Ohjaajapakki: Ekokalenteri

Ekokalenterin avulla voitte yhdessä vaikuttaa nuorisotalon ympäristöystävällisyyteen. Kalenteriin on koottu asioita, jotka ovat tärkeitä nuorisotalon ekologisoinnin kannalta. Joka kuukaudelle on oma teemansa, joka on jaettu kolmeen osaan:

  1. lyhyt kuvaus teemasta
  2. aiheita ja kysymyksiä työyhteisön keskustelua ja toimenpiteiden valintaa varten
  3. hyödyllisiä linkkejä, lähteitä ja kyseisen kuukauden ympäristötapahtumia

Koko työyhteisön panos on tärkeä

Ekokalenterin keskiössä on työyhteisön toiminta ja sitä kautta ympäristöystävällisen toimintakulttuurin rakentaminen. Nuorten kanssa toteutettavaan ympäristökasvatukseen antaa tukea Kukkiksen muut osat. Henkilökunnan ympäristöystävälliset toimintatavat ja ympäristökasvatus limittyvät keskenään ja yhdessä niistä muodostuu ekologinen nuorisotalo.

Ekokalenterin vetäjäksi tarvitaan toimipaikan ekotukihenkilö tai ympäristöohjaaja, joka tuo kerran kuukaudessa työyhteisöpalaveriin ruodittavaksi yhden teeman. Hänen kannattaa tutustua teemoihin etukäteen, vaikka kaikkea ei tarvitsekaan hallita täydellisesti. Riittää, että tietää jotain ja haastaa työyhteisön keskustelemaan teemasta. Tästä syystä ekokalenteri on muotoiltu pohdintojen ja kysymysten muotoon. Keskustelun jälkeen työyhteisö porukalla valitsee muutaman kehittämiskohteen ja päättää miten ne toteutetaan.

Tiedätte itse parhaiten, miten kutakin teemaa voi toteuttaa juuri teidän toimipaikassanne – sitten vaan hommiin!