Seksitaudit

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa.

Oireista tai oireiden puuttumisesta seksitautitartuntaa ei voi päätellä, sillä osa seksitaudeista ei aiheuta mitään oireita. Testeihin kannattaa mennä aina suojaamattoman seksin jälkeen. Seksitauti on tärkeää hoitaa, sillä hoitamattomiin tauteihin liittyy omat riskinsä.

Klamydia

Klamydia on yleinen bakteerin aiheuttama seksitauti. Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksikontaktissa eli emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Se tarttuu yhtä helposti sukupuolesta riippumatta.

Oireet
Suurimmalle osalle klamydia ei aiheuta mitään oireita. Oireista ei voikaan päätellä, onko saanut seksitaudin vai ei. Ainoa tapa selvittää, onko saanut klamydian, on käydä seksitautitesteissä. Klamydiaan voi liittyä myös oireita, kuten kipua virtsatessa ja tihentynyttä virtaamisen tarvetta. Klamydia on tärkeä hoitaa, sillä hoitamattomana se saattaa aiheuttaa lapsettomuutta.

Hoito
Klamydiatartunnan selvittämiseksi otetaan yleensä virtsanäyte. Näyte voidaan ottaa myös pumpulipuikolla kohdunsuusta, virtsaputkesta tai tarvittaessa nielusta ja peräaukosta. Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Hoidon jälkeen on tärkeä varmistaa uudella näytteellä, että tartunta on hoidettu.

Tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa. Seksikumppani tulee hoitaa myös, vaikkei hänellä olisikaan oireita.

HPV ja kondyloomat

HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin seksin kautta leviävä virus. Seksin välityksellä tarttuvia HPV-tyyppejä on noin 200. Osa näistä virustyypeistä aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimiin. Toiset papilloomavirustyypit saattavat aiheuttaa muutoksia sukupuolielinten limakalvoille.

Kondylooma tarttuu emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Lisäksi se saattaa tarttua käsien välityksellä, mikäli kädellä on koskettu ihoaluetta, jossa on virusta, ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä. 

Oireet
Kondyloomat ovat syyliä, jotka esiintyvät useimmiten sukupuolielinten alueella. Joskus kondyloomat näkyvät vain limakalvon tai ihon epätasaisena pintana. Kondylooma voi kutista, mutta on yleensä oireeton. Pieni osa todetuista HPV:n aiheuttamista limakalvomuutoksista voi altistaa syövälle. HPV:n aiheuttamat visvasyylät eivät kuitenkaan tarkoita syöpää.

Hoito
Pienempiä kondyloomia voidaan hoitaa lääkevoiteilla tai -liuoksilla. Jos syylä on kookas, sitä voidaan hoitaa esimerkiksi laser- tai jäädytyshoidolla. Hoitomuodot eivät poista virusta, mutta nopeuttavat parantumista. Valtaosa saa tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä, mutta suurimmalla osalla ihmisistä HPV poistuu elimistöstä omia aikojaan.

Katso seksitautien testipaikat kohdasta ”Mihin testeihin?”.

Kurkku muovissa
Charles Deluvio

Herpes

Herpes aiheuttaa rakkulaisen tulehduksen. Herpeksen ensioireet ilmaantuvat noin kahden viikon sisällä tartunnasta. Sukupuoliherpes ilmenee yleensä rakkuloina, haavaumina, kipuina ja punoituksena sukuelinten alueella.

Virustartunta jää elimistöön, joten herpes saattaa oireilla vielä vuosien päästä tartunnasta. Tällöin oireet ovat usein lievempiä. Osalla tulehdus ei uusiudu ollenkaan.

Hoito
Herpestä ei voi testata etukäteen, vaan vasta rakkuloiden ilmaannuttua. Näyte otetaan suoraan tuoreesta rakkulasta pumpulipuikolla.

Herpesvirus jää elimistöön eikä siihen ole olemassa parantavaa lääkettä. Oireita voidaan lievittää ja rakkuloiden syntyä voidaan estää lääkkeillä. Haavat tulee pitää puhtaina, jotta ne eivät pääse tulehtumaan. Usein toistuvaa herpestä voidaan ehkäistä pitkäkestoisella estohoidolla.

Tippuri

Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti. Se tarttuu emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Hoitamaton tippuri saattaa aiheuttaa lapsettomuutta.

Oireet
Tippuri on useimmiten oireeton. Oireista tai oireiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko saanut seksitaudin vai ei. Ainoa tapa selvittää, onko mahdollisesti saanut tippurin, on käydä seksitautitesteissä.

Hoito
Tippurinäyte otetaan yleensä virtsasta, ja tauti hoidetaan antibiootilla. Näyte voidaan ottaa myös pumpulitikulla virtsaputkesta, kohdunsuulta, nielusta tai peräaukosta. Tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa.

B- ja C-hepatiitti

Hepatiitti B ja C -virukset aiheuttavat maksatulehdusta. Molemmat hepatiittityypit tarttuvat emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Kumpikin hepatiittityyppi tarttuu myös veren välityksellä esimerkiksi likaisten neulojen kautta. Molemmat virukset altistavat maksasyövälle.

Oireet
Vähäoireiset tai oireettomat tapaukset ovat yleisiä. Oireista tai niiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko mahdollisesti saanut tartunnan vai ei. 

Hoito
Molemmat hepatiittityypit testataan verikokeella. Hepatiitti B-virukseen ei ole tehoavaa hoitoa, mutta lääkkeillä voidaan lievittää sairauden oireita. Suurin osa B-hepatiittiin sairastuneista kuitenkin paranee itsestään, mutta osa jää viruksen kantajiksi ja tartuttajiksi. Sen sijaan C-hepatiittiin on olemassa lääkehoitoja, mutta ne eivät tehoa kaikkiin.

B-hepatiittia vastaan on rokote, joka antaa hyvän suojan henkilölle, jolla ei ole tartuntaa. C-hepatiittia vastaan ei ole rokotetta.

Kuppa

Kuppa on harvinainen seksitauti Suomessa, mutta viime vuosina se on lisääntynyt. Se tarttuu emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia.

Oireet
Hoitamattomassa kupassa on erilaisia vaiheita, ja osassa vaiheita voi tulla erilaisia oireita. Oireettomat vaiheet voivat kestää vuosikausia. Oireista tai oireiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko saanut kuppatartunnan vai ei. Ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa, on käydä seksitautitesteissä. Hoitamattomana kuppa voi johtaa vaarallisiin yleistulehduksiin.

Hoito
Kuppa tutkitaan verikokeilla, kun mahdollisesta riskitilanteesta on kulunut kaksi kuukautta. Varhain aloitettu hoito tehoaa aina. Kuppaan on tehokas lääke ja sitä annetaan potilaalle pistoksin. Tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa.

Kuva verkkokmelonista josta puuttuu palanen

HIV

Hi-virus on ihmisen immuunikatovirus, joka aiheuttaa elimistössä hitaasti etenevän infektion. Vähitellen tartunnan saanut altistuu erilaisille sairauksille. Hiv tarttuu emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Sen voi saada myös verestä esimerkiksi likaisten ruiskujen välityksellä.

Hiv-tartunnan kanssa voi nykyisin elää varsin normaalia elämää. Suurimmalla osalla hoidetuista tartunnoista hiv ei etene immuunikato-, eli AIDS-vaiheeseen. Lääkehoidon ansiosta Suomessa menehdytään hiviin hyvin harvoin.

Oireet
Hi-viruksen tarttumisen jälkeen ihminen voi olla vuosikausia oireeton tai vähäoireinen. Ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa, on käydä hiv-testissä.

Hoito
Hiv-tartunta todetaan verikokeella. Testit ovat täysin varmoja kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta riskitilanteesta. Testit ovat luottamuksellisia ja tulos ilmoitetaan vain tutkittavalle itselleen. Hivin hoito, seuranta ja lääkkeet ovat maksuttomia. Hiv-infektiota ei voida parantaa, mutta lääkehoidon avulla hi-viruksen toiminta elimistössä voidaan pysäyttää tai sen lisääntymistä voidaan hidastaa.

Hivpoint tarjoaa ajankohtaista tietoa hiv:stä ja sen kanssa elämisestä.

Mihin testeihin?

Seksitauteja tutkitaan ja hoidetaan ensisijaisesti terveysasemilla sekä HUS:n iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalla. Jos epäilet seksitautitartuntaa tai haluat käydä seksitautitesteissä, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai oman oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuoltoon. Testeissä olisi hyvä käydä aina suojaamattoman seksin jälkeen, sillä osa seksitaudeista voi olla oireettomia. 

Oma terveysasema 

Sukupuolitautien poliklinikka (HUS)