PRAO

Jussi Hellsten

Praktisk arbetslivsorientering eller kort och gott prao är en del av varje grundskoleelevs liv. I allmänhet förläggs prao-veckorna till årskurserna 8 och 9. Under praon har du möjlighet att se vad man gör i olika yrken och få förstahandserfarenhet av arbetslivet.

Efter prao-veckan får eleven ett prao-intyg, som kan vara till nytta i samband med att hen söker sommarbete. Många elever har också fått sommararbete på sin prao-plats. Var aktiv och hör dig för om olika möjligheter!

Kom ihåg att söka en prao-plats i god tid. Det lönar sig i allmänhet att börja söka en prao-plats senast en månad före prao-veckan. Vänta inte på svar från en plats utan sök samtidigt till ett flertal platser: när du får en prao-plats, är det lätt för dig att meddela de andra platserna som du sökt till att du trots allt inte kan praktisera på deras arbetsplats.

Helsingfors stads prao-platser annonseras på stadens prao-sida. Från och med hösten 2022 lägger man ut annonser om också andra arbetsplatser i Helsingfors på prao-sidan.

Ärligt talat