Rakaskin ihminen voi satuttaa – apua lähisuhdeväkivaltaan on tarjolla!
Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa, ei myöskään omien läheisten tai perheenjäsenten tekemänä. Apua on saatavilla sekä väkivallan uhreille että sitä käyttäneille.
Helsingin kaupungin tämänvuotisen lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanjan kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret ja kampanjan teemana on lapsen oikeus koskemattomuuteen.
Viisi sormea – mitä on lähisuhdeväkivalta?
Lähisuhdeväkivallan tunnistamiseksi voi tehdä testin:
Laske sormi, jos…
– et voi olla oma itsesi kotona
– jos joku saa sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi
– sinua pelottaa kotona, koulussa tai kavereiden kanssa
– sinusta ei pidetä huolta
– kehosi koskemattomuutta on loukattu.
Ohjeita avun saamiseksi lähisuhdeväkivaltaan: hel.fi/viisisormea
Vähentääkseen lähisuhdeväkivaltaa Helsinki aloittaa kampanjan, jonka tarkoituksena on auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan lähisuhdeväkivallan eri muodot, lisätä ymmärrystä jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään sekä kertoa mahdollisuuksista saada apua. Kampanjassa kerrotaan lapsille ja nuorille heidän perusoikeuksistaan yllä mainituilla viidellä avainviestillä, jotka pohjautuvat YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Kerronta lainaa sosiaalisesta mediasta tuttua put a finger down -muotoa. Lasta ja nuorta rohkaistaan kertomaan aikuiselle, jos hän itse tai joku hänen läheisensä on kokenut väkivaltaa.
Kampanja toteutetaan sekä sosiaalisessa mediassa, ulkomainontana että Helsingin kaupungin lapsiin ja nuoriin kohdistuviin palveluihin jalkautettuna toimintana. Kampanjaan osallistuvat ammattikoripalloilija Shawn Hopkins (@Holyhopkins), yksi Suomen seuratuimmista TikTok-vaikuttajista Pinkku Pinsku (@Pinkkupinsku) sekä Salatut elämät -tv-sarjasta tuttu näyttelijä Vivi Wahlström (@viviwahlstrom).
Lähisuhdeväkivallasta on myös tuotettu koulutusmateriaalia, jolla lisätään Helsingin varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilöstön tietoisuutta lähisuhdeväkivallan muodoista sekä keinoista siihen puuttumiseen. Lähisuhdeväkivalta-teemaa käsitellään syksyn aikana lasten ja nuorten kanssa sekä perusopetuksessa että toisella asteella kampanjan materiaalien avulla.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanjan tuottaa Helsingin kaupunki tiiviissä yhteistyössä alan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Tämänvuotiseen lapsille ja nuorille suunnattuun kampanjaan osallistuvat erityisesti MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat, Nollalinja (THL), Nettiturvakoti (Ensi- ja turvakotien liitto) sekä Punaisen Ristin Nuorten turvatalo.
Vuonna 2021 toteutetun THL:n kouluterveyskyselyn mukaan suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. Kokemus kasvuympäristön turvallisuudesta on kuitenkin heikentynyt ja mielen hyvinvoinnin haasteet ovat yleistyneet. Fyysinen väkivalta vanhempien tai muiden huolta pitävien taholta nuoremmissa ikäryhmissä on Helsingissä yleisempää kuin koko maassa keskimäärin. Henkinen väkivalta vanhempien tai muiden huoltavien taholta on yleisempää Helsingissä kaikilla luokka-asteilla kuin koko maassa keskimäärin.
Rakaskin ihminen voi satuttaa -kampanja alkaa 12.9.2022.
Mitä lähisuhdeväkivalta on?
Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Väkivalta voi kohdistua nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen, kaveriin tai muuhun läheiseen. Väkivalta voi olla fyysisen lisäksi myös henkistä tai taloudellista.