10 hävikkivinkkiä kouluun ja kotiin

Vähentämällä ruokahävikkiä niin koulussa kuin kotonakin toimit ympäristön hyväksi ja säästät lompakkoa!

  1. Ota vain niin paljon kuin jaksat syödä – santsaamassa saa aina käydä! Jos kuitenkin jätät, muistathan lajitella ruoantähteet ja annosliina biojätteeseen.
  2. Älä lintsaa koululounaalta! Kouluterveyskyselyn mukaan Helsingissä jopa 47% 8. ja 9.-luokkalaisista jättää yhden tai useamman koululounaan väliin kouluviikon aikana. Ravintolatyöntekijöiden on vaikea ennakoida menekkiä, mutta ruokaa on pystyttävä tarjoamaan kaikille halukkaille – ruokailijamäärien ennakoimattomuus vaikuttaa siis suoraan ruokahävikin määrään.
  3. Älä mene nälkäisenä kauppaan! Käy kaupassa täydellä vatsalla ja pitäydy ostoslistassa! Heräteostokset lisäävät ruokahävikkiä.
  4. Säilytä ruoat oikein. Lue pakkauksesta elintarvikkeen säilytysohjeet – näin tuotteiden säilyvyysaika pitenee.
  5. Käytä raaka-aineista kaikki mahdolliset osat. Verkko on pullollaan hävikkikokkausvinkkejä – tutustu Marttojen hävikkikokkausvinkkeihin täällä.
  6. Hyödynnä tähteet! Eilisen lounas on tämän päivän illallinen.
  7. Säilytä järkevästi jääkaapissa ja pakasta! Aseta helposti pilaantuvat ruoka-aineet jääkaapin etuosaan, jotta muistat käyttää ne ensin!Pakastin lisää käyttöpäiviä monille ruoille ja helpottaa arkea. Jos tuli kokattua liikaa kerralla, niin voit jemmata pakastimeen aterian kiireisen päivän varalle. Tai jos leipäpakkaus uhkaa kuivua keittiönpöydälle, niin pakasta siitä puolet jo heti sen avattuasi.
  8. Parasta ennen -päivä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä! Haistamalla ja maistamalla huomaat, jos ruoka on pilaantunut. Ole kuitenkin erityisen varovainen herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden kuten lihan ja kalan kohdalla.
  9. Kannusta perhettäsi mukaan hävikkitalkoisiin. Hävikintorjunta on koko perheen asia.
  10. Mittaa ruokahävikkisi laskurilla.