Ukrainalaisnuoret viettivät kesän töissä nutalla – ”Olen niin iloinen, että olen nyt täällä”

Nuorisopalvelut työllisti kesätöihin neljä ukrainalaisnuorta, jotka ovat muuttaneet Suomeen pakolaisina. Nuoret olivat mukana heinäkuun ajan vetämässä toimintaa ukrainalaislapsille ja -nuorille eri puolilla Helsinkiä.  

Nuoret Roma, Nika, Yeva ja Vlad olivat kukin löytäneet työpaikkailmoituksen joko ystävän vinkkaamana tai sosiaalisen median kautta. Tuumasta toimeen nuoret laittoivat hakemuksen Helsingin kaupungin nuorisopalveluihin, eikä aikaakaan kun kutsu haastatteluun saapui. Positiivinen kokemus haastattelusta sai nuoret innostumaan.

“Tunnelma haastattelussa oli todella ystävällinen ja mukava. Myöhemmin esihenkilöni Essi soitti minulle kertoi, että he ottaisivat minut mielellään kesätöihin. Olen niin iloinen että sain paikan ja olen nyt täällä,” Nika kertoo kokemuksistaan.

Kesätyöntekijöiden viikkoihin on mahtunut monipuolisesti erilaisia työtehtäviä.

“Maanantaina teemme suunnitelman koko viikolle, tiistaina pelaamme ulkona esimerkiksi jalkapalloa tai korista, keskiviikkona pelaamme lautapelejä”, Roma kertoo.

“Vietämme paljon aikaa lasten kanssa. Pelaamme erilaisia pelejä, laitamme ruokaa ja pidämme hauskaa”, Nika lisää.

Opettavaista, hauskaa ja haastavaa

Nuoret toteavat yksimielisesti, että parasta kesätyössä on ollut tavata uusia ystäviä ja viettää aikaa yhdessä. Kokemus on ollut myös opettavainen ja haastanut sopivasti.

“Työssämme on joskus ollut haastavaa löytää oikea tapa kommunikoida lasten kanssa, koska he ovat eri ikäisiä ja heillä on erilaiset kiinnostuksen kohteet. Päivä päivältä kaikki on kuitenkin sujunut paremmin. Lapset tulevat luoksemme joka päivä ja meillä on todella hauskaa yhdessä”, Yeva kertoo.

“Opimme myös koko ajan uutta lapsilta ja siksi tämä on myös todella hyvää kokemusta meille”, Vlad toteaa.

Museokierroksia ja piknik Suomenlinnassa

Kesätöiden ja opintojen lisäksi nuoret ovat ehtineet viettämään vapaa-aikaa yhdessä. Vaikka nuoret eivät asu Helsingissä, ovat he kuitenkin ehtineet nauttimaan myös Stadin kesästä.

“Olemme käyneet Amos Rex -museossa ja Suomenlinnassa piknikillä”, Nika kertoo.

Kesätyö Helsingin kaupungin nuorisopalveluissa loppuu pian, mutta yhteydenpito uusien ystävien kanssa jatkuu varmasti myös tulevaisuudessa.

Kesätyöntekijöiden esihenkilö ja nuoriso-ohjaaja Samu Söderholm kehuu nuoria vuolaasti: “En voi kehua kesätyöntekijöitämme tarpeeksi. Myös lapset ovat kiintyneet heihin. Jokainen päivä päättyy halaukseen.”

Avainsanat