Matikainen, Ada

10
Matikainen, Ada
Födelseår: 2007 Postnummer: 00690

Tasa-arvoinen ja mukava Helsinki kaiken ikäisille!

Presentation

Hej! Ja är 14 år och går i högstadiet i Torparbacken. Jag ville ställa upp i valet för att få en möjlighet att påverka i aktuella frågor. Jag tycker det är viktigt att Helsingfors är en trygg och jämställd hemstad för alla. Alla unga borde dessutom ha möjllighet att påverka Helsingfors framtid för det handlar samtidigt om deras framtid.

Mina hobbyer är att spela gitarr och klarinett och jag är med i en cheerleadinggrupp en gång per vecka. Under fritiden ritar jag och lyssnar på musik. Jag intresserar mig också för språk. Jag talar själv tre språk, finska, tyska och engelska.

Torpparinmäen peruskoulu

Motiveringar för svaren i valkompassen

Skolorna borde ha fler dagar då det bara serveras vegetarisk kost.
För närvarande har vi endast en dag i veckan med vegetarisk kost. Ifall siffran ökas till två är det redan dubbelt mer. Om man satsade mer på vegetarisk kost skulle troligen fler människor äta den.

Man borde satsa mer på grupptillhörighet i skolorna.
När jag bodde utomlands såg jag vilka följder det har när man underskattar grupptillhörighet och att skapa gemenskapskänsla. Det satsades inte på samhörighet i klasserna och många elever blev ensamma, eftersom de inte accepterades av de andra eleverna. Man borde redan från början uppmuntra elever till grupptillhörighet, inte enbart för att lära sig vara vänliga mot varandra utan även för att acceptera andra människor.

Distansundervisning bör göras till en permanent undervisningsform vid sidan av närundervisning.
Nej, men inte ett absolut nej. Erfarenheterna av distansundervisning i ett och ett halvt år kunde sammanställas och se om undervisningen och inlärningen kan förbättras med någon distansundervisningsmetod. Distansskola är svår för vissa elever, eftersom det kan vara svårt att koncentrera sig och lära sig saker. Därför kan det utgöra en stor risk till exempel för elevernas mentala hälsa om distansskola blir permanent.

Motionsintressen för unga borde vara mindre tävlingsinriktade.
Tävlingsinriktning gör att människor inte utövar motion, eftersom de kan vara rädda för att misslyckas. Tävling kan kännas som en press för dem. Man borde ge människor möjlighet att välja om de vill vara med i en tävlingsinriktad grupp eller en grupp som inte är det när de börjar med sitt motionsintresse. Om det finns möjlighet att välja är det troligen fler människor som vill utöva motion.

Helsingfors stad bör erbjuda sommarjobb i första hand till unga som inte ännu har någon arbetserfarenhet.
På det viset maximerar man att så många som möjligt får erfarenhet av sommararbete och möjlighet att ha ett sommararbete åtminstone en gång.
Det borde även annars finnas mer sommararbete, eftersom det är en bra möjlighet att lära sig saker, få en inblick i arbetslivet och förtjäna pengar. Ett sommararbete är på alla sätt en bra erfarenhet.

De offentliga lokalerna i Helsingfors bör fortsätta ha separata toaletter för kvinnor och män.
Indelningen kvinna och man är starkt etablerad i det finländska samhället. Världen utvecklas trots allt och många upplever inte att indelningen man och kvinna är naturlig för en själv eller så upplever man det inte vara behagligt. Det blir knappast stora utgifter för staden om man förutom indelningen tog i bruk unisextoaletter. På platser där unisextoaletter till exempel inte är möjliga på grund av byggnadstekniska orsaker kunde indelningen tas bort.

Helsingfors borde införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla under 18 år.
Alla minderåriga har inte råd att åka med kollektivtrafiken om den är avgiftsbelagd. För många som är under 18 år är kollektivtrafiken ett primärt sätt att röra sig i Helsingfors, och resandet kan bli dyrt om en minderårig reser ofta med kollektivtrafiken. En avgiftsfri kollektivtrafik skulle säkert även öka användningsgraden som i sin tur förhoppningsvis skulle minska privatbilismen.

Det skulle vara bättre om det inte fanns elsparkcyklar i Helsingfors.
Elsparkcyklar är inte ett problem, det är människor som förhåller sig nonchalant till användningen av dem och till trafikreglerna. Människors beteende kan styras med anvisningar, begränsningar eller till exempel genom att utveckla infrastrukturen. Ifall människor kör med elsparkcyklar på trottoaren beror det sannolikt på att det inte finns en cykelväg eller för att det känns kusligt att åka på körbanan – inte för att människor är elaka.

Det är viktigare att ungdomsrådets medlemmar förverkligar sina egna mål än att de kompromissar.
Ungdomsrådet är en grupp människor, inte enbart en människa. Då borde alla ha förmåga att göra kompromisser så att gemensamma saker kan drivas vidare. En medlem i ungdomsrådet tänker på saker för ungdomar i hela staden, inte enbart på sig själv eller en egen begränsad referensgrupp.

Vilka teman vill du att ungdomsrådet särskilt ska fokusera på? Välj de tre teman som är viktigast för dig.
Ungdomars påverkansmöjligheter, jämlikhet och likvärdighet, fritid och fritidsintressen.
– Jag anser att det är viktigt att alla känner att de är jämlika och nöjda i vår stad.
– Det är även viktigt att ungdomar får påverka staden, eftersom ungdomar har bra tankar och idéer som måste beaktas. Ungdomarna är trots allt stadens framtid.
– Ungdomar borde ges fler möjligheter till intressen på fritiden. I fritidsintressen kan man träffa trevliga människor och ha roligt.

Ärligt talat