Miten voit vaikuttaa

Tältä sivulta löydät valmiit kanavat ja yhteisöt, joiden kautta voit vaikuttaa sinua kiinnostaviin asioihin.

Malin Gustafsson
Maarit Hohteri

Osallistu, kerro ja vaikuta

Nuorten osallistuva budjetointi Nuorten budjetti (12–17-vuotiaille)

Nuorten budjetin kautta pääset vaikuttamaan nuorten harrastustoimintaan ja omaan lähiympäristöösi. Tiedonkeruussa ja työpajoissa voit tuoda esiin oman ehdotuksesi tai osallistua ideointiin yhdessä muiden kanssa. Äänestyksissä ja neuvottelukunnissa pääset kommentoimaan ja äänestämään muiden ideoita. Yhdessä päätetään, mitkä ideat toteutetaan.

Koko Helsingin osallistuva budjetointi OmaStadi (kaikille yli 12-vuotiaille)

OmaStadissa Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaikki 12 vuotta täyttäneet kaupunkilaiset saavat äänestää ja kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset. Tuo esille oma ideasi, tai äänestä muiden ehdotuksista parhaat toteutettaviksi.

Oppilas- ja opiskelijakunnat & Ruuti-raha (peruskoulun ja toisen asteen opiskelijoille)

Oppilas- ja opiskelijakuntien toiminnassa pääset vaikuttamaan koulujen ja oppilaitosten toimintaan. Ruuti-raha on oppilas- ja opiskelijakunnan omaan käyttöön varattua rahaa, jonka käytöstä päätetään yhdessä. Ruuti-rahaa voi hakea vaikkapa opiskeluympäristön viihtyisyyden parantamiseen.

Nuorten Ääni -toimitus (13–19-vuotiaille)

Nuorten Ääni -toimituksessa pääset tekemään juttuja Suomen suurimpiin medioihin ja herättämään keskustelua sinulle tärkeistä aiheista. Et tarvitse ennakkotaitoja, sillä mukana ovat ammattitaitoiset ohjaajat ja juttuja työstetään yhdessä muiden kanssa!

Nuorten aloitteet (13–17-vuotiaille)

Onko sinulla pieni tai suuri ehdotus, joka vaikuttaa lähialueesi tai koko Helsingin asukkaisiin? Jätä aloite. Aloitteet ohjataan asiasta vastaavalle kaupungin työntekijälle ja kaikkiin aloitteisiin vastataan. Nuorten aloitteiden pohjalta on esimerkiksi saatu busseihin usb-latauspistokkeet ja luotu nuorille kesäsetelijärjestelmä.

Palaute kaupungille ja kuntalaisaloite (kaikenikäisille)

Helsingin kaupungin palautekanavan kautta voit kiittää, moittia, kysyä tai antaa kehitysehdotuksia. Palautteisiin pyritään vastaamaan viiden arkipäivän kuluessa. Kaikenikäiset helsinkiläiset voivat myös tehdä kaupungin toimintaa koskevia aloitteita. Helpointa on tehdä aloite Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa.


Kaksi nuorta pöydän ääressä. Taustalla ohjaaja.

Äänestä, edusta ja vaikuta

Helsingin nuorisoneuvosto (13–17-vuotiaille)

Helsingin nuorisoneuvosto on joka toinen vuosi vaaleilla valittava kolmenkymmenen 13–17-vuotiaan helsinkiläisnuoren vaikuttajaryhmä, joka vaikuttaa nuorille tärkeisiin asioihin kaupungissa. Seuraavat vaalit järjestetään syksyllä 2025. Voit asettua itse ehdolle, äänestää koulussa tai nuorisotalolla, tai kampanjoida ehdokkaan tukena.

Vaalit

Kun täytät 18 vuotta, saat oikeuden äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Monien poliittisten nuorisojärjestöjen toimintaan voi kuitenkin mennä mukaan jo alaikäisenä. Äänestämällä voit vaikuttaa esimerkiksi lakeihin, kotikaupunkisi palveluihin nuorille sekä EU:n päätöksiin.

Osallistu ja vaikuta kansalaisjärjestöissä

Helsingissä toimii laaja joukko järjestöjä ja yhdistyksiä, joiden toiminnassa voit edistää sinulle tärkeitä asioita. Yhdistyksissä voit esimerkiksi tehdä monenlaista vapaaehtoistyötä, vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin sekä järjestää tapahtumia ja harrastuksia nuorille.