Nuorten ääni kuuluu!

Nuorten ääni kuuluu! -tapahtumassa kaupungin päättäjät pääsivät kuulemaan nuorten ajatuksia vapaa-ajasta suoraan nuorilta itseltään. Eiran aikuislukion opiskelijat, Suomeen muualta muuttaneet nuoret kertoivat, että ei ole ollenkaan helppoa löytää tietoa siitä, miten harrastuksiin pääsee mukaan. Nuoret toivovat, että kulttuurin ja vapaa-ajan palveluista saisi tietoa jo koululla. 

Nuorten ääni kuuluu! -keskustelun aiheena oli tällä kertaa vapaa-aika ja harrastaminen. Tapahtumassa keskusteltiin siitä, miltä Helsingin tarjoamat vapaa-ajan palvelut näyttävät nuorten silmin. Mukana keskustelemassa olivat apulaispormestari Paavo Arhinmäki, kulttuuri-, liikunta-, kirjasto- ja nuorisopalveluiden johtajat sekä Eiran aikuislukion aikuisten peruskoulun opiskelijat, maahan muuttaneet 17–25-vuotiaat nuoret. 

Tapahtuman tavoite oli pysähtyä dialogiin, ja johdon edustajien ensisijainen rooli oli kuunnella opiskelijoiden kokemuksia. Apulaispormestari Paavo Arhinmäki toivoikin nuorilta paljon oppia, miten teemme Helsingistä vielä paremman kaupungin. “Sekä minä että viranhaltijat yritämme tänään olla mahdollisimman hiljaa ja kuunnella teidän ajatuksianne. Miltä meidän palvelumme näyttävät teille, miten te viihdytte, mitä toivotte lisää. Olemme iloisia ja kiitollisia, että olette tulleet kaupungintalolle,” sanoi Arhinmäki tervetuliaissanoissaan nuorille.  

Keskusteluissa kuultiin, että nuorten mielestä harrastuksia ei ole helppo löytää. Harrastamisen aloittamisen esteenä on usein tiedon ja osaamisen puute. Nuorten toive oli, että harrastuksista ja vapaa-ajan palveluista saisi tietoa jo koululla. Olisi hyvä, jos kaupungin palvelut voisivat tulla koululle kertomaan mahdollisuuksista, kutsua mukaan ja opastaa alkuun. Nuoret kaipasivat tietoa myös sosiaalisen median kautta.  

Eiran opiskelijat Kamal, Nasim ja Shahrokh kertoivat, että fiilis tapahtuman jälkeen oli hyvä, että kerrankin nuorilta kysytään ja heitä kuunnellaan. Heidän mielestään kulttuuri, tapahtumat ja harrastukset, joihin on helppo osallistua, ovat tärkeitä nuorten jaksamiselle ja hyvinvoinnille.  

Haastateltavat nuoret kuvassa

Sharok muistutti, että pitäisi olla tilaa juttelemiselle: ”Nuoret eivät voi aina mennä vain kahvilaan. Esimerkiksi kirjasto voisi olla hyvä paikka keskustelulle, jos siellä olisi tila missä ei häiritse muita.” Kamal toi esiin harrastusmahdollisuudet: ”Harrastaminen on kallista varsinkin meille opiskelijoille. Pitäisi olla halvempia harrastuksia,” hän toivoi.  Nasim korosti kulttuurin ja tutustumisen tärkeyttä: ”Suomeen muuttanut nuori on utelias ja haluaa oppia. Mutta suomalaiset ovat aika hiljaisia, ja voi olla vaikea puhua ihmisten kanssa. Olisi hyvä, jos on paikka, johon voi mennä vain juttelemaan ja tutustumaan. Nuoren pitää kiinnostua kulttuurista, se on tärkeää ja auttaa viihtymään.” Kamal, Nasim ja Shahrokh kehottavat kaikkia nuoria mukaan osallistumaan: ”Kyllä kannattaa osallistua, koska täällä voi puhua vapaasti ja vaikuttaa. Tulee tunne, että minäkin olen tärkeä.” 

Nuorten ääni kuuluu! -keskustelu järjestettiin osana MakeSomeNoise -tapahtumaa, jossa kuultiin Suomeen muuttaneiden nuorten puheita heille tärkeistä aiheista. MakeSomeNoise -tapahtuman järjesti Eiran aikuislukio yhteistyössä Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Tapahtuman suojelijana toimi kansanedustaja Nasima Razmyar