Proke-kokeilu mahdollistaa nuorten omat projektit

Proke on Helsingin nuorisopalveluiden kumppanuusyksikön pilotti helsinkiläisten nuorten omien projektien tukemiseen. Alkuvuodesta 2021 järjestetyn haun perusteella mukaan pääsi viisi ideaa tai ehdotusta ja projektien täytyi tavalla tai toisella tuoda iloa myös muille kuin projektin tekijöille.

15–25-vuotiaat nuoret ja nuorten ryhmät saivat rahoitusta itse toteutettaville projekteilleen. Nuoret suunnittelivat ja päättivät kuinka 3000 € yhteisbudjetti jaetaan projektien kesken. Kaikki viisi projektia toteutetaan vuoden 2021 aikana. Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan artisti Tursaan videoprojektiin, joka julkaistaan 4.6.

Tursas – musaa oman jutun löytämisestä

Olen Tursas, oikealta nimeltäni Tuomas ja olen nuori artisti Helsingistä. Teen kaikenlaista musaa, mutta lähinnä räppiä tällä hetkellä.

Mä oon ihan skidistä asti soittanut pianoa ja trumpettia sekä laulanut, mutta vasta pari vuotta sitten aloin tuottamaan ja äänittämään mun läppärillä räppiä. Oon aina tykännyt kirjottamisesta ja runoilusta, joten räppi on tosi luonnollista mulle. Musan tekeminen alko, kun me kavereiden kanssa freestylettiin ylä-asteella. Sit pikkuhiljaa aloin tekemään niille kavereille jotain inside-vitseistä koostuvia biisejä ja albumeja, kunnes olin valmis julkaisemaan oikeasti musiikkia.

Oon sika iso Rap ja Hip Hop -fani, joten tuntu vaan tosi luonnolliselta alkaa tekemään sitä ihan kunnolla itekkin.

Tää kappale on osa mun Missio-albumikokonaisuutta ja tulee levylle “Missio, Pt. 2” myöhemmin tänä vuonna. Se kertoo oman jutun löytämisestä, joka mulla on tää musa. Elän tällä hetkellä aika välivaiheessa lukion jälkeen, enkä ihan tiiä mitä tehä. Joten duunaan vaa sanoja.

Musa on mulle tapa päiväkirjamaisesti ilmasta itteeni ja mun ajatuksia.

Tuoda niitä ulos ihmisille ja toivottavasti antaa jotain. Tässä vaiheessa musanteko on mulle lähes yhtä tärkeetä kun hengittäminen. Mun isoin inspiraatio musiikin suhteen on Kanye Westin teokset ja toivon, että joku päivä saan inspiroida ihmisiä samalla tavalla, miten Kanyen musa on inspiroinut mua.

Proke oli sika hauska kokemus. Oli tosi positiivinen yllätys, että pääsin mukaan. Kiitos Helsinki.

Prokessa oli paljon kaikenlaisia eri projekteja ja jengillä oli selvästi intohimoa niihin. Siistii nähä mitä kaikkea tulee ulos! Rahanjakoon liitty vastuuta ja oli mielenkiintosta miettiä, miten se jaetaan. Ryhmillä oli selkeesti eri tapoja jakaa rahaa Prokessa.

Kiitos ensinnäkin Helsingille tästä mahollisuudesta ja myös kaikille ketkä on kuunnellu mun musaa!

Nyt ei monilla oo mikään paras fiilis viime vuoden jälkeen, mut kaikki järjestyy varmasti. Toivottavasti kohta päästään keikoille ja tilanne vähän hellittäis.

Kiitos myös Shoutout Kaide Films, ketkä teki tän musavideon. Irkke ja Gleny, ketkä tuottivat kappaletta. Frendit ja läheiset ketkä ovat mun matkalla mukana. Kesällä varmasti tulee paljon uusia mahdollisuuksia ja toivottavasti myös keikkoja. Ittelleni toivon kiireistä ja vähän stressaavaa kesää, mut toivon kans rauhaa ja lepoa niille, ketkä sitä haluaa.”

Avainsanat