ungas röst måste göras ännu mer hörd och en säker livsmiljö hör till alla ungdomar. Jag vill också främja jämlikhet och likvärdighet.

Hobbyer: Att läsa böcker, lyssna på musik och idrott.

Helsingin Luonnontiedelukio

Motiveringar för svaren i valkompassen

Skolorna borde ha fler dagar då det bara serveras vegetarisk kost.
Vegetarisk mat är hälsosammare, fräschare och miljövänligare än kött.

Man borde satsa mer på grupptillhörighet i skolorna.
Det är viktigt att skapa gruppanda, och ömsesidigt förtroende är en av grundpelarna i den. Att komma med i en grupp förhindrar också att människor hamnar utanför och kan till och med förhindra mobbning. Gruppbildning gör också medlemmarna i gruppen tryggare i att vara tillsammans, och var och en vågar vara sig själv.

Distansundervisning bör göras till en permanent undervisningsform vid sidan av närundervisning.
Jag känner många ungdomar, vars skolgång gick åt skogen under perioderna med distansundervisning. Många unga har till och med blivit utslagna på grund av distansundervisningen, vilket är en stor orsak till att den inte borde fortsätta.

Motionsintressen för unga borde vara mindre tävlingsinriktade.
Jag anser att det borde finnas lag med tävlingsinriktade personer och lag med personer som bara vill utöva hobbyer utan mål. Det är ändå alltid bra med lite tävling.

Helsingfors stad bör erbjuda sommarjobb i första hand till unga som inte ännu har någon arbetserfarenhet.
De som ännu inte har mycket arbetserfarenhet borde beaktas i ansökan om sommarjobb, eftersom man utan arbetserfarenhet egentligen inte kan få jobb någon annanstans än hos staden eller på ungdomsgårdarna.

De offentliga lokalerna i Helsingfors bör fortsätta ha separata toaletter för kvinnor och män.
Jag tycker att det borde finnas såväl könsneutrala som herr- och damtoaletter, eftersom det då skulle finnas toaletter både för de som inte identifierar sig med något kön och för de som vet vilket kön de vill höra till. För en del kan det kännas svårt att gå in på samma toalett som personer av det motsatta könet, och man borde inte tvinga någon att agera mot sin vilja på det sättet.

Helsingfors borde införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla under 18 år.
Den nuvarande utvidgningen av den grundläggande utbildning till 18 år gör det möjligt för studerande på andra stadiet att få stöd för sina skolresor från FPA. Elever i grundskolan får också ett busskort från skolan eller skjuts till skolan om de bor 3–5 km från skolan, så att göra avgiftsbelagd kollektivtrafik gratis skulle ta skattepengar från andra håll.

Det skulle vara bättre om det inte fanns elsparkcykl ar i Helsingfors.
Elsparkcyklar är ett behändigt sätt att ta sig från en plats till en annan, men för en del går användningen för långt. Sparkcyklar har slängts i havet, och man kör för fort med dem. Om användningen hålls inom gränserna, så är elsparkcyklarna inget problem.

Det är viktigare att ungdomsrådets medlemmar förverkligar sina egna mål än att de kompromissar.
Det är bra att lyfta fram sina egna mål, men på samma sätt som i riksdagen måste man också i ungdomsrådet kunna göra kompromisser och fatta gemensamma beslut

Vilka teman vill du att ungdomsrådet särskilt ska fokusera på? Välj de tre teman som är viktigast för dig.
Jämlikhet och likvärdighet, säkerhet, hälsovård och mental hälsa. Jämlikhet och likvärdighet har stor betydelse för allas känsla av samhörighet. Också jämställdheten mellan könen bör ökas. Problem med den mentala hälsan har ökat oroväckande bland ungdomar, och där måste vi få till en förändring.

Ärligt talat