Palvelut Vartiosaaressa

Vartiosaaren leirialueella on käyttövuoron varanneille erilaisia palveluita, joihin voit tutustua alta. Palveluiden lisäksi Vartiosaaren miljöö tarjoaa upeat puitteet ulkoilulle ja retkeilylle. 

Kesäpalvelut

Leiriläisten käytössä on:

  • Päätalo Furubacka majoitushuoneineen ja pihapiireineen
  • Uimaranta ja rantalentopallokenttä
  • Kelluva sauna
  • Grillikatos
  • Erilaisia välineitä kuten polkuveneitä, palloja, mölkky yms. 

Kuljetuspalvelut

Kun teille on myönnetty vuoro, voitte tiedustella leirialueen varusteista sekä kuljetusvaihtoehdoista saareen.  Mikäli nuorisopalvelu järjestää kuljetuksen, se pitää sopia kaksi viikkoa aikaisemmin. 

Säävaraus ja turvallisuus

Nuorisopalveluiden kyydeissä on aina säävaraus. Liian kovalla tuulella ja kelillä (esim. ukkonen, tiheä sumu) ketään ei kuljeteta leirialueelle.   

Tiedustelut 

Kuljetustiedustelut:  (09) 310 71668 
Kuljetuslaituri:Reposalmentie 1, 00840 Helsinki 

Saaren luonto ja nähtävyydet

Saarella on useita luontotyyppejä. Metsätyypit vaihtelevat lehdoista tuoreisiin kankaisiin ja jäkäläkarukkoihin. Niiden ohella maastossa on muun muassa maaduntaluhtia, laidunniittyjä, soistumia, jalopuupuistikkoja ja avokallioita. Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet saaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita (kasvillisuus, metsät, geologia, linnusto). Lisäksi koko saari on luokiteltu tärkeäksi lepakkokohteeksi. 

Yli 80 prosenttia saaren metsistä on todettu Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelman (METSO) kriteerien mukaisiksi arvometsiksi. Alueella on runsaasti vähintään 150-vuotiaita kilpikaarnamäntyjä ja sieltä on tavattu muun muassa harvinainen aarniolaji salokääpä. Suomen ainoa tunnettu rantaruttojuuren kasvupaikka sijaitsee etelärannalla. Saari on oleellinen osa pääkaupunkiseudun viherkehää (Vartiosaariseura).

Vartiosaaren terveysluontopolku ja retkeilykartta

Terveysluontopolku on 2,5 kilometriä pitkä ja suunniteltu omatoimisesti koettavaksi. Elämyksellinen teksti hyödyntää paikallisia erityispiirteitä ja antaa tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Metsäkirkko

Yksi monista nähtävyyksistä on Vartiosaaren metsäkirkko. Kirkkoalttari puisine penkkeineen sijaitsee kallionseinustalla avoimen taivaan alla. Kirkko houkuttelee kulkijaa syliinsä istumaan ja ihmettelemään luonnon kauneutta ja omintakeisuutta. 

Nuorten Saarigalleria

Saarigalleria tarjoaa monenlaista kesätoimintaa nuorille. Saarigalleriassa luonto, taide ja kädentaidot kohtaavat, kun nuoret pääsevät luonnonkauniissa ympäristössä luovan työskentelyn lisäksi viljelemään, hoitamaan eläimiä ja luontohetkeilemään. Upean saarimaiseman ohella työskentelytiloina ovat hammaslääkäri Ernst Waseniuksen huvilan pihapiiriin yli sata vuotta sitten rakennetut talli ja lato.  

Lisätiedot: Nuorten Saarigalleria

Avainsanat