Maksuttomia harrastuksia 3.–9.-luokkalaisille!

Harrastamisen Suomen malli tarjoaa huiman määrän erilaisia harrastuksia Helsingin kouluissa ja niiden lähiympäristössä. Tutustu maksuttomiin, koulupäivän jälkeisiin harrastuksiin koulujen kotisivuilla. Voit osallistua harrastuksiin myös muualla kuin omassa koulussasi. Tervetuloa tutustumaan ja ota kaverikin mukaan!

Mitä voin harrastaa?

Harrastukset on valittu helsinkiläisten lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Jokaisessa Helsingin koulussa on valittavana kolme erityyppistä harrastusta: liikunta-, kulttuuri- ja digitaalinen tai muu harrastus.

Tällä hetkellä voit valita yli 30 erilaista maksuttomasta harrastuksesta itsellesi mieluisan. Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi parkour, jalkapallo, koripallo, kuntosali, sirkus, tanssi, teatteri, kuvataide, katutaide, valotaide, elokuva, animaatio, ruuanlaitto, historia, koodaus, pelisuunnittelu tai eläinharrastus? Löydä itsellesi uusi harrastus ja tule rohkeasti mukaan!

Miten pääsen mukaan?

  1. Etsi oma koulusi alla olevalta listalta ja klikkaa linkistä kerho- ja harrastustoiminnan sivuille.
  2. Lue sivuilta, mitä koulullasi on tarjolla. Voit valita myös jollakin toisella koululla järjestettävän harrastuksen.
  3. Ilmoittaudu suoraan harrastusryhmien toiminnan järjestäjälle. Yläkoulujen ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Helsingissä harrastuksiin voivat ilmoittautua 3.–9. luokkien oppilaat:

Kuka keksi harrastamisen Suomen mallin?

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke, jonka päätavoite on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen.  Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyi vuonna 2021 ja mukana on jo lähes 250 kuntaa ympäri Suomen.

Helsingissä koulupäivän jälkeisestä maksuttomasta harrastamisesta on tullut pysyvä toimintamalli. Harrastamisen Suomen mallin mukaisia harrastuksia tarjotaan kaikissa Helsingin peruskouluissa sekä useimmissa yksityis-, valtion- ja sopimuskouluissa.

Helsingin kaupunki on sitoutunut parantamaan lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia seuraavin periaattein:

  • Syrjäytymisen ehkäisy
  • Eriarvoisuuden vähentäminen
  • Hyvinvoinnin lisääminen
  • Empatiataidot
  • Luovuus ja kriittinen ajattelu
  • Liikunnan tukeminen
  • Yksinolon vähentäminen, kaverisuhteiden tukeminen
  • Perheiden tukeminen
  • Taitojen kasvattaminen, onnistumisen kokemukset sekä lasten ja nuorten identiteetin vahvistaminen