
Elokuu: Syksyn satoa lautaselle!
Nyt ovat kotimaiset kasvikset parhaimmillaan – ja myös halvimmillaan. Kasvisburgundi, juurespihvit, tomaattikeitto… Herkkupatojen äärellä voi pohtia ruoan ympärsitövaikutuksia laajemminkin ja etenkin sitä, miten niitä voisi huomioida nuorisotalolla. Olisiko aika testata uutta reseptiä?
Ravintoketju
Auringon valo on monelle meistä kuin mielen ravintoa, se virkistää, saa hyvälle tuulelle ja tekee energisen olon. Auringossa on myös kehomme tarvitseman ravinnon alkuperä. Vihreät kasvit muuttavat auringonvalon energian ravinnoksi, joka ravintoketjussa lopulta päätyy lautasellemme. Harva meistä kuitenkaan
suhtautuu ruokaan ainoastaan energialähteenä ja elimistön rakennusaineena.
Ruokaan liittyvät taloudelliset, eettiset, ekologiset, terveydelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset kysymykset. Hyvä ruoka hyvässä seurassa on yksi elämän suuria nautintoja! Nauttimamme ravinnon ympäristövaikutukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, mitä lautaselle valitaan.
Ympäristönäkökulmasta kasvispainotteinen tai kokonaan kasvisruokavalio on suositeltavin. Myös virallisissa ravitsemussuosituksissa kasvisten osuus on merkittävä. Ruoan osuus yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljestä on noin kolmannes (WWF:n ruokaopas, Ilmasto-opas). Mitä enemmän ruokavalioon kuuluu eläinperäisiä tuotteita, sitä suuremmaksi hiilijalanjälki kasvaa.
Ruokahävikki on globaalisti yksi pahimmista ruokaan liittyvistä ympäristön kuormittajista. Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin keskimäärin 23 kg/hlö/vuosi (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013).
Kesäinen Helsinki ja pääkaupunkiseutu tarjoavat paljon:
- Voisiko nuorisotalon toiminnoissa lisätä kasvisruoan osuutta? Missä tilanteissa?
- Ostattehan jo Reilua kauppaa, kotimaista ja suositte luomua jos se on mahdollista? Tiesittehän, että Helsinki on ollut Reilun kaupan kaupunki jo vuodesta 2013? Kaupunki on sitoutunut käyttämään Reilun kaupan tuotteita tarjoiluissaan.
- Elokuu on hyvää satokautta Suomessa. Kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät ovat usein parhaimmillaan. Voisiko sesongin mukainen ruoka näkyä jotenkin toiminnassa? Satokausiajattelu on lisääntynyt esim. kauppojen tarjonnassa. Lisää vinkkejä saa satokausikalenterista.
- Jääkö henkilökunnan jääkaappiin usein ruokia pilaantumaan? Jos jää, mitä asialle voisi tehdä?
- Hallitsetteko reseptiikan? Pitäisikö työyhteisön päästä maistelemaan uusia makuja ja oppimaan, miten maukasta kasvisruokaa tehdään?
Linkit, lähteet ja tapahtumat
- Martat järjestävät sieniretkiä ja neuvontaa: Sieniretket & Villiyrttiretket | Uusimaa
- WWF:n ruokaopas
- Tutustu ruokakasvatukseen: Etusivu – Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Hyödynnä sadonkorjuu: Kasvukausi ja sadonkorjuu – Leipätiedotus (Muista, että meillä on paikkoja kuten Kumpulan koulukasvitarha ja Syötävä Puisto).
- Elokuun lopussa vietetään aina myös Itämeripäivää.
- Liputa Suomen luonnolle – Suomen Luonnon Päivä. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi.