Päiväkoti- ja kouluvierailut Kumpulan koulukasvitarhalla

Kumpulan koulukasvitarhalla on jälleen tarjolla maksuttomia ohjattuja kouluvierailuja perus- ja toisen asteen oppilaitoksille toukokuussa sekä elo-syyskuussa. Lisäksi syksyllä kouluilla ja päiväkodeilla on mahdollisuus omatoimivierailuun.

Ohjatut kouluvierailut, loppuunvarattu

Tule luokkasi kanssa oppimaan, mistä ruoka tulee. Kouluvierailun kesto on noin 2h. Vierailu sisältää opastetun kierroksen puutarhalla sekä toiminnallista tekemistä pellolla – nyt on siis mainio mahdollisuus saada kädet multaan!

Haku syksyn maksuttomille ohjatuille kouluvierailuille tapahtuu kultus.fi-järjestelmän kautta osoitteessa: https://www.kultus.fi/event/kultus:age5up6mve Vierailut toteutetaan Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen ja Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden yhteistyönä.

Omatoimiset koulu- ja päiväkotivierailut, vielä tilaa!

Kouluryhmät: Maksuton kouluikäisten omatoimivierailu on mahdollista joko aamu- tai iltapäivällä. Iltapäivällä vierailu sisältää lyhyen n.15min alustuksen, jonka aikana kerromme koulukasvitarhan toiminnasta ja yleisistä käytänteistä vierailunne aikana. Tämän jälkeen voitte joko itsenäisesti kiertää tutkimassa puutarhaa tai tutustua puutarhakasvatuksen rastirataan. Suuren kysynnän vuoksi lisäsimme myös aamupäiväaikoja, mutta tällöin alustus ei kuulu vierailuun, vaan koululuokka kiertää alueella itsenäisesti.

Ilmoittautuminen syksyn maksuttomille omatoimisille kouluvierailuille tapahtuu kultus.fi-järjestelmän kautta.

Aamupäiväajat ilman alustusta: https://kultus.fi/event/kultus:agfexqf6oi

Iltapäiväajat alustuksen kanssa: https://kultus.fi/event/kultus:agfcy4tndy

Päiväkotiryhmät: Olette tervetulleita itsenäisesti kiertämään puutarhaa tai tutustumaan puutarhakasvatuksen rastirataan. Ottakaa yhteyttä vierailuajan sopimiseksi suoraan: outi.m.kankaanpaa@hel.fi

Tervetuloa Kumpulan koulukasvitarhan puutarhaan oppimaan, mistä ruoka tulee. Koulukasvitarhalta löytyy puutarhakasvatuksen rastirata. Se tarjoaa eri-ikäisille mahdollisuuden itsenäisesti oppia ja oivaltaa uutta puutarhaviljelystä ja ruoantuotannosta. Rasteilta löytyy tietoiskuja sekä aihepiirejä syventäviä tehtäviä, jotka on suunnattu erikseen 1. päiväkoti-ikäisille, 2. alakouluikäisille sekä 3. yläkoulu- ja lukioikäisille. Materiaali on tuotettu YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -hankkeessa. Materiaalin käytännön toteutuksen on tehnyt puutarhakasvattaja Pinja Sipari Tiina ja Antti Herlinin säätiön tuella. Rastirata on esteetön. 

Kannattaa tutustua materiaaliin jo ennen vierailuanne valmiiksi täällä. Kaikki 15 rastia löytyvät Kumpulan koulukasvitarhalta, mutta emme suosittele kiertämään kerralla koko rastirataa, vaan valitsemaan ennakkoon ryhmällenne sopivat rastit.  Rasteja ei tarvitse kiertää numerojärjestyksessä. 

 1. Vesi vanhin voitehista
 2. Tunne puutarha!
 3. Siemenestä sadoksi
 4. Villit vihanneksemme
 5. Etelän lämmössä
 6. Kaupunkiviljely on ruoantuotantoa kaupungissa
 7. Viljelykierrossa kasvit hoitavat maata
 8. Mitä me syömme?
 9. Iiik, mikrobeja!
 10. Näyttääkö epäsiistiltä? – Siihen on syy!
 11. Suojaan!
 12. Joka maataan viljelee huolella, saa enemmän kuin miljoona siunausta.
 13. Kompostoimaan!
 14. Ystävämme ötökät
 15. Eläinten merkit puutarhassa

Karttoja löytyy ison puolen ilmoitustaulun viereisestä postilaatikosta, josta voitte lainata niitä vierailunne ajaksi. Kumpulan koulukasvitarha jakautuu isoon ja pieneen puoleen, joiden välissä on Vähänkyröntien suojatie. Varsinkin päiväkoti- ja pienten alakouluikäisten kanssa suojatie kannattaa ylittää yhdessä aikuisen kanssa. Vanhemmat oppilaat voi toki lähettää kartan kanssa pienryhmissä itsenäisesti kiertämään rataa, kunhan yhteiset käytännöt ovat kaikilla muistissa.

Kumpulan koulukasvitarhan yhteiset käytännöt vierailijoille

 1. Puutarhalla saa kävellä nurmikoilla ja hiekkateillä. Puutarhalla ei saa kävellä viljelyalueilla. Puutarhalla ei saa myöskään koskaan kulkea paljain jaloin orapihlaja-aitojen piikkien takia.
 2. Puutarhalla saa käydä pienen puolen kasvihuoneella (jossa voi vierailla yhdessä aikuisen kanssa enintään 2 lasta kerrallaan) sekä huusseissa ja esteettömässä wc:ssä. Puutarhalla ei saa mennä sisälle muihin kasvihuoneisiin/-tunneliin tai muihin sisätiloihin.
 3. Puutarhalla saa kerätä ja syödä maahan pudonneita omenia. Puutarhalla saa maistaa villiyrttejä vain aikuisen johdolla – alueella on myös myrkyllisiä kasveja! Puutarhalla ei saa kerätä tai vahingoittaa muita kasveja tai eläimiä.
 4. Puutarhalla saa syödä omia eväitä ulkopöydillä tai pienen puolen paviljonkikatoksella. Puutarhalla ei saa roskata – heitä omenan karat ja muut roskat kierrätysastioihin.
 5. Puutarhalla saa kuunnella luonnon ääniä, haistella sen tuoksuja ja nauttia elämästä!

Vierailut toteuttaa Helsingin kaupungin Nuorisopalveluiden Pasilan nuorisotyöyksikkö yhteistyössä Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen kanssa. Lisätietoja antaa nuoriso-ohjaaja Outi Kankaanpää (outi.m.kankaanpaa@hel.fi, 040 661 8816). 

Käyntiosoite: Vähänkyröntie 3-6, 00610 Helsinki

nuorten.hel.fi/kumpula

FB: Kumpulan koulukasvitarha

IG: kumpulan.koulukasvitarha­­

Artikkeliin liittyvät nuorisotalot

Avainsanat