Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lue nuorten kysymykset I Lue työnantajien kysymykset

Nuoret kysyvät:

Milloin saan Kesäsetelin?

Jos asut Helsingissä ja olet 9.luokalla tai Tuva-luokkalainen (alle 18 vuotias), voit hakea Kesäseteliä 14.2. alkaen sähköisellä lomakkeella tämän sivuston kautta.

Muutin vasta toukokuussa Helsinkiin, voinko saada Kesäsetelin?

Jos olet juuri muuttanut ja olet oikeutettu Kesäseteliin, voit hakea väestörekisterikeskuksesta asuinpaikkatodistuksen. 1.6. Helsingissä kirjoilla olevat saavat Kesäsetelin. Lue lisätietoa

Hukkasin Kesäsetelini, mitä teen?

Kesäseteli toimitetaan sähköpostiin. Tarkista sähköpostisi (myös roskapostikansio). Jos et löydä Kesäseteliä, seuraa järjestelmän ohjeita ja tilaa Kesäseteli uudestaan.

Tuva luokalla on nuoria aikuisia, jotka jotkut täyttäneet jo 19-20-vuotta. Saavatko he Kesäsetelin?

Kesäseteli on tarkoitettu nuorille eli 18v ja alle, mutta jos nuorella aikuisella on vaikea työllistämismahdollisuus esim. vajaatyökykyinen, pakolainen tai vastaava voi aina yrittää hakea Kesäseteliä. Tällöin Kesäseteli hakemuksessa tulee tarkentaa kyseiset vaikeudet.

Kesäsetelin ideana on antaa nuorille mahdollisuus kesätyökokeiluun ja siten saada työelämäkokemuksia. Kesäseteli perustuu alun perin Tutustu työelämään ja tienaa – malliin.

En käytä nyt Kesäseteliäni. Voinko käyttää sitä ensi vuonna tai antaa sen kaverille?

Et voi. Kesäseteli on henkilökohtainen ja se on voimassa vain tämän kesän. Jos olet oikeutettu Kesäseteliin myös ensi vuonna, sinun tulee hakea silloin uusi Kesäseteli.

Löysin kesätöitä ja työt alkavat pian. Mitä pitäisi muistaa?

Muista tilinumerosi ja verokortti. Teithän kirjallisen työsopimuksen työnantajan kanssa?

Koska saan 350€?

Kaupunki maksaa sinun työnantajallesi 350 € ja sinä saat häneltä palkkaa 500 € kun teet 60 h töitä.

Mistä löydän kesätyöpaikkoja?

Esimerkiksi Kesäsetelin sivuilta löydät kesätyöpaikkoja. Muista myös hakea ihan suoraan tutuilta ja yrityksiltä kesätöitä. Mainitse, että sinulla on Kesäseteli. Katso myös Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kesätyöpaikat

Monella työnantajalla on omat salasanasuojatut hakulomakkeet netissä. Niihin voit tallentaa tietosi ja hakea myöhemmin uudelleen toista työpaikkaa samalta työnantajalta.

Oman alueen nuorisotaloilta voi aina pyytää apua Kesäsetelin käyttöön ja työnhakuun liittyvissä asioissa. Jokaiselle koululle on myös nimetty nuorisotyöntekijä, joka auttaa kaikissa kesätöihin liittyvissä asioissa. Lisäksi koulut, nuorisotalot ja Ohjaamo järjestävät kevään mittaan työnhakuohjausta, kesätyötapahtumia ja CV-työpajoja, mikäli koronatilanne sallii. Tältä sivustolta löytyy myös vinkkejä ja linkkejä kesätyönhakuun sekä myöhemmin keväällä avoimia kesäsetelipaikkoja.

Vanhemmillani on yritys, voinko mennä heille kesätöihin?

Voit mennä, kunhan heillä on suomalainen y-tunnus ja verotiedot kunnossa.

En ole saanut luvattua palkkaa kesätöistä. Tulin töihin ja minulle sanottiin, ettei olekaan töitä?

Minun mielestä kaikki ei ole “ihan oikein” kesätyöpaikassa, mitä tehdä?

Maksuton Kesäduunari-info palvelee jälleen toukokuusta lähtien. Sieltä saat ohjeita miten toimia, jos kesätöissä on ongelmia. Kesäduunarista saat myös neuvoa työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista: www.kesaduunari.fi

Sain kesätöitä ja tein sopimuksen, mutta nyt kesätyö peruttiin.

Jos työsopimus on tehty, työnantaja voi irtisanoa kesätyöntekijän työsuhteen vain taloudellisista ja tuotannollisista syistä tai henkilöstä johtuvista syistä irtisanomisaikaa noudattaen. Sillä, etteivät työt ole vielä alkaneet ei ole merkitystä.

Voinko tehdä yö- ja iltatöitä?

Iltatöitä voit tehdä, mutta ei yötöitä. 15 vuotta täyttäneen säännöllinen työaika on enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Työvuoron saa sijoittaa kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

En ole saanut työtodistusta.

Pyydä uudelleen. Työnantaja on velvollinen antamaan työtodistuksen työsuhteen päätyttyä, jos työntekijä sitä pyytää.

Teen enemmän kuin 60h töitä, saanhan enemmän palkkaa?

Sinun kuuluu saada 60 h ylittävältä ajalta vähintään alan työsopimuksen mukainen vähimmäispalkka.

Jussi Hellsten

Työnantajat kysyvät:

Olen yksityisyrittäjä, voinko palkata Kesäsetelillä nuoren?

Kesäsetelillä voi palkata nuoren yritykset, yhdistykset, säätiöt ja seurakunnat. Työnantajalla on oltava suomalainen y-tunnus ja yrityksen tiedot tarkistetaan verovelkarekisteristä. Työnantajana ei voi toimia yksityinen henkilö, kunta tai valtio.

Olen kevytyrittäjä, voinko työllistää kesäsetelillä?

Kevytyrittäjä ei voi toimia työnantajana ja nuoren pitää olla työsuhteessa työnantajaan. Kevytyrittäjät eivät siis voi käyttää Kesäseteliä, koska ideana on, että nuoret ovat työsuhteessa, eivätkä laskuta tehdystä työstä.

Haluaisin palkata nuoren pidemmäksi aikaa Kesäsetelillä?

Työnantaja voi palkata nuoren myös tuntimäärältään pidemmäksi ajaksi. Tällöin myös 60 h ylittävältä ajalta kesätyöntekijälle tulisi maksaa vähintään alan työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Työskentely voi myös jakautua useammalle jaksolle Kesäsetelin voimassaoloaikana (1.6.–15.8.2024).

Voinko palkata lapseni Kesäsetelillä?

Voit palkata lapsesi, sukulaissuhteella ei ole merkitystä, kunhan muut Kesäsetelin ehdot täyttyvät (katso yllä).

Voinko palkata monta nuorta?

Työnantaja voi halutessaan palkata useita Kesäsetelin omaavia nuoria kesän aikana. Voit siis palkata miten monta nuorta haluavat, kunhan muut Kesäsetelin ehdot täyttyvät (katso yllä).

Jäikö sinulle kysyttävää?

Lähetä meille sähköpostia tai kysy Facebook-sivuillamme