
Syyskuu: 0 kg jätettä! Aineet kiertoon!
Jäte-sanan käytön voisi hyvin vaikka lopettaa. Melkein kaikki aineet, jotka otamme käyttöömme luonnosta, on mahdollista käyttää uudelleen. Esimerkiksi metalleja voi kierrättää uudelleen ja uudelleen miltei loputtomiin. Lajittelu ja kierrätys ovat siis fiksuja tekoja, mutta vielä fiksumpaa on pohtia sitä, kuinka paljon materiaaleja oikeastaan tarvitsemme käyttöömme.
0 kg jätettä
Mitä on jäte? Onko omenankara jäte vai hyvää kompostimullan ainesta? Entä tyhjät maitopurkit – jätettä vai materiaalia kirjan kansiksi? Voisiko sanan ”jäte” poistaa sanastostamme? Mehän otamme luonnosta erilaisia aineita käyttöömme, muokkaamme niitä tuotteiksi, joita käytämme. Jos olemme fiksuja, niin
korjaamme ja huollamme niitä mahdollisimman pitkään ja lopulta saatamme ne uudelleenkäyttöön materiaalina. Unelmatilanne olisikin se, että kaikki luonnosta ottamamme aine kiertäisi meidän omissa prosesseissamme. Tämä olisi osa kiertotaloutta:
Kiertotalous on talouden uusi malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.
Sitra
Suomi tähtää kiertotalouden kärkimaaksi. Me voimme olla mukana omalta pieneltä osaltamme huolehtimalla nuorisotalon toimivasta aineiden kierrätyksestä eli lajittelusta. Pahvi, paperi ja lasi voidaan käyttää uudelleen monia kertoja; metalleja voidaan kierrättää lähes loputtomasti. Biojätteen erilliskeräys on erityisen tärkeää, koska niin sen sisältämät ravinteet pidetään kierrossa ja tuotetaan arvokasta humusta.
Yhdessä pohdittavaa
- Milloin olette viimeksi miettineet nuorisotalon hankintoja vastuullisuuden näkökulmasta? Oletteko tutustuneet jo kestävien hankintojen vinkkilistan intrassa?
- Onko teillä hankintoja, joista voisitte luopua kokonaan tai vaihtaa parempaan?
- Onko kierrätys kunnossa? Pystyttekö vaikuttamaan tilavuokralaisina itse siihen, että jätekatoksesta löytyy samat astiat kuin kotitalouksissa: sekajäte, muovi, biojäte, metalli, lasi, paperi ja pahvi?
- Milloin olette viimeksi perehdyttäneet siivoojan ja tiedättekö, mitä palveluita siivoussopimuksenne sisältää?
- Yksikön esihenkilö tai isännöitsijä tekevät jätesopimukset. Nämä kannattaa tarkistaa ja uusia aika ajoin. Sama koskee yksikön alkukartoitus, kemikaali- ja jätehuoltosuunnitelmia (liittyen Ekokompassityöhön).
- Mitä jos vierailisitte jätevoimalassa nuorten kanssa? Vierailut Jätevoimalalle – Vantaan Energia
Linkit, lähteet ja tapahtumat
- Lajitteluohjeita ja jäteasiaa
- Kuvallisia lajitteluohjeita saa ekotukitoiminnasta
- Roskat ja jätteet | Helsingin kaupunki
- Tekstiilituotannon ja -jätteen vaikutus ympäristöön
- Jätehuollon fiksuimmat käytännöt ja parhaat vinkit tapahtumajärjestäjille