Nuorisoneuvoston vaalit Copy

Mikä on nuorisoneuvosto?

Kuntalaki takaa nuorille oikeuden mahdollisuuden päästä vaikuttamaan kotikaupunkinsa asioihin nuorisoneuvostossa. Helsingissä nuorisoneuvosto valitaan vaaleilla kahdeksi vuodeksi ja siihen kuuluu 30 nuorta. Nuorisoneuvosto päättää, mitä asioita he haluavat neuvostokaudellaan edistää ja huolehtii siitä, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa.

Mitä nuorisoneuvoston toimintaan kuuluu?

Nuorisoneuvoston toiminta on monipuolista ja voit itse vaikuttaa siihen kuinka paljon aikaasi toimintaan käytät. Jokainen nuori työskentelee omalla tahdillaan ja mahdollisuuksiensa mukaan. Minimitavoite on osallistua kaksi kertaa kuussa yleiskokouksiin ja perehtyä siellä päätettäviin asioihin.

Kokousten lisäksi nuoret tapaavat kaupungin päättäjiä, kuten pormestareita ja lautakuntien jäseniä sekä osallistuvat pienryhmätoimintaan ja projekteihin. On tärkeää, että nuoret keskustelevat päättäjien kanssa, kun tehdään päätöksiä juuri nuorten elämään liittyvistä kysymyksistä, kuten mielenterveyspalveluista tai vapaa-ajanviettopaikoista.

Nuorineuvosto voi itse päättää, mitä asioita se haluaa edistää ja miten. Kuluneen kauden aikana nuorisoneuvosto järjesti muun muassa Nuorten hyvinvointi pääkaupunkiseudulla -keskustelutilaisuuden ja sekä Nuorten seksuaalikasvatus koulussa -paneelikeskustelun Pride-viikolla, työskenteli kokouspalkkioiden vakiinnuttamiseksi sekä innosti nuoria osallistumaan virtuaalisilla tempauksilla.

Neljä iloista nuorta studiokuvassa

Miksi kannattaa asettua ehdolle?

Nuorisoneuvostossa voit vaikuttaa kaupungin toimintaan ja tuoda esiin nuorten näkökulmia päätettäviin asioihin. Et tarvitse aiempaa kokemusta, tulemalla mukaan opit kaiken tarpeellisen. Nuorisoneuvosto on yhteisö, jossa opit tekemään yhteistyötä, näkemään miten kaupunki toimii ja miten voit vaikuttaa itsellesi tärkeisiin asioihin.

Miksi kannattaa äänestää?

Nuorisoneuvosto on linkki kuntapäättäjien ja nuorten välillä. Oman ​alueen nuorisoneuvoston edustaja voi edistää omalle koululle tai alueelle tärkeitä asioita suoraan kaupungin päättäjien kanssa. Nuorisoneuvosto vaikuttaa myös koko kaupungin asioihin konkreettisesti: esimerkiksi bussien, metrojen ja ratikoiden USB-latauspistokkeet, graffitiseinät sekä Kesäseteli ovat esimerkkejä nuorisoneuvoston aikaisempien kausien saavutuksista.

Milloin uusi nuorisoneuvosto aloittaa?

Syksyn 2021 vaaleissa äänestetään nuorisoneuvosto kaudelle 2022–2023. Uuden nuorisoneuvoston kokoonpano selviää RuutiGaalassa 8. joulukuuta ja uusi nuorisoneuvosto aloittaa kautensa 1. tammikuuta 2022.