Tulevana syksynä nuorille avautuu uusi kumppanuustila Itä-Pasilaan!

Nuorisopalveluiden Ympäristötoiminnnan nuorisotyöyksikkö ja pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys päättivät laittaa hynttyyt yhteen. Tuloksena ovat yli 500 neliön yhteiset tilat Junailijankujalla, jonne muuttaa myös retkeilyvälinelainaamo Wempaimisto. 

Kun Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö (Ymny) luopui syksyllä 2023 Laajasalon Nuorten ympäristötilasta, ei vielä tiedetty minne nuorten ympäristötoiminta tulee muuttamaan. Tilassa työskennelleet nuorisotyöntekijät jalkautuivat muihin yksiköihin eläintoimintaa lukuun ottamatta, joka jatkoi vielä kevätkauden Kaakkoiselle nuorisotyöyksikölle siirtyneessä Laajasalon nuorisotalon tiloissa.  

Uusia toimitiloja ja ekologiset ympäristöarvot jakavaa järjestökumppania alettiin välittömästi etsiä. Ensimmäiset neuvottelut pks4H-yhdistyksen kanssa käytiin jo samana syksynä ja keväällä 2024 startattiin yhteistyö. Nopeasti kävi ilmi, että vastaavanlaista yhteistyöprojektia ei kaupungin toimijan ja nuorisojärjestön välillä ollut koskaan tehty. Koska yhteistyöhön haluttiin lähteä nimenomaan tasaveroisina kumppaneina, otettiin palvelumuotoiluprosessiin mukaan Johanna Kiesiläinen-Riihelä, joka on muun muassa ratkaisukeskeinen coach ja työnohjaaja. Kevään aikana työyhteisöt istuivat yhdessä työstämään hanketta, samalla kun Itä-Pasilan tiloissa aloitettiin remontti. 

Yhteistyön tarkoitus on monipuolistaa ja tehostaa osapuolten yhteistä toimintaa niiden perustoimintojen osalta: 

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys tuottaa lapsille ja nuorille kerho- ja leiritoimintaa ja muuta vapaa-ajantoimintaa, työelämään tutustumista ja työelämäkoulutuksia, töitä, kesätyö- ja harjoittelupaikkoja, tukea 4H-yrittäjyyteen ja mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan. 

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö tukee nuorisotyöllistä ympäristö- ja luontokasvatusta, mahdollistaa nuorille ympäristö-, seikkailu- ja leiritoiminnan kokemuksia, lisää nuorten omaehtoista toimintaa ympäristön puolesta sekä nuorten ympäristötietoisuutta.  

Tilaa ja sen tarpeita on alusta asti suunniteltu yhdessä nuorten kanssa

Nuorten projekti jatkuu elokuussa sisustamisen, maalaamisen, eläintoiminnan sekä yrittäjyyden ja koulutuksien parissa. Aiemmin Östersundomin leirikeskuksessa sijainnut retkeilyvälinelainaamo Wempaimisto siirtyy myös uuteen tilaan jo elokuun aikana. Kesän lainauksia otetaan vastaan uudessa tilassa syyskuusta lähtien. 

Uusi tila sijaitsee osoitteessa Junailijankuja 1, hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä. Kävelymatkaa kauppakeskus Triplasta on noin 600 metriä. Uuden tilan vieressä sijaitsee Sähköttäjän koirapuisto ja tilan läheisyydessä sijaitsevaa siltaa pitkin pääsee kävelemään suoraan Vallilan Konepajan alueelle. Ymny ja pks4H pääsevät muuttamaan uuteen tilaan syys-lokakuun aikana.  

Tarkempia tietoja avajaisista lähempänä! 

Tutustu Pääkaupunkiseudun 4H -yhdistykseen täältä: Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys / Helsingin 4H-yhdistys (pks4h.fi) 

   Ympäristötoiminnan muuttosivut: Nuorten ympäristötila – Nuorten Helsinki 

Avainsanat