Nuorisoneuvosto vetoaa koronavirustilanteessa vastuullisen käyttäytymisen puolesta

Helsingin nuorisoneuvosto on huolestunut koronavirustilanteen kehityksestä juhannuksen jälkeisinä päivinä. Neuvosto vetoaa kaikkiin helsinkiläisiin, erityisesti nuoriin, vastuullisen käyttäytymisen puolesta.

Parhaillaan heikkenevän tilanteen seuraukset tulevat vaikuttamaan kaupungin asukkaiden elämän jokaiseen osa-alueeseen ja koettelemaan etenkin nuorten arkea merkittävällä tavalla. Koronaviruksen levitessä vastuullisuuden puolesta vetoaminen ei voi kuitenkaan rajoittua vain helsinkiläisten nuorten keskuuteen. Nuorisoneuvosto vetoomuksellaan vetoaa jokaiseen suomalaiseen. Nyt on aika toimia.

Nuorisoneuvoston vetoomus koronavirustilanteessa vastuullisen käyttäytymisen puolesta

”Koronavirus on häirinnyt meidän kaikkien arkea ennennäkemättömällä tavalla ennennäkemättömän pitkään. Huolimatta siitä, että elämme lämmintä ja rajoituksista vapaata kesää, jota niin moni on kuukausia kestäneiden rajoitustoimenpiteiden aikana odottanut, on koronavirus edelleen keskuudessamme, taustalla ja näkymättömänä, jatkuvasti piinaamassa kesäsuunnitelmiamme.

Olemme kaikki nuoret ja varmasti myös aikuiset väsyneitä rajoituksiin. Ne ovat kestäneet pitkään, ne ovat olleet tiukkoja, ne ovat rajoittaneet elämää ja pitäneet monet meistä kaukana rakkaistamme ja läheisistämme. Moni tapaa nyt ensimmäistä kertaa kuukausiin isovanhempiaan tai kaukaisia ystäviä, sukulaisia ja perheenjäseniä. Olemme saaneet elää vapaampaa kesää, jossa läpi koronaviruksen mullistaman maailmantilanteen säilyneen henkisen läheisyyden lisäksi pääsemme vihdoin olemaan fyysisestikin läheisiä.

Kauan odottamamme kesän paahtavassa auringossa ja raivoavassa myrskyssäkään emme saa unohtaa niitä tärkeitä asioita, jotka ovat tämän huolettomamman kesän meille mahdollistaneet. Erilaisissa festivaaleissa ja konserteissa kylki kyljessä elämästä nauttiessa ja muutoinkin erilaisissa arkisissa tilanteissa on koronaviruksen olemassaolo päässyt monella unohtumaan. Kasvomaskeja ei ole matkassa, etäisyys vieraisiin ihmisiin on hukassa ja yhdessäolon houkutus saa ylivoiman silloin, kun kotona pitäisi muiden terveyden suojelemiseksi pysyä.

Viime päivinä tartuntatautitilanne on kehittynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Venäjältä Suomeen palanneista pienen osan muodostama joukko vastuuttomia matkustajia on viettänyt varsin huolettomasti aikaa rajanylityksen jälkeen. He ovat samalla antaneet meille kaikille huolestuttavan esimerkin ja vakavan varoituksen siitä, mitä hetkellisestäkin mielijohteesta vastuuttomasti käyttäytyminen voi aiheuttaa ja kuinka koronavirus voi eksponentiaalisesti keskuudessamme levitä.

Huoli lähitulevaisuudesta on suuri. Leviävä koronavirus on jälleen kerran muistuttanut meitä olemassaolostaan. Nuorisoneuvosto vetoaakin jokaiseen helsinkiläiseen ja suomalaiseen, nuoreen ja aikuiseen sekä kaikkiin muihin sen puolesta, että jokainen meistä voisi viettää rentouttavan, iloisen ja lämpimän kesän turvassa koronavirukselta. Tarvitsemme joka ikisen mukaan, jotta voisimme suunnata yhdessä kohti rajoitustoimenpiteistä vapaata arkea.

Onnistumme käyttämällä kasvomaskia, pitämällä riittävää etäisyyttä, huolehtimalla käsihygieniasta, hakeutumalla koronavirustestiin pienestäkin epäilystä, jäämällä kotiin kipeänä, noudattamalla määrättyä karanteenia ja eristystä, hakemalla koronavirusrokotteet sekä seuraamalla muita viranomaisohjeistuksia.

Tarvitsemme sinut mukaan. Olethan vastuullinen – olethan mukana?”


Kuva: Katja Tähjä

Avainsanat