Ulkopuolisuuden kokeminen on ollut arkipäivää korona-aikana – yhdessä asumisen merkitys on kasvanut

Teimme juttua asuntolassa asumisesta korona-aikana. Suunnitelmat olivat kuitenkin hieman erilaiset kuin lopputulos. Juuri opiskelijoiden yhdessä asuminen korona-aikana on koko prosessin ajan ollut aihe, jota olemme halunneet jutussa käsitellä. Alun suunnitelmassa tarkoituksena oli päästä ihan kuvaamaan yhdessä asuvien opiskelijoiden elämää päivän ajan ja haastattelemaan kaikkia asukkeja. Lopulta videoon on haastateltu vain yhtä asuntolassa asujaa.

Suunnitelmat muuttuivat hieman, koska haastateltavien löytäminen juttua varten oli erittäin vaikeaa. Lopulta myös aikataulut alkoivat kasaantua päälle, mutta haasteista huolimatta halusin vain jatkaa jutun tekemistä. En todellakaan luovuta helposti ja lopulta saimmekin jutun tehtyä vielä tämän kevään aikana, mistä olen erittäin tyytyväinen. Olen muutenkin hyvin tyytyväinen juttuun ja koko prosessiin.

Jutun tekeminen oli mielenkiintoista. Vahvana mieleeni on jäänyt eräs pointti, jonka kuuleminen toisen nuoren suusta helpottaa ainakin omaa oloani. Kyseinen kommentti on, että kokee oikeasti jääneensä ilman joitakin asioita ja kokemuksia, joita olisi ilman koronaa voinut kokea. Tämä kommentti tuli esille muutenkin juttua tehdessä ja se onkin kuultavana myös valmiissa tv-jutussa. Emme ole siis yksin tunteittemme ja ajatustemme kanssa, jotka tuottavat meille koronasta johtuvaa ahdistusta. Muutkin nuoret ovat jääneet monesta sellaisesta paitsi, mitä olisi voinut normaalina aikana kokea. Auttaa, että on muita ympärillä, ja korona-ajasta helpompaa tekeekin yhdessä asuminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Lähdin tekemään kyseistä juttua, koska alunperin minua kiinnosteli tehdä henkilöjuttua, jossa pääkaupungissa asuva opiskelija kertoo vaikeuksista korona-aikana ja ehkä myös vähän taloudellisesta puolesta. Ehkä vielä joskus teen jutun, jossa käsitellään opiskelijaelämää tarkemmin mahdollisesti jopa taloudellisesta näkökulmasta.

Jenni Varjos
jutun toimittaja

Katso tv-juttu Yle Areenasta…

Avainsanat