Saavutettavuusseloste


Tämä saavutettavuusseloste koskee Nuorten Helsinki -verkkosivustoa (https://nuorten.hel.fi/). Verkkosivustosta vastaa Helsingin kaupunki. Tässä selosteessa kerrotaan, kuinka saavutettava verkkosivusto on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuudesta.

Kuinka saavutettava tämä verkkosivusto on?


Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain mukaan julkisten verkkosivustojen on oltava saavutettavia, eli kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää niitä.
Tämä verkkosivusto täyttää osittain lain vaatimat saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1, A- ja AA-taso). Verkkosivustossa on merkittäviä saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Sisällöt, jotka eivät ole saavutettavia


Tämä verkkosivusto ei ole kaikilta osin saavutettava. Alla mainitut sisällöt tai toiminnot eivät täytä kaikkia lain asettamia saavutettavuusvaatimuksia. Korjaamme havaittuja saavutettavuuspuutteita jatkuvasti. Päivitämme tämän selosteen havaittujen puutteiden listausta, kun saamme puutteita korjattua.

Hyppylinkki
– Sivulla ei ole ”Siirry sisältöön” -hyppylinkkiä vaan käyttäjä joutuu navigoimaan ylävalikon läpi joka kerta kun siirtyy uudelle sivulle (WCAG 2.1: 2.4.1 Ohita lohkot).
Automaattisesti päivittyvä sisältö
– Etusivun kuvakaruselli on automaattisesti vierivä eikä sitä ole mahdollista tauottaa, pysäyttää tai piilottaa (WCAG 2.1: 2.2.2 Tauota, pysäytä, piilota).
Tilaviestit
– Sivustolla on sisältöä, jonka tilan muutos ei välity automaattisesti avustavan teknologian käyttäjille (WCAG 2.1: 4.1.3 Tilasta kertovat viestit).
Hakutoiminto
– Hakutoiminnon syötekentillä ei ole teknisesti sidottua nimilappua (WCAG 2.1: 4.1.2 Nimi, rooli, arvo).
Elementtien toiminta
– Joidenkin elementin välittämä visuaalinen tieto ei välity teknisesti lainkaan tai riittävän selkeästi avustavan teknologian käyttäjille (WCAG 2.1: 1.3.1 Informaatio ja suhteet).
Elementtien nimi ja rooli
– Joidenkin elementtien nimeä tai roolia ei ilmaista avustavan teknologian käyttäjille tai se ilmaistaan epäselvästi / virheellisesti (WCAG 2.1: 4.1.2 Nimi, rooli, arvo).
Kohdistuksen ilmaisin
– Kaikilla interaktiivisilla elementeillä ei ole riittävän selkeää kohdistuksen ilmaisinta (WCAG 2.1: 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti, 2.4.7 Näkyvä kohdistus).
Kohdistusjärjestys
– Elementtien kohdistusjärjestys on ajoittain epälooginen (WCAG 2.1: 2.4.3 Kohdistusjärjestys)
Linkkien kohde
– Joidenkin linkkien kohde ilmaistaan epäselvästi tai virheellisesti (WCAG 2.1: 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)).
Kontrasti
– Sivustolla on sisältöä, jonka kontrastisuhde taustaan on alle määritetyn raja-arvon (WCAG 2.1: 1.4.3 Kontrasti (minimi)).
Ei-tekstuaalinen sisältö
– Sivustolla on mediasisältöä (kuva, video), jolla ei ole kuvaavaa tekstivastinetta avustavan teknologian käyttäjille (WCAG 2.1: 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö, 1.2.3 Kuvailutulkkaus tai mediavastine (tallennettu), 1.4.5 Tekstiä esittävät kuvat).
Tekstin välistys
– Kaikki sisältö ei ole näkyvissä, kun teksti välistetään WCAG:n kriteerien mukaisesti (WCAG 2.1: 1.4.12 Tekstin välistys).
Sivuston kieli
– Sivustolla on sisältöä, joka ei vastaa valittua kieliversiota tai jonka kieliattribuuttia ei ole määritetty (WCAG 2.1: 3.1.2 Osien kieli).
Youtube-videoupotteet
– Kohdistuksen ilmaisin ei aina erotu riittävän hyvin (WCAG 2.1: 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti).
– Kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä näppäimistöllä (WCAG 2.1: 2.1.1 Näppäimistö).
– Kohdistusjärjestys on ajoittain epälooginen (WCAG 2.1: 2.4.3 Kohdistusjärjestys).
– Videoupotteen pikanäppäimiä ei voi muuttaa suoraan upotteesta (WCAG 2.1: 2.1.4 Yhden merkin pikanäppäimet).
– Kaikki toiminnallisuudet eivät ole käytettävissä kapealla näytöllä, kuten mobiililaitteilla (WCAG 2.1: 1.4.10 Responsiivisuus).
– Videon saavutettava nimi ei ole kuvaava (WCAG 2.1: 4.1.2 Nimi, rooli, arvo).

Saavutettavuuden arviointi

Saavutettavuuden arvioinnissa on noudatettu Helsingin kaupungin työohjetta ja menetelmiä, jotka pyrkivät varmistamaan palvelun saavutettavuuden kaikissa työvaiheissa.
Saavutettavuus on tarkistettu ulkopuolisen asiantuntijan suorittamana arviointina. Saavutettavuus on tarkistettu käyttäen ohjelmallista saavutettavuustarkistusta sekä verkkosivuston ja sisällön manuaalista tarkistusta.

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?
Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkosivuston saavutettavuutta. Ota meihin yhteyttä, jos löydät saavutettavuuspuutteita, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, tai tarvitsemasi aineisto ei ole saavutettavaa. Anna palautetta palautelomakkeella.

Saavutettavuuden valvonta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom Digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvontayksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@traficom.fi
puhelinnumero vaihde 029 534 5000

Saavutettavuusselosteen tiedot


Seloste on laadittu 20.12.2024 Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)