Milloin ja miten hammaslääkäriin?

Kun tarvitset hammashoitoa, se on alle 18-vuotiaille maksutonta. Voit edistää hampaiden terveyttä myös hyvillä tottumuksilla.

Ajanvarausnumerot ja muut yhteystiedot hammashoitoon löydät hammashoidon sivulta.

Alle 18-vuotiaille hammashoito on Helsingissä ilmaista. Alaikäisenä saat hammashoitolasta kutsun tutkimuksiin säännöllisesti. Viimeinen kutsu lähetetään 17-vuotiaille. Hammastarkastuksessa käyminen kannattaa 17-vuotiaana, sillä silloin saat hoidon vielä maksutta.

Yli 18-vuotiaat ovat itse vastuussa aikojen varaamisesta ja hammashoidon maksuista. Jos opiskelet lukiossa tai ammattioppilaitoksessa Helsingissä, voit tulla Helsingin hammashoidon asiakkaaksi. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita palvelee hammasasioissa YTHS.

Miten usein hammaslääkäriin?

Hammaslääkäri kertoo, kuinka usein sinun tulee käydä tutkimuksessa. Jos sinulla ei ole mitään ongelmia hampaiden kanssa, hammaslääkärikäyntien väli voi olla useita vuosia. Jos et tiedä, miten usein sinun tulisi käydä hammastarkastuksessa, voit ottaa yhteyttä Maisan kautta (maisa.fi) tai kysyä asiaa hammashoidon chatista tai ajanvarauksesta.

Löydät chatin ja yhteystiedot hammashoidon sivuilta.

Tiedot aiemmista käynneistäsi löydät Omakannasta (omakanta.fi)

Kiireelliset vaivat

Kiireellistä hoitoa vaativat muun muassa sellaiset vaivat, joissa suu ei mene kiinni tai särky on niin kovaa, että särkylääke ei auta. Kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä hammaspäivystykseen.

Vähemmän kiireellisiä, mutta silti hoitoa vaativia vaivoja ovat esimerkiksi lohjennut hammas sekä purentavaivat.

Lue lisää suun sairauksista, niiden ehkäisystä ja hoidosta I love suu –verkkosivulta

Viisaudenhampaat

Viisaudenhampaat alkavat yleensä puhjeta 19–20 vuoden iässä. Viisaudenhampaita ei välttämättä tarvitse poistaa, jos ne eivät vaivaa.

Lisätietoa viisaudenhampaista Terveyskirjastossa

Hammashoitopelko

Hammashoito- tai hammaslääkäripelko on melko yleistä. Jos hammashoito pelottaa sinua, ota asia puheeksi jo aikaa varatessa. Voit jutella pelostasi myös vastaanotolla yhdessä hammashoidon ammattilaisen kanssa ja miettiä keinoja pelon helpottamiseen.

Hammashoitopelkoa voi helpottaa esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia hoidon aikana, ottamalla läheisen tai kaverin mukaan tai sopimalla hoidon etenemisestä ammattilaisen kanssa.

Pelosta huolimatta on tärkeää käydä hammashoidossa säännöllisesti. Jos hammashoidossa ei käy, pelko voi pahentua, mistä puolestaan voi seurata suun terveyden huononeminen ja hammashoidon vaikeutuminen. Pelko vähenee kyllä kokemuksen myötä!

Huolehdi suun terveydestä

Suun ja hampaiden terveys heijastuu koko kehoosi ja kokonaisterveyteesi. Lue asiasta lisää I love suu -sivustolta.

Voit vaikuttaa itse suusi ja hampaittesi hyvinvointiin. Ota hyvät tottumukset tavaksi. Lisätietolinkit vievät I love suu -sivustolle.

Muistisääntö hampaiden harjaamiseen: 2 minuuttia vähintään 2 kertaa päivässä.

Huolehdi myös hammasvälien puhdistamisesta.

Kiinnitä huomiota ruokatottumuksiin: hampaat kiittävät, jos nautit kohtuudella sokeria ja happamia tuotteita.

Käytä ksylitolipurkkaa tai -pastilleja joka päivä.

Avainsanat