Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö: Ajankohtaista

Nuorten ympäristötila etsii uusia tiloja

Nuorten ympäristötila on muuttanut pois Laajasalosta ja etsii tällä hetkellä uusia tiloja. Ympäristötilan toimintaryhmät ovat kuitenkin käynnissä normaalisti ja tapahtumia järjestetään entiseen tapaan. Toimintaansa jatkavat muun muassa eläintoiminnan ryhmä, eettisen ruokatoiminnan kurssit sekä seikkailukerho. Vastuullisiin kulutusvalintoihin keskittyvä Harkiten Henkariin -ryhmä järjestää sunnuntaina 24.9. nuorten suunnitteleman kirpputoritapahtuman Suvilahden Tiivistämöllä.  

Hae leiri-, kurssi -ja päiväleirivuoroja viimeistään 15.9.

Muihin yksikön tiloihin liittyvän käyttövuorojen hakuinfon löydät osoitteesta: https://nuorten.hel.fi/tekemista-ja-paikkoja/kayttovuorot-ymparistotoiminta/

Harkiten henkariin: nuorten kirpputoritapahtuma

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö ja Helsingin nuorisoneuvosto järjestävät sunnuntaina 24.9.2023 kello 13-17 nuorten kirpputoritapahtuman Suvilahdessa, Tiivistämöllä. 13-26-vuotiailla nuorilla on mahdollisuus varata itselleen tapahtumasta maksutta myyntipöytä, jossa myydä käyttämättömäksi jääneitä vaatteita. Lisäksi tapahtumassa järjestetään vaatteiden tuunaustyöpaja ja luonnonkosmetiikkatyöpaja. Tapahtumaan saapuu puhumaan vastuullisuusjohtaja ja vaikuttaja Outi Pyy. Tapahtuman aloittaa nuorten alternative pop yhtye Hopeasiivet. Lisätietoja: https://linktr.ee/nuortenymparistotila 

Terveisiä kesätoiminnasta

Tänäkin kesänä Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö työllisti 16–17-vuotiaita nuoria sen kesätoiminnoissa. Suurin osa kesätyöntekijöistä työskentelivät Bengtsårin leirisaaressa, jossa ulkotöitä teki 16 nuorta ja keittiötöissä avustamassa oli 8 nuorta. Leirisaaressa nuoret kesätyöntekijät hoitavat tiiminvetäjien ja nuoriso-ohjaajien kanssa leirisaaren monipuolisia tehtäviä. Tähän kuuluu kaikkea puutarhan hoidosta siivoamiseen, ruokien kuljetuksiin ja toimintarantavuorojen ohjaamiseen. Leirisaaren keittiössä valmistuu herkullinen ilmastomenu leireille ja saaren henkilökunnalle. Nuoret keittiöapulaiset ovat mukana ruoan valmistuksessa ja keittiön ylläpitoon liittyvissä tehtävissä.  

Vartiosaaressa toimivan Saarigallerian Ekokahvilassa tarjottiin työpaikka 8 nuorelle kesätyöntekijälle. Ekokahvila palveli kaikkia Vartiosaaressa vierailevia retkeilijöitä sekä Saarigallerian työpajoihin osallistuvia nuoria. Kesällä myytiinkin huimat 1197 vohvelia ja lukemattomia kuppeja kahvia ja mehua. Nuoret kesätyöntekijät pääsivät osallistumaan melkeinpä kaikkiin kahvilan työvaiheisiin. He olivat mukana suunnittelemassa, ostoksilla, tuotteiden valmistuksessa, myynnissä ja asiakaspalvelussa sekä tietysti myös tiskaamisessa ja siivoamisessa.  

Yksikön leirikeskuksissa huoltotehtäviin sekä seikkailu- ja retkeilytoimintaan keskittyvässä huoltotiimissä työskenteli kesän aikana 8 nuorta kesätyöntekijää. Yhdessä tiimiä vetävien nuoriso-ohjaajien kanssa nuoret pääsivät muun muassa rakentamaan katosta Vartiosaaren kesälampaille sekä vetämään seikkailuun ja retkeilyyn keskittyviä työpajoja. 

Mustikkamaan Syötävässä puistossa työskenteli kesän aikana 4 kesätyöntekijää. Syötävässä puistossa on kesän aikana hoidettu puutarhaa, vedetty työpajoja nuorille ja hoidettu kanoja. Syötävän puiston puutarhassa on kasvatettu muun muassa yrttejä, raparperia ja retiisiä. Kaikessa tässä nuoret kesätyöntekijät ovat olleet mukana, yksikön ohjaajien tukemana.  

Kaikki yllä mainitut yksikön kesätyöt jaettiin kahteen kuukauden pituiseen jaksoon, eli puolet nuorista työskentelivät kesäkuun ja toinen puolikas heinäkuun ajan. Yhteensä Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö tarjosi kesän aikana työpaikan 44 kesätyöntekijänuorelle. Tämän lisäksi Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö on tarjonnut kuudelle alan opiskelijalle kesätöitä. Kesätyöntekijät ovat oleellinen osa yksikön kesätoimintoja, niin työvoimallisesta kuin nuorisotyöllisestäkin näkökulmasta. 

Artikkeliin liittyvät nuorisotalot

Avainsanat