Lokakuu: Energiaa sopivassa määrin

Lokakuussa ekokalenterin teemana on energiansäästö. Kaupunki on uudessa strategiassaan tiukentanut päästötavoitteitaan; meitä kaikkia tarvitaan, jotta Helsingistä voisi tulla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Helsinki tähtää ilmastopolitiikallaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kaupungilta isoja tekoja mm. rakentamiseen, liikenteeseen, energiantuotantoon liittyvissä asioissa. Yksi arjen keino, jota kaikki kaupungin työntekijät voivat toteuttaa, on energian kulutuksen vähentäminen.
Energiansäästö koskee kaikkia toimipaikkoja ja jokaista työntekijää.

Luupin nuorisotalolla tehtiin vuonna 2012 (Alankomaa, T.) perusteellinen tutkimus käyttösähkön kulutuksesta. Sen tulosten pohjalta huomiota kannattaa kiinnittää ainakin valaistukseen, joka voi viedä loisteputkivaltaisen toimipaikan käyttösähköstä yli puolet, sekä keittiölaitteisiin, jotka voivat viedä 20 %.Käyttösähkö on se osa energiankulutuksesta, johon nuoriso-ohjaajat ja nuoret voivat suoraan vaikuttaa.

Suomen ilmasto-oloissa kiinteistöjen lämmitykseen kuluu jopa puolet kiinteistön vaatimasta energiasta. Lämmityksen ja ilmastoinnin sekä muun mahdollisen talotekniikan säätö kuuluu huollolle, ja nuorisotyöntekijöillä on tärkeä rooli mahdollisten korjaustarpeiden viestittämisestä heille.

Käykää läpi energiankulutukseen liittyvät asiat. Joidenkin toimipaikkojen energiankulutusta voidaan seurata suoraan Helsingin energian tilastojen kautta. Tilastot saat kestävän kehityksen koordinaattorilta.

Energiansäästö on yksi ilmastopäästöjä vähentävä toiminto. Ei suurin eikä merkittävin, mutta sellainen, jota jokainen voi arjessaan toteuttaa. Lokakuussa vietetään myös valtakunnallista Energiansäästöviikkoa (vko 41), käykää nappaamassa parhaat vinkit sieltäkin.

Pohdittavaa valaistuksesta

  • Onko toimipaikkaanne mahdollista hankkia led-lamppuja? Ne sopivat monien kierrekannallisten energiansäästölamppujen tilalle ja kuluttavat vielä vähemmän energiaa.
  • Onko kaikkien valojen oltava aina päällä, vai voiko osan sammuttaa? Millainen järjestelmä on käytössä?
  • Jäävätkö toimistojen, sosiaalitilojen ym. valot usein päälle, vaikka työntekijät ovat poistuneet?
  • Meriharjun luontotalolta voi tilata valojen sammuttamisesta muistuttavia tarroja, joita voidaan kiinnittää kaikkien katkaisimien yhteyteen.
  • Luonnonvalo on voimakkaampaa kuin keinovalo. Voisiko sitä hyödyntää enemmän?

Pohdittavaa lämmityksestä

Suomi tähtää kiertotalouden kärkimaaksi. Me voimme olla mukana omalta pieneltä osaltamme huolehtimalla nuorisotalon toimivasta aineiden kierrätyksestä eli lajittelusta. Pahvi, paperi ja lasi voidaan käyttää uudelleen monia kertoja; metalleja

  • Onko toimipaikkanne sisustettu energiatehokkaasti? Pääseekö pattereiden lämpö esteettä huonetilaan vai ovatko huonekalut kiinni pattereissa? Ne kannattaa joko siirtää tai jättää 10 cm rako huonekalun ja patterin väliin. Eiväthän verhot peitä termostaatteja?
  • Löytyykö huoneista lämpömittareita? Niitä saa parilla eurolla Hankintakeskuksesta. Tutkimusten mukaan 21ᵅC huonelämpötila on terveellinen ja sopiva myös työpaikalle. Ilmoittakaa huoltoon korjaustarpeista. Tämä onnistuu helposti sähköisen Pakki-huoltokirjan avulla. Onhan jollakulla työyhteisöstänne käyttöoikeus Pakkiin? Jos ei ole, niin tarkistakaa kaupungin ekotukitoiminnan intranet-sivuilta, keneltä käyttöoikeuden voi pyytää.
  • Energiaa säästävin tapa tuulettaa on nopeasti ristivetona. Onko tähän tarvetta toimipaikassanne, vai onko käytössä koneellinen ilmanvaihto, jolloin tuuletusta ei tarvita lainkaan?
  • Vetääkö ikkunoista tai ulko-ovista? Tiivisteet ovat ehkä kuluneet. Jos vetää, niin ilmoittakaa huoltoon.

Muu energiansäästö

  • Mitkä koneet voidaan sammuttaa työpäivän päätteeksi? Kuka sammuttaa? Päälle jätetty kopiokone voi kuluttaa yhden yön aikana energiaa niin paljon, että sillä voisi tulostaa 1500 paperiarkkia.
  • Tietokoneet suositellaan jätettäväksi päälle (lepotilaan) yöksi, mutta näytöt voi sammuttaa aina kun niitä ei käytetä. Kannettava tietokone kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin ”pönttökone” ja pienempi näyttö vähemmän kuin iso. Jopa kirkkauden säädöllä voi vaikuttaa näytön energiankulutukseen. Onhan laitteissanne käytössä kaikki energiansäästöominaisuudet?
  • Mikä on jääkapin ja pakastimen lämpötila? +5 ja -18?
  • Pesettehän aina vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä?
  • Onko kahvinkeitin päällä pitkiä aikoja? Päälle jäänyt kahvinkeitin voi kuluttaa tunnissa yhtä paljon energiaa kuin jääkaappi vuorokaudessa. Termoskannu tai termoskeitin voi olla hyvä apu.
  • Muistatteko vetäistä laturi seinästä latauksen jälkeen?
  • Olisiko mahdollista lähteä kokeilemaan aurinkopaneeleja toiminnassanne? Mitä se edellyttäisi? Mihin niitä voisi sijoittaa? Pienimuotoista aurinkoenergian käyttöä voi toteuttaa valmistamalla aurinkoenergialla toimivia kännykkälatureita.
  • Jos toimipaikkanne ei ole Helenin energiaseurannassa, niin haluaisitteko itse tehdä arvion käyttösähkön kulutuksestanne? Nuorisopalveluilla on oma Luupin mittauksiin perustuva exell – pohjainen sähkölaskuri, johon kirjataan tiedot sähkölaitteista ja arviot niiden käyttöajoista. Laskuri kertoo vuosikulutuksen. Laskurin avulla voitte myös kokeilla mikä olisi helpoin tapa toteuttaa käyttösähkön säästöä. Laskurin voi pyytää Meriharjun luontotalolta.

Linkit, lähteet ja tapahtumat

Avainsanat