Raskaus

Raskaana voi olla, jos on ollut yhdynnässä ilman ehkäisyä, ehkäisyä ei ole käytetty oikein tai ehkäisy on pettänyt.

Raskaus voi olla toivottu ja harkittu asia, tai se voi tapahtua myös suunnittelematta. Kumpaankin tilanteeseen on tarjolla monenlaista apua ja tukea.

Raskaaksi voi tulla myös ensimmäisestä yhdynnästä, vaikka kuukautiset eivät olisi alkaneetkaan, vaikka yhdynnässä ei ole siemensyöksyä ja jos ei ole käyttänyt ehkäisyä lainkaan tai oikein.

Raskaustesti kannattaa tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä ja olet ollut yhdynnässä. Joskus kuukautiset ovat epäsäännölliset luonnostaan. Silloinkin raskauden mahdollisuus kannattaa varmistaa testillä. Kotona tehtäviä raskaustestejä saa ruokakaupoista ja apteekeista.

Raskaustesti tehdään virtsanäytteestä. Testi kannattaa tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos et tiedä, milloin kuukautisten olisi pitänyt alkaa, voit tehdä raskaustestin 3–4 viikon päästä yhdynnästä.

Jos haluat tehdä raskaustestin mieluummin terveydenhoidossa, ota yhteyttä koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai omalle terveysasemallesi.

Mitä, jos raskaustesti on positiivinen?

Jos raskaus on toivottu:

  • varaa ensimmäinen aika neuvolaan joko Maisassa tai soittamalla numeroon 09 3105 5530
  • voit olla meihin yhteydessä myös Sotebotti Hesterin kautta, joka löytyy sivun alareunasta.

Jos haluat pohtia tilannettasi tai harkitset aborttia:

Raskaudenkeskeytys eli abortti

Raskaudenkeskeytykseen voi päätyä monista eri syistä monissa erilaisissa elämäntilanteissa. Älä jää yksin, kun teet päätöstä raskauden keskeyttämisestä.

Lue lisää abortista ja psyykkisestä hyvinvoinnista Terveyskirjastosta

Raskaudenkeskeytys tulee tehdä ennen 12. raskausviikkoa, eli noin kolmen kuukauden sisällä raskauden alkamisesta. Erityisen painavista syistä abortti voidaan tehdä myös myöhemmin. Abortti tehdään sairaalassa.

Sairaalassa keskustellaan yhdessä hoitajan ja lääkärin kanssa ja tehdään päätös siitä, miten abortti suoritetaan. Raskauden keskeytystapoja on kaksi: lääkkeellinen ja imukaavinta. Suurin osa aborteista tehdään nykyään lääkkeillä.

Lue lisää raskaudenkeskeytyksestä Terveyskylän artikkelista

Raskaudenkeskeytys alaikäisenä

Raskaudesta olisi hyvä kertoa huoltajalle tai läheiselle aikuiselle, jotta hän voi tukea sinua tilanteessasi. Jos haluat, hoitohenkilökunta voi tulla mukaan juttelemaan asiasta huoltajallesi.

Alaikäisen vanhempiin ei oteta yhteyttä sairaalasta abortin yhteydessä, jos nuori ei sitä itse pyydä. Hoitoon liittyvät asiakirjat, kuten lääkärin kirjoittamat kertomukset ja potilaslaskut, voidaan antaa sairaalasta paperisina mukaan. Niitä ei siis ole pakko lähettää kotiin.

Jos sairaalassa henkilökunta huolestuu nuoresta, he voivat tehdä lastensuojeluilmoituksen. Jos sairaalan henkilökunta epäilee, että nuori on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, tehdään asiasta rikosilmoitus.

Alle 16-vuotiaat aborttia hakevat tapaavat aina myös sosiaalityöntekijän.