Kouluruoan vastuullisuus ja ilmastotyö


Ruoka on yksi merkittävimpiä ilmastopäästöjen aiheuttajia. Sillä mitä syöt, tai mitä päätyy lautaseltasi ruokahävikiksi koulupäivän aikana, on siis merkitystä.

Ruoantuotannon ympäristövaikutukset

Ruoantuotannolla on monia eri ympäristövaikutuksia kuten ilmaston lämpeneminen, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ja vesistöjen rehevöityminen. Lisäksi ruoantuotanto kuluttaa paljon eri luonnonvaroja kuten maapinta-alaa, ravinteita, energiaa ja vettä. Ruoan kulutus aiheuttaa melkein kolmanneksen ilmastovaikutuksistamme. Ympäristöä erityisen kuormittavia ruokia on erityisesti liha- ja maitotuotteet.

Lisää maukkaita ilmastoystävällisiä ruokia ruokalistoille

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Koska ruokapalvelujen reseptiikan avulla voidaan vähentää ruoan ilmastopäästöjä, Palvelukeskus Helsinki osana virkatyötään kehittää ilmastoystävällisiä, ravitsemussuositusten mukaisia ruokia. Koulujen ruokalistat suunnitellaan yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Uudesta reseptiikasta kerätään jatkuvasti palautetta ja oppilaita osallistetaan vastuullisemman ja maukkaamman kouluruoan kehittämisessä mm. palautekyselyjen ja makuraatien kautta. Vuonna 2021 Helsingin kouluissa järjestettiin Just Food –tutkimushankkeen puitteissa ruokapajoja ja makuraateja, joissa testattiin uutta ilmastoystävällisempää reseptiikkaa ja keskusteltiin ruoan ympäristövaikutuksista. Lue täältä lisää.

Monipuolisia kasviproteiineja ja kestäviä kalaruokia

Kouluruoassa on jo pitkään käytetty erilaisia kasviproteiineja. Kasviproteiinit kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin lihatuotteet. Ruokalistoiltamme löytyvät mm. seuraavat kasviproteiinin lähteet: Härkis, Quorn, Beanit, Nyhtökaura, tofu, soijasuikale- ja rouhe, pavut, linssit ja herneet.

Koulujen ruokapalveluissa on lisäksi jo yli 10 vuoden ajan noudatettu WWF:n kalaopasta. Käytämme pääasiassa MSC-sertifioitua kalaa, kotimaista Itämeren kalaa tai järvikalaa. Uusia kalaruokia, joiden raaka-aineena on kotimaista luonnonkalaa mm. lahnaa, ahventa ja särkeä, kehitetään jatkuvasti. Itämeren kalaa ja järvikalaa suosimalla voidaan vähentää Itämeren ja sisävesien rehevöitymistä.

 Testaamme jatkuvasti uusia kasviproteiineja ja lisäämme ympäristöystävällisempiä raaka-aineita mm. korvaamalla punaista lihaa ruokalistoilla.

 Kehitämme myös vastuullisuuskriteerejä raaka-aineiden hankinnoissa, jotka ohjaavat eläinten hyvinvoinnin edistämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ilmastoystävällistä kouluruokaa tarjoamalla saadaan myös kaksi kärpästä yhdellä iskulla – ympäristön lisäksi myös terveys kiittää!