Bärblom-Kallio, Iida

76
Bärblom-Kallio, Iida
Födelseår: 2007 Postnummer: 00870

Käytä ääntäsi ja vaikuta nuorten Helsinkiin.

Esittely

Jag är en 14-årig tjej från Degerö. Jag går i Botby grundskola. Jag är intresserad av de ungas rättigheter och påverkningsmöjligheter.

Hobbyer: Kör, konstklubbar och dans.

Vartiokylän yläaste

 

Vaalikonevastausten perustelut:

Skolorna borde ha fler dagar då det bara serveras vegetarisk kost.
Det är bra att man tänker på klimatet, men man kan inte helt ingripa i människors matvanor. Genom tvång kommer man inte vidare. Jag stöder det att man också i fortsättningen serverar båda sorternas mat i skolorna.

Man borde satsa mer på grupptillhörighet i skolorna.
Gruppbildningen är en viktig del av skolgången och ett sätt att försöka förbättra den gemensamma trivseln och samverkan. Det finns så klart olika grupper och man kan inte direkt känna till läget i en viss grupp, så man måste göra en egen plan för varje grupp för att komma vidare i lärandet.

Distansundervisning bör göras till en permanent undervisningsform vid sidan av närundervisning.
De senaste åren har distansundervisningen blivit vanligare i och med att datatekniken utvecklats. Det har underlättat studierna för många, men för somliga har det också blivit svårare. Beroende på situationen måste man beakta läget i gruppen eller skolan, och också vad man tänker ordna som distansundervisning.

Motionsintressen för unga borde vara mindre tävlingsinriktade.
Det finns olika hobbyer med olika mål. För somliga ger tävlandet motivation för att utvecklas. Så klart kan det också skapa press och försvaga självförtroendet.

Helsingfors stad bör erbjuda sommarjobb i första hand till unga som inte ännu har någon arbetserfarenhet.
Målet är att ge de unga färdigheter för att välja yrke och upptäcka sina intressen. Å andra sidan beror det mycket på stället där den unga söker sommarjobb. För det är lätt för arbetsgivaren att ta en person som redan är kompetent.

De offentliga lokalerna i Helsingfors bör fortsätta ha separata toaletter för kvinnor och män.
Dam- och herrtoaletterna kan bevaras, men vid sidan om dem kan man också införa unisex-toaletter, som man kan använda utan att skämmas för den man är. Den praxisen följs redan i vissa skolor och ungdomsgårdar.

Helsingfors borde införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla under 18 år.
Det beror mycket på vart de unga färdas, eftersom all trafik inte kan kontrolleras. Det här är en säkerhetsfråga. Å andra sidan, om man kan lägga till någon tidsbegränsning till idén så kunde problemet lösas. Samtidigt måste man fundera vilka saker som måste skäras bort från skattepengarna.

Det skulle vara bättre om det inte fanns elsparkcyklar i Helsingfors.
Elskotrarna har skapat mycket diskussion i medierna. Till exempel om deras säkerhet och farliga situationer. Man bör ändå komma ihåg att det här färdsättet har tagits i bruk för en kort tid sedan, och man har inte gjort tillräckligt med regler för trafiken. Reglerna för cyklister räcker nämligen inte. Det här är en sak som ännu kan förbättras.

Det är viktigare att ungdomsrådets medlemmar förverkligar sina egna mål än att de kompromissar.
Det beror mycket på vad man beslutar om och externa faktorer i samband med det. Tanken är att skapa ett bättre Helsingfors. Det gör vi tillsammans.

Vilka teman vill du att ungdomsrådet särskilt ska fokusera på? Välj de tre teman som är viktigast för dig.
Skolor och undervisning. Stadsmiljö och trafik. Hälsovård och psykisk hälsa:
De här är vardagliga saker som det finns mycket tankar om och där mycket kan förbättras.

 

Ärligt talat