Kouluruoan vastuullisuus ja ilmastotyö

Ruoka on yksi merkittävimpiä ilmastopäästöjen aiheuttajia. Sillä mitä syöt tai heität biojätteeseen koulupäivän aikana on siis merkitystä.

Ruoantuotannon ympäristövaikutukset

Ruoantuotannolla on monia eri ympäristövaikutuksia kuten ilmaston lämpeneminen, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ja vesistöjen rehevöityminen. Lisäksi ruoantuotanto kuluttaa paljon eri luonnonvaroja kuten maapinta-alaa, ravinteita, energiaa ja vettä. Ruoan kulutus aiheuttaa melkein kolmanneksen ilmastovaikutuksistamme. Ympäristöä erityisen kuormittavia ruokia on erityisesti liha- ja maitotuotteet.

Lisää ilmastoystävällisiä ruokia ruokalistoille

Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman tavoitteena on saada Helsingistä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ohjelma koostuu yhteensä 147 toimenpiteestä, joiden avulla Helsinki vähentää kasvihuonepäästöjään. Yksi ohjelman tärkeä toimenpide on numero 95 (Ilmastoystävällisten ruokien lisääminen ruokalistoille), jonka tavoitteena on lisätä kouluravintoloiden ruokalistoille ilmastoystävällisemmistä raaka-aineista valmistettuja ruokia. Lisäksi kaupunginhallitus on linjannut, että lihan ja maitotaloustuotteiden tarjoamisen tulisi puolittua vuoteen 2025 mennessä.

Toimenpiteen 95 etenemistä voit seurata Helsingin ilmastovahdista.

Monipuoliset kasviproteiinit

Yksi tapa lisätä kouluruoan vastuullisuutta on kehittää reseptejä, joiden avulla kaupungin ruokapalveluissa voidaan vähentää ilmastopäästöjä ja suojella Itämerta. Testaamme jatkuvasti uusia kasviproteiineja ja lisäämme ympäristöystävällisempiä raaka-aineita mm. korvaamalla punaista lihaa ruokalistoilla.

Ruokalistoiltamme löytyvät mm. seuraavat kasviproteiinin lähteet: Härkis, Quorn, Beanit, Nyhtökaura, tofu, soijasuikale- ja rouhe, pavut, linssit ja herneet.

Kehitämme myös jatkuvasti vastuullisuuskriteerejä raaka-aineiden hankinnoissa, jotka ohjaavat eläinten hyvinvoinnin edistämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ilmastoystävällistä kouluruokaa tarjoamalla saadaan myös kaksi kärpästä yhdellä iskulla – ympäristön lisäksi myös terveys kiittää!

Kestäviä kalaruokia

Koulujen ruokapalveluissa on jo yli 10 vuoden ajan noudatettu WWF:n kalaopasta ja käytämme pääasiassa MSC-sertifioitua tai kotimaista kalaa. Uusia kalaruokia, joiden raaka-aineena on kotimaista luonnonkalaa mm. lahnaa, ahventa ja särkeä, kehitetään jatkuvasti.

Osallistu vastuullisemman ja maukkaamman kouluruoan kehittämiseen

Helsingin kouluissa järjestetään Just Food –tutkimushankkeen puitteissa ruokapajoja ja makuraateja, joissa uutta reseptiikkaa testataan ja keskustellaan ruoan ympäristövaikutuksista. Lue täältä lisää.