Nuorten kysymyksiä Stadin etsiville

Me jeesataan 16–28-vuotiaita helsinkiläisiä nuoria, jotta he voisivat päästä osalliseksi kaikesta siitä hyödyllisestä ja hyvästä mitä Helsingissä just heille olisi tarjolla.

Meidän tehtävä on auttaa jokaista meidän kanssa tekemisissä olevaa nuorta hänen tilanteeseensa ja tahtoonsa sopivien palvelujen, tekemisen tai tiedon luokse. Ja jos nuorelle se sopii, me myös kuljetaan mukana ja tukena esimerkiksi hoitamassa asioita virastoissa tai tutustumassa oppilaitoksiin, harrastuksiin ja vähän kaikkeen mahdolliseen, mikä sillä hetkellä tuntuu tärkeeltä.

Käytännössä me liikutaan ympäri Stadia ja sovitaan tapaamiset sinne, missä nuoren on hyvä olla ja jutella meidän kanssa. Joskus se on joku kahvila, joskus ehkä nuorisotalo, puisto, oma koti, tai sitten meidän toimistohuoneet (jotka on Stadin ammattiopistolla Vallilassa, osoitteessa Hattulantie 2). Ja tietty WhatsAppissa viestitellään aika paljon kaikenlaisista jutuista.Meihin yhteyksissä oleminen on:

 1. Ilmaista
 2. Vapaaehtoista
 3. Luottamuksellista

Se mitä tehdään perustuu aina nuoren omiin toiveisiin.

Meidän kanssa voi miettiä yhdessä vaikka semmoista, että:

 • Mikä olis kiinnostavaa puuhaa ja miten siihen pääsis mukaan?
 • Missä olis hyvä opiskella ja miten sinne pääsis opiskelijaksi?
 • Mistä ja miten vois hakea töitä?
 • Miten raha-asiat järjestyis paremmin?
 • Kuinka sitä toimeentulo-/työmarkkina-/whatevertukea oikeen haetaan ja miten ne liitteet sitten?
 • Miten tutustuis uusiin ihmisiin?
 • Kuinka sais uuden kämpän Helsingistä? (vastaus= Ihan v***n vaikeeta se todennäkösesti on!)
 • Mistä löytyy apua kun masentaa, tai muuten mielen tai kropan terveys kaipaa huomiota? (vastaus= Apua on oikeesti saatavilla, ja paikkoja on aikas montakin.)

Voidaan pölistä elämän suurista ja pienistä suunnitelmista, tehdä yhdessä erilaisia hakemuksia tai valmistautua kaikessa rauhassa tosipaikkaan (niinku työhaastattelut, kouluun pyrkimiset, sossutapaamiset yms…). Me tiedetään aika paljon siitä, mitä mahdollisuuksia täällä kaupungissa ja Suomessa on, mihin eri tilanteissa olevat nuoret ovat oikeutettuja, ja mistä kaikkialta voi löytää apua kiperiin haasteisiin, joita elämässä saattaa ihan jokaiselle tulla vastaan. Sitä mitä ei etsivä vielä tiedä, tietää se myös sen ihan pian, koska se ottaa selvää ja kysyy sunkin puolesta kaikki tyhmät kysymykset.Millaisia nuoria teidän luona käy?

Me tavataan vaikka minkälaisia tyyppejä. Ei meillä ole tarkkoja ehtoja sille, millainen ihmisen pitää olla että kelpaa – parasta Stadin etsivälle on se, jos jossakin voi olla jeesaamassa nuorta (eli 16–29 -vuotiasta).

Joku tarttee pientä tsemppiä kerran pari, että saadaan yksi jumissa ollut juttu hoidettua, ja jonkun kanssa tapaillaan pidempään ja tehdään kaikenlaista, jotta elämäntilanne menee parempaan suuntaan.

Yhdellä voi olla koulut jääneet kesken ja suunnitelmat vähän hakusessa sen suhteen, että mitä tekisi.

Toinen saattaa olla tiukassa tilanteessa, kun kämppä on lähdössä alta ja rahat on ihan loppu.

Kolmas tietää tarkkaan mitä tahtoo, mutta ei vielä tiedä miten sen saa.

Neljännellä mieli on ottanut osumaa ja nyt pitäis nousta ylös jatkamaan matkaa.

Ja viidennestä en tiedä vielä muuta kuin sen, että ehkä se miettii parhaillaan ottaisko yhteyttä etsivään nuorisotyöhön puhelimella / WhatsAppilla vai sähköpostilla vaiko etusivun yhteydenottolomakkeella.Ootteks te vähän niikuin sossuja?

Kyllä ja ei: kyllä samoin kuin ne niin mekin pyritään auttamaan vaikeuksissa ja tähdätään siihen, että ihmisten elämäntilanteet kääntyy parempaan päin. Ja ei, ei me olla niinku sossuja, koska me ei tehdä mitään virallisia päätöksiä tai olla sillä tavalla vastuussa laillisten prosessien hoitamisesta

Kuitenkin teemme tarvittaessa mielellämme yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden kanssa. Siitä voi olla monessa tilanteessa iso apu.Voitteko te auttaa mua vaikka mulla on niin paljon ongelmia?

Ehdottomasti – istutaan rauhassa alas, jutellaan asioita selvemmäksi ja katsellaan niitä juttu kerrallaan kuntoon. Autamme sinua näkemään mahdollisuuksia ja tekemään suunnitelmia tulevaisuudelle, ja kulkemaan niitä kohti. Me voidaan tapailla sen verran kuin se on tarpeen ja tuntuu hyvältä.Ketä te ootte?

Lisätietoa Stadin etsivien jengistä, ja kaikkien Helsingin etsivän nuorisotyön porukoiden yhteystiedot.