Nuorten puhujaverkostokonsepti MakeSomeNoise siirtyy Diakonissalaitokselle – toiminnasta valtakunnallista

MakeSomeNoise -konseptin tarkoituksena on nostaa nuorten ääntä julkiseen keskusteluun ja organisaatioiden kehittämiseen kouluttamalla nuorten puhe- ja esiintymistaitoja ammattilaisten avustuksella. Helsingin kaupungin kehittämä konsepti siirtyi Diakonissalaitoksen säätiölle 31.1.2024. Samalla toiminnasta tulee valtakunnallista ja nuorten puhujaverkosto laajenee.

MakeSomeNoise kehitettiin alun perin Helsingin kaupungin ja Me-säätiön yhteisessä Maahanmuuttajanuorten Helsinki- hankkeessa, joka oli toiminnassa vuosina 2016–2020. Taustalla oli nuorilta tullut kokemus, että maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta keskustelevat liian usein vain kantasuomalaiset keskenään ja että uusien suomalaisten ääni on vain muutaman näkyvän kasvon varassa.

Nuorille alettiin kouluttaa puhe- ja esiintymistaitoja ammattilaisten avustuksella ja nuorten osaamista tarjoamaan erilaisille toimijoille. Hankkeen aikana nuoret toimivat muun muassa puhujina, panelisteina, juontajina, kouluttajina ja asiantuntijoina yli sadassa tilaisuudessa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Diakonissalaitos laajentaa toimintaa ja kohderyhmää

MakeSomeNoise-toiminnalle on edelleen paljon kysyntää, mutta koska hanke Helsingin kaupungilla on päättynyt, kartoitti se yhteistyötahoa, joka pystyisi vastaamaan tarpeeseen valtakunnallisesti ja kehittämään toimintaa edelleen.

”Aloimme etsiä sellaista tahoa, joka pystyisi jatkamaan hyväksi havaittua konseptia ja jonka kanssa voimme sitä tiiviissä yhteistyössä edelleen kehittää. Diakonissalaitoksen kanssa tavoitteet ja ajatukset olivat heti todella samanlaiset, joten se vaikutti tähän hyvin sopivalta toimijalta”, toteaa nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka Helsingin kaupungilta.

”MakeSomeNoise -konsepti sopii erinomaisesti osaksi Diakonissalaitoksen tavoitetta tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa”, toteaa Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman johtaja Laura Lempinen ja jatkaa: ”Olemme toimintamme kautta huomanneet, että nuorten omakohtaisten kokemusten ymmärtämiselle on todellinen tarve, kun halutaan kehittää esimerkiksi palveluja. MakeSomeNoise on hienosti konseptoitu malli, jolla nuorten ajatukset tulee kuulluksi.”

Toimintaa pilotoitiin valtakunnallisesti yhdessä oikeusministeriön kanssa vuosina 2020-2022. Useassa kaupungissa tehtyjen pilottien perusteella tarvetta toiminnalle on ympäri Suomen. Tätä valtakunnallistamistyötä myös Diakonissalaitoksen on tarkoitus jatkaa. Lisäksi kohderyhmää aiotaan laajentaa niin, että jatkossa toimintaan voivat osallistua maahanmuuttajanuorten lisäksi myös muut nuoret, joiden ääni ei yhteiskunnassa kuulu.

”Diakonissalaitos tavoittaa vuosittain noin 3000 nuorta, jotka ovat mm. koulutuksen ja työelämän ulkopuolella, yksin maahan tulleita, vammaisia, kodittomia tai päihderiippuvaisia. Heidän kokemuksensa ovat arvokkaita, kun yritetään keksiä ratkaisuja esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen.” perustelee Laura Lempinen.

”On tärkeää, että kaikki saavat oman äänensä kuuluviin”

Tawab Qaderzada on ollut mukana MakeSomeNoise -ryhmässä alusta asti ja mentoroinut myös uusia nuoria. Hän kokee, että on tärkeää, että kaikki saavat oman äänensä kuuluviin etenkin niissä asioissa, jotka koskettavat heitä itseään ja heidän elämäänsä.

”Lähdin mukaan, koska aina on ollut sellainen tunne, että ne ihmiset keitä tietyt suunnitelmat ja päätökset koskettavat, eivät pääse itse ikinä ääneen. MakeSomeNoisen kautta olen päässyt monenlaisiin paikkoihin ja tapahtumiin kertomaan omia ajatuksia ja kokemuksia. Koen, että sitä kautta olen päässyt vaikuttamaan asioihin.” kuvailee Tawab Qaderzada.

MakeSomeNoise -toiminnassa mukana olleet nuoret ovat myös jatkossa tärkeässä osassa konseptin kehittämistä muun muassa uusien nuorten mentorin roolissa.

”Olemme todella innoissamme, kun pääsemme jatkamaan ja kehittämään MakeSomeNoise-konseptia yhdessä toiminnassa jo mukana olevien nuorten ja Helsingin kaupungin kanssa”, iloitsee Laura Lempinen.

Kun tarvitset nuorta asiantuntijaa, paneelikeskustelijaa, juontajaa, puhujaa tai olet muuten kiinnostunut yhteistyöstä, ota yhteyttä: Suldaan Said Ahmed, suldaan.saidahmed@hdl.fi, puh. 045-8939080