Tillgänglighetsförklaring

Det här tillgänglighetsutlåtandet gäller webbplatsen Ungas Helsingfors (https://nuorten.hel.fi/sv/).  Helsingfors stad har ansvar för webbplatsen. Detta utlåtande beskriver hur tillgänglig webbplatsen är och hur du kan ge oss respons om dess tillgänglighet. 

Hur tillgänglig är denna webbplats? 

Enligt lagen om tillhandahållande av digitala tjänster ska webbplatser för den offentliga förvaltningen vara tillgängliga, vilket betyder att alla ska ha lika möjligheter att använda dem. 

Webbplatsen uppfyller delvis de tillgänglighetskriterier som lagen förutsätter (WCAG-kriterierna 2.1, nivå A och AA). Webbplatsen har betydande brister i tillgängligheten. Bristerna beskrivs noggrannare nedan. 

Innehåll som inte är tillgängligt 

Webbplatsen är inte till alla delar tillgänglig. Innehållet eller funktionerna som nämns nedan uppfyller inte alla tillgänglighetskriterier som fastställs i lagen. Vi åtgärdar fortlöpande de brister i tillgängligheten som vi upptäcker. Vi uppdaterar förteckningen över bristerna i tillgängligheten i det här utlåtandet vartefter vi åtgärdar bristerna. 

Hopplänk 
Det finns ingen hopplänk ”Gå till innehåll” på sidan, utan användaren är tvungen att navigera genom menyn uppe på sidan varje gång hen går till en ny sida (WCAG 2.1: 2.4.1 Hoppa över grupperat innehåll). 

Innehåll som uppdateras automatiskt 
Bildkarusellen på förstasidan rullar automatiskt och kan inte pausas, stoppas eller döljas (WCAG 2.1: 2.2.2 Paus, stopp, dölj). 

Statusmeddelanden 
Webbplatsen har innehåll vars statusändring inte automatiskt förmedlas till användare av hjälpmedel (WCAG 2.1: 4.1.3 Statusmeddelanden). 

Sökfunktion 
Sökfunktionens inmatningsfält har inte en tekniskt bunden etikett (WCAG 2.1: 4.1.2 Namn, roll, värde). 

Elementens funktion 
Den visuella information som förmedlas av vissa element förmedlas inte tekniskt alls eller tillräckligt tydligt till användare av hjälpmedel (WCAG 2.1: 1.3.1 Information och relationer). 

Elementens namn och roll 
Namnet på eller rollen för vissa element uttrycks inte till användare av hjälpmedel eller det uttrycks otydligt/felaktigt (WCAG 2.1: 4.1.2 Namn, roll, värde). 
 
Indikator på fokus 
Alla interaktiva element har inte en tillräckligt tydlig indikator på fokus (WCAG 2.1: 1.4.11 Kontrast som inte rör text, 2.4.7 Synligt fokus). 

Fokusordning 
Elementens fokusordning är tidvis ologisk (WCAG 2.1: 2.4.3 Fokusordning). 

Syftet med länkar 
Syftet med vissa länkar uttrycks inkonsekvent eller otydligt (WCAG 2.1: 2.4.4 Syftet med en länk (i sammanhanget)). 

Kontrast 
Webbplatsen har innehåll vars ett kontrastvärde mot bakgrunden underskrider det fastställda tröskelvärdet (WCAG 2.1: 1.4.3 Kontrast (minimum)). 

Innehåll som inte är text 
Webbplatsen har medieinnehåll (bild, video) som inte har ett beskrivande textalternativ för användare av hjälpmedel (WCAG 2.1): 1.1.1 Innehåll som inte är text, 1.2.3 Ljudbeskrivning eller mediealternativ (förinspelat), 1.4.5 Text i form av bild). 

Textavstånd 
Allt innehåll är inte synligt när textavståndet justeras enligt WCAG-kriterierna (WCAG 2.1: 1.4.12 Textavstånd). 

Webbplatsens språk 
Webbplatsen har innehåll som inte motsvarar den valda språkversionen eller vars språkattribut inte har fastställts (WCAG 2.1: 3.1.2 Språk för del av sida). 

Youtube-videoinbäddningar 

  • Indikatorn på fokus är inte alltid tillräckligt tydlig (WCAG 2.1: 1.4.11 Kontrast som inte rör text). 
  • Alla funktioner kan inte används med tangentbordet (WCAG 2.1: 2.1.1 Tangentbord). 
  • Fokusordningen är tidvis ologisk(WCAG 2.1: 2.4.3 Fokusordning). 
  • Teckentangenter för videoinbäddningen kan inte ändras direkt i inbäddningen (WCAG 2.1: 2.1.4 Kortkommando med teckentangenter). 
  • Alla funktioner kan inte användas på en smal skärm, såsom på mobilenheter (WCAG 2.1: 1.4.10 Omflödning). 
  • Videons tillgängliga namn är inte beskrivande (WCAG 2.1: 4.1.2 Namn, roll, värde). 

Utvärdering av tillgängligheten 

I utvärderingen av tillgängligheten har man följt Helsingfors stads arbetsordning och metoder som syftar till att säkerställa tjänstens tillgänglighet i alla arbetsmoment. 

Tillgängligheten har kontrollerats som en utvärdering av en utomstående sakkunnig. Tillgängligheten har kontrollerats med hjälp av automatisk tillgänglighetskontroll samt manuell kontroll av webbplatsen och dess innehåll.  

Har du upptäckt brister i tillgängligheten? 

Vi försöker hela tiden förbättra webbplatsens tillgänglighet. Ta kontakt med oss om du upptäcker brister i tillgängligheten som inte har beskrivits på den här sidan eller om innehållet du behöver inte är tillgängligt. Ge respons med den här responsblanketten

Tillgänglighetstillsyn 

Transport- och kommunikationsverket Traficom övervakar att tillgänglighetskraven följs. Om du är missnöjd med svaret eller om du inte fått något svar inom två veckor, kan du göra en anmälan till Transport- och kommunikationsverket Traficom. Transport- och kommunikationsverket Traficom meddelar detaljerat på sin webbplats hur man går till väga för att lämna in en anmälan och hur den handläggs. 

Transport- och kommunikationsverket Traficom 
Enheten för tillsyn över digital tillgänglighet 
www.tillganglighetskrav.fi 
E-post: tillganglighet@traficom.fi 
Telefonnummer växeln: 029 534 5000 

Uppgifter om tillgänglighetsutlåtandet 

Webbplatsen publicerades 2021.
Utlåtandet har upprättats 20.12.2024.
Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019)