Maksuttomia harrastuksia 3.–9.-luokkalaisille!

Harrastamisen Suomen malli tarjoaa huiman määrän erilaisia harrastuksia Helsingin kouluissa ja niiden lähiympäristössä. Tutustu maksuttomiin, koulupäivän jälkeisiin harrastuksiin Harrastukset-sivustolla tai koulujen kotisivuilla. Voit osallistua harrastuksiin myös muualla kuin omassa koulussasi. Tervetuloa tutustumaan ja ota kaverikin mukaan!

Mitä voin harrastaa?

Harrastukset on valittu helsinkiläisten lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Jokaisessa Helsingin koulussa on valittavana kolme erityyppistä harrastusta: liikunta-, kulttuuri- ja digitaalinen tai muu harrastus.

Tällä hetkellä voit valita yli 30 erilaisesta maksuttomasta harrastuslajista itsellesi mieluisan. Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi parkour, jalkapallo, koripallo, kuntosali, kiipeily, sirkus, tanssi, teatteri, kuvataide, elokuva, animaatio, ruuanlaitto, historia, koodaus, pelisuunnittelu tai eläinharrastus? Löydä itsellesi uusi harrastus ja tule rohkeasti mukaan!

Uusi harrastuskausi alkaa 2.9.2024. Lukuvuoden 2024–2025 harrastukset julkaistaan Harrastukset-sivustolla ja koulujen verkkosivuilla elokuun loppupuolella.

Miten pääsen mukaan?

 1. Tutustu harrastusvalikoimaan Harrastukset-sivustolla tai etsi oma koulusi alla olevalta listalta ja klikkaa linkistä koulun kotisivulle. Harrastusryhmien tiedot löydät Kerhot ja harrastukset koulussamme -otsikon alta.
 2. Lue sivuilta, mitä koulullasi on tarjolla. Harrastukset on tarkoitettu ensisijaisesti oman koulun oppilaille. Voit valita myös jollakin toisella koululla järjestettävän harrastuksen.
 3. Ilmoittaudu suoraan harrastuksen järjestäjälle. Harrastusryhmät täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Olet myös tervetullut tutustumaan harrastukseen ilman ilmoittautumista, jos ryhmässä on tilaa.

Helsingissä harrastuksiin voivat ilmoittautua 3.–9. luokkien oppilaat:

Kuka keksi harrastamisen Suomen mallin?

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin yhteinen toimintamuoto. Tarkoituksena on mahdollistaa lapsille ja nuorille mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä ja lisätä hyvinvointia harrastamisen kautta. Toiminta käynnistyi vuonna 2021 ja mukana on jo noin 250 kuntaa ympäri Suomen.

Helsingissä koulupäivän jälkeisestä maksuttomasta harrastamisesta on tullut pysyvä toimintamalli. Harrastamisen Suomen mallin mukaisia harrastuksia tarjotaan kaikissa Helsingin peruskouluissa sekä useimmissa yksityis-, valtion- ja sopimuskouluissa.

Helsingin kaupunki on sitoutunut parantamaan lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia seuraavin periaattein:

 • Syrjäytymisen ehkäisy
 • Eriarvoisuuden vähentäminen
 • Hyvinvoinnin lisääminen
 • Empatiataidot
 • Luovuus ja kriittinen ajattelu
 • Liikunnan tukeminen
 • Yksinolon vähentäminen, kaverisuhteiden tukeminen
 • Perheiden tukeminen
 • Taitojen kasvattaminen, onnistumisen kokemukset sekä lasten ja nuorten identiteetin vahvistaminen