Maksuttomia harrastuksia kavereiden kanssa 3.–9.-luokkalaisille!

Harrastamisen Suomen malli on Suomen laajuinen hanke, jonka kautta saat maksuttoman hauskan harrastuksen, uusia taitoja sekä kivoja kavereita omassa koulussa tai sen lähiympäristössä.

Harrastuskysely lähetettiin 200 000 oppilaalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvitti kaikilta Suomen koulujen 3.–9.-luokkalaisilta mikä olisi kivoin uusi harrastus.

Alakoululaisten toiveharrastuksia olivat parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu, laskettelu ja jalkapallo.

Yläkoululaisten suosikeiksi nousivat kuntosali, lumilautailu, laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu, jousiammunta ja biljardi. Yläkoululaiset pojat toivoivat erityisesti mopon korjauskerhoa.

Toiveiden perusteella järjestetään harrastusvalikoimaa ja tarjontaa kouluilla ja niiden lähialueilla. Tänä vuonna koululaiskyselyssä mukana on 62 harrastusta, joita lapset ja nuoret voivat toivoa!

Miten pääsen mukaan?

Harrastukset on suunnattu oman koulun oppilaille ja niitä tarjotaan omassa koulussa ja sen lähiympäristössä koulupäivän jälkeen ennen klo 17.

Huoltajia ja oppilaita tiedotetaan Suomen mallin mukaisista harrastuksista mm. Wilman kautta. Tiedot harrastuksista sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät koulujen omilta verkkosivuilta osiosta Meidän koulu / Kerho- ja harrastustoiminta.

Ilmoittaudu näin:

 1. Etsi oma koulusi alla olevalta listalta ja klikkaa linkistä kerho- ja harrastustoiminnan sivuille.
 2. Lue sivuilta, mitä koulullasi on tarjolla.
 3. Ilmoittaudu suoraan harrastusryhmien toiminnan järjestäjälle. Osallistujia otetaan mukaan harrastusryhmiin rajoitetusti ja ilmoittautumisten perusteella.

Helsingissä harrastuksiin voivat ilmoittautua 3.–9. luokkien oppilaat:

Mitä jos minun koulullani ei ole vielä harrastusryhmiä tai ryhmät ovat jo täynnä?

Keväällä 2021 harrastuksia tarjottiin ensin 21 koulussa Helsingissä. Syksyllä 2021 harrastamisen Suomen mallin toiminta laajenee Helsingissä kaikkiin kouluihin, jolloin yhä useampi lapsi ja nuori pääsee mukaan harrastusryhmiin. Jokaiseen Helsingin kouluun on tulossa vähintään kolme harrastusta. Harrastusvalikoima voi kasvaa ja ryhmiä voi tulla lisää lukukauden aikana. Ajantasaiset tiedot harrastusryhmistä löydät aina oman koulusi verkkosivuilta.

Onko harrastaminen turvallista?

Harrastaminen on turvallista. Toiminnassa noudatetaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan koronaohjeistuksia ja harrastusten järjestäjät ovat sitoutuneet noudattamaan laatimaansa terveysturvallisuussuunnitelmaa.

Kuka keksi harrastamisen Suomen mallin?

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke, jonka päätavoite on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen.  Hanke käynnistyi tänä vuonna 117 kunnassa ja 1 100 koulussa. Harrastamaan on päässyt jo 232 000 koululaista. Helsingissä harrastukset alkoivat huhtikuussa 2021 ja Suomen mallista on tarkoitus tulla osa pysyvää toimintaa.

Helsingin kaupunki on sitoutunut parantamaan lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia seuraavin periaattein:

 • Syrjäytymisen ehkäisy
 • Eriarvoisuuden vähentäminen
 • Hyvinvoinnin lisääminen
 • Empatiataidot
 • Luovuus ja kriittinen ajattelu
 • Liikunnan tukeminen
 • Yksinolon vähentäminen, kaverisuhteiden tukeminen
 • Perheiden tukeminen
 • Taitojen kasvattaminen, onnistumisen kokemukset sekä lasten ja nuorten identiteetin vahvistaminen