Ennen asunnon hakua

Asunnon etsiminen Helsingissä on hyvinkin erilaista muihin kaupunkeihin verrattuna, johtuen siitä, että Helsinkiin muuttaa jatkuvasti lisää ihmisiä opintojen ja töiden perässä. Suuret asunnonhakijamäärät vaikuttavat siihen, että vuokrataso on yleisesti korkea Helsingissä ja jonot asunnon saamiseksi ovat hyvin pitkät. Tästä johtuen onkin syytä pitää mieli hyvin avoimena, kun etsii asuntoa Helsingistä.

Minkälainen asunto/asumismuoto sopii minulle?

Kun alat etsiä asuntoa, on aluksi hyvä pohtia, mitkä ovat tarpeesi asumiseen liittyen. Oletko esimerkiksi muuttamassa työn tai opintojen perässä vai haluatko muuttaa omillesi ja itsenäistyä? Elämäntilanne voi vaikuttaa hyvinkin paljon siihen, millainen asumismuoto on sinulle sopivin. Yksin omaan asuntoon muuttaminen on tärkeää monelle itsenäisyyttä kaipaavalle, mutta muutkin vaihtoehdot on hyvä pitää mielessä. Kimppa-asuminen voi olla erittäin hyvä vaihtoehto ja sen voi järjestää monella tavalla. Kimppa-asuntoa voi esimerkiksi etsiä yhdessä kaverin kanssa tai itselleen voi vuokrata huoneen valmiista kimppa-asunnosta. Kimppa-asunnossa sinulla on useimmiten käytössäsi yksi oma huone ja asunnon yleiset tilat kuten keittiö, olohuone ja kylpyhuone, ovat kaikkien asukkaiden yhteiskäytössä.Mikä on minulle sopiva vuokran suuruus? Entä minkä kokoinen asunnon tulisi olla?

Helsingistä asuntoa etsiessä on huomioitava, että vuokrat ovat yleisesti ottaen korkeita verrattuna moneen muuhun kaupunkiin. Lisäksi vuokrat ovat sitä kalliimpia mitä keskeisemmältä sijainnilta asunnon haluaa. Omat tulot vaikuttavat myös siihen, millaisen asunnon voi vuokrata. Jos haluat saada yleistä osviittaa siihen, mikä on Helsingissä ja muissa kunnissa yleisesti kohtuullisena pidetty vuokrataso, voit tarkistaa Kelan listauksen kohtuuvuokrista. Esimerkiksi Helsingissä Kelan *määrittelemä kohtuullinen vuokra yhdelle hengelle vuonna 2020 on 694€ kuussa. Asunnon koon suhteen ei ole olemassa tarkoin määriteltyä pinta-alaa, mutta yleisesti kohtuullisena pidetään, että asunnossa on yksi asuinhuone asukasta kohden. Helsingin korkeasta vuokratasosta johtuen, kannattaa asuntoa etsiessä pitää mielessä myös Helsingin naapurikunnat, joihin useimpiin on erittäin hyvät julkisen liikenteen kulkuyhteydet. Myös muissa asunnon hakuun liittyvissä asioissa kannattaa pitää mieli avoimena ja olla tarvittaessa valmis joustamaan.

*Huom! Vaikka listaus koskee pääasiassa toimeentulotuessa hyväksyttäviä asumismenoja, voidaan sitä pitää yleisesti pätevänä ohjeistuksena kohtuullisiin vuokramenoihin.Mitä muita kuluja asumiseen kuuluu?

Vuokra on vain yksi osa asumiskustannuksia. Tämän lisäksi asumisen kustannuksiin kuuluu mm. kotivakuutus, sähkö, vesi ja nettiyhteys.

Vesimaksu sisältyy useissa vuokrasopimuksissa asunnon vuokraan, mutta joissakin taloyhtiöissä peritään vedestä erillinen maksu. On myös mahdollista, että vedenkäytöstä veloitetaan ennalta sovitusti kiinteä summa, joka tarvittaessa tasataan todellisen kulutuksen mukaiseksi vuoden lopussa.

Sähkösopimuksen, kotivakuutuksen ja nettiyhteyden osalta on hintoja kannattavaa vertailla ja valita sen jälkeen itselle sopivin vaihtoehto. Mitä tarkoitetaan vuokravakuudella ja miten se määräytyy? 

Vuokravakuus on pantti, joka maksetaan vuokranantajalle ennen avainten luovuttamista uuteen asuntoon. Vuokavakuus maksetaan joko vuokranantajan ilmoittamalle tilille tai sitä varten tehdään erikseen oma tili. Vakuuden maksamatta jättäminen voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen. Tavallisesti vuokravakuus on 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuus maksetaan sen varalta, että vuokralainen aiheuttaa asuntoon vaurioita tai ei huolehdi vuokran maksusta Tällöin vuokranantaja voi käyttää vuokravakuuden maksamattomien vuokrien tai vahinkojen kattamiseen.

Vuokralainen ei ole vastuussa asunnon tavallisesta kulumisesta, jolla tarkoitetaan esim. seiniin tehtyjä reikiä huonekalujen tai taulujen kiinnittämiseksi. Vuokranantaja ei voi vähentää tavallisen kulumisen aiheuttamia menoja vuokravakuudesta.

Jos vuokralainen on vuokra-asumisen aikana maksanut vuokran ja huolehtinut asunnon kunnosta, maksaa vuokranantaja vuokravakuuden takaisin vuokralaiselle vuokrasopimuksen päätyttyä. Vuokrasopimuksessa on hyvä olla kirjattuna, milloin vuokranantajan tulee maksaa vakuus takaisin. Tavallisesti vakuus maksetaan takaisin 7-14 vuorokauden kuluessa, sillä vuokranantaja tarkastaa asunnon kunnon vuokralaisen muutettua pois.