Mieti jos sun mutsis näkis -lyhytelokuvan ensi-ilta Helsinkikanavalla pe 11.3. klo 14

Mieti jos sun mutsis näkis on nuorten tekemä lyhytelokuva, jossa käsitellään grooming- ilmiötä. Riku joutuu ongelmiin hankkiessaan netistä kaveriporukalle alkoholia.

Groomingilla tarkoitetaan aikuisten tietoista ja tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään seksuaaliseen kontaktiin lapsen kanssa, tai houkutellaan lapsi toimimaan seksuaalisella tavalla, rakentamalla häneen vähitellen tunneside, esimerkiksi verkkokeskustelujen kautta.

Mieti jos sun mutsi näkis on vuonna 2019 RuutiBudjetin (nyk. Nuortenbudjetti) äänestyksessä voittanut projekti, jossa ryhmä 13-17-vuotiaita nuoria on toteuttanut groomingia käsittelevän lyhytelokuvan. Käytännössä mukaan kutsuttiin ryhmä vapaaehtoisia nuoria, jotka yhdessä toteuttivat käsikirjoituksen, näyttelemisen, musiikin, editoinnin ja kuvauksen. Projektiin kutsuttiin yhteistyökumppaneita ja nuoret saivat siitä palkkaa. Rooleissa nähdään Tommi Korpela, Niko Teperi, Nora Schuller, Dulfiqar Al-hello, ja Aman Ali.

Mieti jos sun mutsis näkis –lyhytelokuvan ensi-ilta Helsinkikanavalla pe 11.3. klo 14


 Projektin budjetti on 20 000 euroa. Elokuvan tärkeimpänä tavoitteena on estää “Groomingia” eli aikuisten tietoista ja tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään seksuaaliseen kontaktiin alaikäisen kanssa. Video on tuotettu julkiseen käyttöön ja opetusmateriaaliksi kaikille. Projektista tekee erityisen se, että nuoret toteuttivat lyhytelokuvan käytännössä kokonaan itse ja aikuisten rooli on ainoastaan antaa tarvittavat materiaalit kyseiseen työhön.  

Keitä olemme ja mitä olemme tehneet?

”Heippa! Minun nimeni on Noel ja olin projektissa äänittäjänä. Minun hommani oli pitää huolta mikrofonista ja varmistaa, että videoon saadaan selvät, kuuluvat äänet. Ryhmäämme kuului myös aivan upea ohjaaja, joka kirjoitti käsikirjoituksen, taitavat näyttelijät, jotka ovat harjoittaneet pitkään erilaisissa tapaamisissa ilmaisu- ja improvisaatiotaitoja, sekä tarkkanäköinen kuvaaja. Työryhmän koko oli noin 20 henkeä aikuiset mukaan luettuna.

Kun aloitimme valmistelut, tutustuimme näyttelijöihin, kirjoitimme käsikirjoituksen, laadimme suunnitelman ja ostimme kameran sekä äänitysvälineet. Projektin oli tarkoitus alkaa syksyllä vuonna 2020, mutta koronan vuoksi projekti meni jäihin. Vuoden 2021 keväällä pääsimme aloittamaan valmistelut, kuten näyttelijöiden harjoittelun, käsikirjoituksen kertauksen ja suunnitelman laatimisen.

Olemme päässeet haastattelemaan asiantuntijaa Pelastakaa lapset ry:stä ja konstaapelia poliisista tarkoituksenamme saada enemmän tietoa groomingista ja sen yleisyydestä.”

Artikkeliin liittyvät nuorisotalot

Avainsanat