
Marraskuu: Merkillisiä hankintoja
Lokakuussa ekokalenterin teemana on ”Älä osta mitään” ja kurkistetaan nuorisotalon keittiöön ja käytetään kuivatavarat pois ennen kuin ne menevät pilalle. Tavoitteena on myös tutustua ympäristömerkittyihin tuotteisiin.
Ympäristömerkit helpottavat jonkin verran vastuullista kuluttajaa järkevien hankintojen tekemisessä. Tosin kaikkein fiksuinta olisi olla ostamatta lainkaan, mutta se ei taida olla tänä päivänä mahdollista. Paitsi Älä osta mitään-päivänä, jota vietetään marraskuun lopulla. Black Friday tarjoukset houkuttavat itse kutakin, mutta usein kuluttaja joutuu huijatuksi valealennuksien kanssa.
Älä lankea viherpesuun
Ympäristöystävällisen vaihtoehdon etsiminen isostakaan valikoimasta ei ole aina ihan helppoa. Tuotteen alkuperä ja valmistuksen ympäristövaikutukset muodostavat monimutkaisen, näkymättömän verkoston tuotteen ympärille. Tavallisen kuluttajan elämää helpottamaan on kehitetty ympäristömerkkejä, jotka
auttavat vastuullisempien hankintojen tekemisessä.
Hankinnan asiantuntijat kilpailuttavat kaupungin hankintoja. Näissä huomioidaan usein valmiiksi jo ympäristökriteerit, muiden kriteerien lisäksi. Kaikista paras ratkaisu onkin siis hankkia tavara logistiikkakeskuksesta, mikäli se on mahdollista. Tiesitkö, että lähes kaikilla Helsinki-tuotteilla on sekä Reilun kaupan että luomu- tai uusiokierrätyssertifikaatit ja vaatteiden kierrätystä kiertotalouden keinoin kehitetään?
Helsingin kaupunki pyrkii samalla toimimaan strategiansa mukaisesti ja mm. vähentämään kertakäyttöisiä muovituotteita, joten esimerkiksi ilmapalloja ei ole valikoimissa. Vesipullot on tehty ruostumattomasta teräksestä kestämään aikaa. Hiirimatot on kierrätetty autonrenkaista ja mustekynät merestä kerätystä muovista.
Yhdessä pohdittavaa
Löytyykö nuorisotaloltanne tuotteita, joilla on ympäristömerkki? Käykää yhdessä läpi alla olevat yleisimmät, sertifioidut ympäristömerkit, ja keskustelkaa voisiko niillä merkittyjen tuotteiden osuutta lisätä toimipaikassanne.
- Pohjoismainen ympäristömerkki eli ”Joutsenmerkki” on pohjoismaiden oma ympäristömerkki. Logistiikkakeskuksesta löytyy joutsenmerkittynä vihkoja, kopiopaperia, piirustuspaperia, vesivärilehtiöitä, käsipyyhkeitä, leivinpaperia, kahvisuodatinpusseja, talouspaperia, wc-paperia, pesuaineita, siivousvälineitä.
- Sininen joutsen ’Hyvää Suomesta’ kertoo kotimaisuudesta, eikä ole varsinaisesti ympäristömerkki. Kotimaisuus on kuitenkin monessa tapauksessa hyvä kriteeri hankintapäätöstä tehtäessä
- ”Eurokukka” on Euroopan Unionin ympäristömerkki. Se kattaa laajan kirjon erilaisia tuotteita ja palveluita paperituotteista aina voiteluaineisiin saakka.
- Aurinkomerkki on Suomen oma kansallinen luomumerkki. Sitä käytetään suomalaisissa ja jonkin verran ulkomaisissa tuotteissa, jotka ovat suomalaisten luomuvalvontaviranomaisten valvonnassa.
- Leppäkerttumerkki on suomalaisen Luomuliiton myöntämä ja valvoma merkki ja sen saavat vain kotimaiset tuotteet.
- EU:n luomumerkki, Eurolehti, on pakollinen kaikissa niissä luomuelintarviketuotteissa, jotka on tuotettu EU:n alueella ja ovat valmiiksi pakattuja. Lisäksi merkki velvoittaa, että sen yhteydessä tulee olla mainittuna tuotteen valmistuspaikka. Tuotteen sisältämistä maataloudesta peräisin olevista raaka-aineista 95 % täytyy olla luonnonmukaisesti tuotettuja.
- Energiamerkki on EU-maiden yhteinen merkintä elektroniikkalaitteille kuvastamaan niiden käytön aikaista energiankulutusta ja energiatehokkuuden astetta. Eri valmistajien tulee mitata tuotteidensa energiankulutus standardin mukaisesti. Energiatehokkuutta ilmaistaan energiamerkissä asteikolla A-G, A:n ollessa tehokkain.
- Reilun kaupan merkki. Reilun kaupan tavoitteena on parantaa kehitysmaiden viljelijöiden asemaa tarjoten turvatun ja oikeudenmukaisen toimeentulon. Reilu kauppa kieltää lapsityövoiman käytön. Tuotannossa on ympäristömääräyksiä, mutta tuotteet eivät ole luomua, ellei sitä ole erikseen mainittu.
- MSC – merkki on kala- ja äyriäistuotteiden ympäristömerkki. MSCmerkityt tuotteet on kalastettu kestävistä kalakannoista ympäristövaikutukset minimoiden.
- FSC-sertifikaattia käytetään mm. puutavarassa ja puutarhahuonekaluissa ja se kertoo että puu on tuotettu kestävällä tavalla.
Linkit, lähteet ja tapahtumat
- Reilun kaupan kriteerit – Reilu kauppa ry
- Älä osta mitään – Luontoliitto
- Vastuullinen kuluttaminen: Ympäristö- ja energiamerkit | Kuluttajaliitto
- Loppu viherpesulle: miten EU sääntelee ympäristöväitteitä | Aiheet | Euroopan parlamentti
- Mistä tunnistat viherpesun – ehdota Vuoden Huiputusta – Greenpeace Suomi
- Mitä viherpesu on? Eetin oppaan avulla tunnistat epäilyttävät väitteet!
- WWF Green Office – ympäristöjärjestelmä työpaikalle
- Etusivu » Ekokompassi
- Mainokset määrittävät sen, mitä kulutamme, kuinka elämme ja millaisen identiteetin rakennamme itsellemme. Vastamainokset puolestaan kannustavat näkijäänsä huomaamaan myös muita toimintavaihtoehtoja. Ne ovat kokeellista kuvajournalismia, aktivismia ja taidetta, sekä työkaluja mediakasvatukseen.