Armi-minisarja syntyi Sponssin avulla

Elsa Brotherus ja Anna Kauppinen ovat helsinkiläisiä lukiolaisia, joille lyhytelokuvat ovat intohimo. Nuoret tutustuivat toisiinsa Ulla Heikkilän Eden-nuortenelokuvan (2020) kuvauksissa: ”Sitten me vaan yhdessä mietittiin, että me haluttaisiin tehdä ei vaan lyhytelokuva vaan minisarja!”

Armi koostuu neljästä viiden minuutin jaksosta, jotka julkaistaan lähiaikoina YouTubessa. Tuotantotukea projektiinsa nuoret saivat Helsingin nuorisopalveluiden Sponssi-toimintarahastosta.

Sponssi on Helsingin kaupungin tarjoama projektiavustus nuorten omille toimintaryhmille. Erilaista tukea toimintoihinsa on saanut jopa 50 ryhmää vuodessa. Anna ja Elsa halusivat tehdä kiinnostavaa kulttuurisisältöä nuorilta nuorille, mutta vaikka Armi onkin nuortensarja ovat sen kohderyhmää myös aikuiset.

Nuorten pitäisi mielestäni tehdä ehdottomasti enemmän omiin kokemuksiin pohjautuvia projekteja, jotta vanhemmat ja aikuiset ymmärtäisivät meitä nuoria paremmin

Elsa Brotherus

Elsa on aiemminkin tehnyt lyhytelokuvia Sponssituella, ja siksi tuen hakuprosessi oli tuttu. Elsa oli Armin ohjaaja-käsikirjoittaja ja Anna apulaisohjaaja. Sponssitukea minisarjaan myönnettiin 200 euron alkupääoman lisäksi 1010 euroa.

Kuka on Armi?

Armi on teini-ikäinen tyttö, joka käy läpi nuorille ajankohtaisia teemoja kuten seksuaalisuutta, ihastumisia, perhesuhteita ja uskonnollisia vakaumuksia.

Elsa ja Anna kehittivät sarjan idean yhdessä ja ohjaaja Ulla Heikkilä mentoroi ja avusti käsikirjoituksen viimeistelyssä. Käsikirjoitus valmistui loppusyksystä 2019. Sen jälkeen koottiin työryhmä, suunniteltiin kuvausaikataulut sekä etsittiin kuvauspaikat. Projekti tarjosi 40 elokuva-alasta kiinnostuneelle nuorelle luovaa ja yhteisöllistä tekemistä muun muassa puvustajina, maskeeraajina, säveltäjinä, lavastajina, äänittäjinä, kuvaajina ja näyttelijöinä. Kuvaukset tehtiin talvella 2019 Helsingissä muun muassa Töölön kirkossa, Kallion lukion juhlasalissa, puistoissa ja työryhmäläisten kodeissa.

Miksi hakisin Sponssia omalle projektilleni?

Annan kokemukset Sponssista ovat myönteisiä: ”Mun mielestä ehdottomasti kannattaa hakea Sponssia, jos vaan kiinnostaa, sillä kaikista eniten oppii, kun vaan tekee ite ja uskaltaa tehdä ite. Ja se että saa vähän rahoitusta auttaa vaan tekemään siitä proggiksesta vielä paremman!”

Sponssiraha mahdollistaa nuorten omaa toimintaa ja pyrkii lisäämään sen vaikutuksia muihin nuoriin ja yhteiskuntaan. Jos kyseessä on nuorten toimintaryhmä (ei yhdistyksen nuorisotoiminta tai nuorisotalon budjetista rahoitettava toiminta) niin hakemus menee yleensä aina läpi! Sponssihakemukset käsitellään yksitellen ja hakija tavataan henkilökohtaisesti. Tapaamisessa esitellään myös muut nuorisopalvelujen tukimuodot kuten tilat, monistamo ja taittopaja.

Se että hakee ja saa sen Sponssin opettaa tosi paljon tulevaisuuden varalle apurahojen hakemisesta ja siitä vastuullisuudesta mikä liittyy siihen apurahan käyttöön ja suunnitteluun.

Elsa Brotherus

Elsan mukaan Armi-sarja jäänee yhteen kauteen, mutta muita lyhytelokuva- ja sarjaprojekteja on tiedossa jatkossakin. Lukion jälkeen molemmilla on elokuva-alaan liittyviä haaveita, mutta myös muita uravaihtoehtoja. ”Onneksi projekteja voi aina tehdä myös vapaa-ajalla harrastuksena!”, summaa Elsa.

Parasta oli oppiminen ja yhdessä tekeminen muiden nuorten kanssa. Jokaisella mukana olleella nuorella on mielenkiintoa elokuva- ja tv-alaa kohtaan, ja se on yhdistänyt meitä! Virheiden ja onnistumisten kautta olemme oppineet valtavasti.

Hae omalle toimintaryhmällesi Sponssia ympäri vuoden!

Avainsanat