Nuori vanhemmuus

Kaikki tarvitsevat tukea vanhemmuuteen. Tuki pikkulapsiaikana voi olla esimerkiksi sitä, että pääsee ulos kodista näkemään muita ihmisiä ja kavereita. Pikkulapsiaikana on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta sekä perhe- ja ystävyyssuhteista. Lapsen myötä ystäväpiiri voi myös muuttua ainakin hetkellisesti, koska samassa tilanteessa olevien perheiden kanssa on luonnollisia kohtaamispaikkoja.

Vanhemmuuteen liittyvistä asioista ja odotuksista on hyvä keskustella etukäteen. Tuomme ja toistamme parisuhteessa ja vanhemmuudessa tapoja ja näkemyksiä omasta lapsuudenkodista, usein tiedostomatta. Joskus ajatellemme, että haluamme toimia toisin, kun omat vanhempamme, mutta käytännön arjessa huomaamme kuitenkin toimivamme samalla tavalla. Asiasta kannattaa keskustella toisen vanhemman kanssa tai vaikka neuvolassa. Tämä voi auttaa jäsentämään ajatuksia ja näkemyksiä omasta vanhemmuudesta ja siihen liittyvistä toiveista.

Nuori vanhempi voi kohdata enemmän ennakkoluuloja omaa vanhemmuuttaan kohtaan kuin ne, jotka tulevat vanhemmiksi myöhemmässä elämänvaiheessa. Joskus läheisille ihmiselle, esimerkiksi vanhemmille, nuoren raskaus voi olla shokkitilanne, jolle kannattaa antaa aikaa. Keskusteluapua ja tukea vanhemmuuteen kannattaa hakea myös muilta turvallisilta aikuisilta.